Кошарка Кошарка/Најава утакмица

3. kolo, ABA liga, Zadar – Crvena zvezda

Autor: CZBG, Stefan N.

Nakon duplog programa, i duple pobede nad Mega Leksom i ekipom Budućnosti na otvaranju sezone, Crvena zvezda ima nove zadatke ispred sebe. Novi protivnik u 3. kolu ABA lige je ekipa Zadra. Crveno-beli posle 10 dana, opet putuju na Hrvatsko primorje. Izabranici Dejana Radonjića, kao i Ante Nazora u sklopu tog turnira odigrali su utakmice kao generalnu probu pred pripremu za početak sezone.

Zadar je u prva dva kola ostvario jednu pobedu (Cibona) i jedan poraz (Krka). Dom Krešimira Ćosića, verovatno će biti solidno popunjen, jer u goste dolazi jedna od dve Evroligaške ekipe koje nastupaju u Jadranskoj ligi. Samim tim, to će biti i veliki motiv domaćoj ekipi da dođe do iznenađenja.

U toku današnjeg dana, pojavila se informacija da se na treningu sinoć povredilo Zvezdino krilo, Nemanja Dangubić. Ovim putem želimo mu i što brži oporavak! Rotacija će samim tim verovatno biti skraćena na ovoj utakmici, i vrlo verovatno je da će neku priliku dobiti i Marko Gudurić, kao i Boriša Simanić.

Ante Nazor je mlad stručnjak (37 godina), koji dosta energije ulaže u rad sa ekipom. On je jedan od trenera koji je u poslednjih nekoliko godina osvojio bukvalno sve moguće medalje (5 medalja na poslednjih 5 takmičenja) sa mlađim kategorijama Hrvatske reprezentacije. Ove sezone selektovao je atletski dosta dobru ekipu, predvođenju pre svega braćom Ramljak, i Ivanom Marinkovićem. Treba napomenuti da Ivan Ramljak igra na otvoren ugovor u Zadru.

Roster koji Zadar ima, pre svega je dubok u samom reketu gde imaju 4 igrača, na pozicijama plejmejkera, beka i niskog krila, Zadar rotira svega 5 igrača, iako su u rosteru šuteri kakvi su Šango i Širko. Po pozicijama, to izgleda ovako:

Plejmejker ove ekipe, i može se reći general je Glen Kouzi, igrač koji je ovog leta došao iz druge Francuske lige kao pojačanje. Svaki napad počinje od njega, a dosta napada i on završava. Kao plejmejker i najveći je potrošač lopti. Ne snalazi se baš dobro pod pritiskom i jačim kontaktom. Voli da igra malo lagodnije utakmice, gde može više da trči, da igra brzi pikenrol, i pokušava da otvara protivničke odbrane svojom brzinom i promenama pravca. Postavka pozicionog napada mu nije jača strana. Njegova izmena je mladi Lovre Bašić, koji je ove sezone dobio minutažu. 20-godišnjem plejmejkeru, ovo je četvrta sezona u Zadru, i izgleda da će ove sezone napokon dobiti koliko toliko prostora za igru. Prošle sezone je igrao toplo hladno.

Trenutno jedini bek šuter u ekipi je Domagoj Bošnjak, kojeg godinama unazad krasi dobar šut za tri poena. 20-godišnjem beku šuteru, ovo je peta sezona u Jadranskoj ligi. Počeo je u ekipi Širokog Brijega. Njegove zamene su Henrik Širko i Franko Šango, ali oni ove sezone ne dobijaju šansu. Šango je inače izuzetan šuter za tri poena, koji te šuteve može da pogađa u serijama, ako mu se utakmica otvori na pravi način. Takođe tu je na spoljnim pozicijama još i 19-godišnji Marko Jurica, koji je tu da popuni roster od 12 igrača.

Na poziciji niskog krila tu su braća Ivan i Marko Ramljak. Ramljak je prva violina na poziciji ‘tri’ i igrač koji troši najviše minuta u ekipi Zadra. Reč je o dobrom atleti, koji svoje fizikalije koristi izuzetno dobro da dođe do obruča i lakih poena. Ivan Ramljak pokriva pozicije beka šutera i niskog krila, samim tim pomaže Bošnjaku da ne nosi sam teret na poziciji dvojke.

U reketu, Zadar možda ima najdublju rotaciju. Tu su Drago Pašalić kao najiskusniji, Boris Barać, Ivan Marinković i već može se reći veteran Jadranske lige Filip Kraljević, kome je ovo treća sezona u Zadru. Svaki od ovih igrača donosi nešto ovoj ekipi, ali praktično svima sem Marinkoviću zajednička je jedna stvar – širina koju mogu dati napadu šutem za tri poena, ili bar sa distance. Boris Barać se i u prva dva kola spuštao na poziciju niskog krila u nekim sekvencama.

U ovaj susret, Crvena zvezda ulazi kao izraziti favorit od koje se očekuje ubedljiva pobeda. Utakmica će se odigrati 06.10. sa početkom u 19 časova. Prenos će biti emitovan na kanalima Arene sport.

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама