Кошарка Кошарка/Најава утакмица

2. kolo, ABA liga, Crvena zvezda Telekom – Budućnost Voli

Autor: CZBG, Stefan N.

Još uvek se nisu sumirali utisci nakon utakmice protiv Mega Leksa, a Crvena zvezda u sklopu Jadranske lige igra već svoju drugu utakmicu. Novi protivnik je ekipa Podgoričke Budućnosti, koju sa klupe predvodi 33-godišnji crnogorski stručnjak Igor Jovović. Tokom poslednjih par sezona, ova dva kluba igraju izuzetno neizvesne utakmice, pogotovo u Morači. Na otvaranju sezone ove dve ekipe nisu zablistale, iako su zabeležili pobede. Tako da im je ovo donekle i šansa za popravni.

Jovović je uspeo tokom leta da donekle sačuva kostur ekipe, i ostavi Omara Kuka kao i Suada Šehovića. Tokom leta, došla su pojačanja poput Tadije Dragićevića, Aleksa Marića, Seada Šehovića i Devo Džozefa. Ekipa Budućnosti i dalje igra dosta tvrdu košarku, kojoj je uvek osporavan šut za tri poena. Uspeli su da dovedu igrače koje imaju sasvim korektan šut, i to se videlo u uvodnom kolu. Na drugoj strani terena, u odbrani, to je i dalje dosta jak intenzitet koji drži podgorička ekipa.

12000878_651044608371625_1317109236545032374_o

Po pozicijama, tim Budućnosti, izgleda ovako:

Prvi plejmejker i vođa ekipe je Omar Kuk. Već u utakmici protiv Krke pokazao je o kakvom plejmejkeru se radi. Budućnost je „probudila“ staru Zvezdinu vezu Omar Kuk – Tadija Dragićević. Sigurno je da će ove sezone Kuk imati dosta dobru napadačku širinu, i gde će moći da koristi svoj fantastičan pregled igre, kao i košarkašku inteligenciju koju poseduje. Njegova zamena je talentovani crnogorski plejmejker 17-godišnji Ognjen Čarapić. Njegovo vreme tek dolazi. Biće standardan u 12 ove sezone, ali verovatno neće mnogo igrati.

Devo Džozef je prvi šuter ove ekipe. Doveden je u Podgoricu kao igrač koji može da pogađa trojke u visokom procentu. Sjajan šuter koji se nije proslavio na debiju protiv Krke. Ima dosta visok i brz izbačaj. Prodor igra mu je solidna, ali je zbog fizikalija ne koristi toliko. Na poziciji dvojke, tu su još Nemanja Jaramaz i Suad Šehović. Jaramaz je igrač koji pokriva obe bekovske pozicije, dok Suad poktiva pozicije ‘dva’ i ‘tri’. Šehović je u prvom kolu pokazao da će biti velika snaga sa klupe ove sezone. Kao i brat, puni sve statističke kolone, i ima ga na svakom delu terena. Sa druge strane, Jaramaz pomaže Kuku u organizaciji igre, pre svega zbog neiksustva Čarapiča. Verovatno će i on kako sezona bude odmicala imati veću minutažu.

Prvo krilo ovog tima je Sead Šehović. Prošle sezone, bio je jedan od najboljih krilnih igrača lige. Prisutan je na skoku, napadački dosta kompletan i konstantna pretnja za protivničke odbrane. Napada koš na različite načine. Odbrambeno to nije sjajno, nogama dosta slabo prati 1na1 situacije, ali borbenošću i pomaganjem na skoku, nadoknađuje sve to. Njegova zamena je 19-godšnji supertalentovani Aleksa Ilić, kojeg krase neverovatne fizikalije. Košarkaš koji je kroz sezonu verovatno dobijati veću minutažu.

Tadija Dragićević je jedno od najvećih pojačanja ovog leta za ekipu Budućnosti. Aklimatizacija sigurno nije trajala dugo, jer se poznaje sa Omarom Kukom. Njih dvojica su bivši igrači Crvene zvezde, koji su pod Stevanom Karadžićem igrali te sezone verovatno sezone karijere. U utakmici protiv Krke, podsetili su na stare dane. Kuk je asistirao, a Tadija pogađao. Dragićević je igrač koji uz braću Šehović i Džozefa daje dodatnu širinu u napadu. Zaista se može reći da je ove sezone Budućnost šuterska ekipa. Dragićevićeva „zamena“ je još jedan bivši košarkaš Crvene zvezde, Bojan Subotić. Koji za razliku od Dragićevića, donosi čvrstinu na teren.

Aleks Marić je najzvučnije pojačanje ovog leta, ipak, na otvaranju sezone nije se proslavio. Svoje pre poene je postigao tek pri kraju utakmice. 31-godšnji centar još uvek nije u formi, i sigurno će kako sezona bude odmicala biti sve bolji. Marićeve zamene su Robert Rikić i mladi Vasilije Baćović, koji će dobijati minute ove sezone. Zbog mladosti i dalje ne ulazi toliko u reket i pokušava sa pozicije centra da izvlači protivničke centre oko kapice.

Budućnost će ove sezone znatno promeniti napadačku fizionomiju, i prilagođavanje će morati da se izvrši. Tokom prošlih sezona, protiv Budućnosti su mnogi igrali uske odbrane. Ipak, danas je situacija drugačija. Moraće da se igra daleko šire, i tako ne dozvoljavati otvorene šuteve za tri poena. Pogotovo u početnim kolima, dok Aleks Marić ne dođe do daha. Iz popularnog pikenola vrte većinu svojih akcija, gde će morati da se obraća pažnja i na trećeg čoveka koji će čekati lopte Omara Kuka na liniji za tri poena.

Potencijalno su izuzetno nezgodna ekipa, jer će ove sezone moći da postignu preko 10 trojki i vrlo verovatno će biti najbolji šuterski tim lige.

Utakmica se igra 03.10.2015 sa početkom u 17 časova, u Palati Pionir. Prenos će biti emitovan na kanalima Arene Sport.

Скочи на траку са алаткама