Кошарка Кошарка/Најава утакмица

1. kolo, ABA liga, Crvena zvezda Telekom – Mega Leks

 

Autor: CZBG, Stefan N.

Prva utakmica u sezoni za Crvenu zvedzu, biće sudar sa najmlađom ekipom ABA lige – Mega Leksom. Mega je u proseku stara oko 20 godina, taj prosek je povećao pre svega kratkoročni ugovor Predraga Samardžiskog zbog povrede francuskog internacionalca Alfa Kabe.

Dejan Milojević je i dalje trener ove ekipe. Ove godine će po najavama forsirati jednu izuzetno agresivnu košarku. Posle nekoliko sezona Mega će igrati čvršću odbranu. Fizikalije koje imaju unutar rostera, i igrače koje imaju, sigurno će im to omogućiti. Udarne igre ove ekipe sigurno će činiti spoljni tandem Jaramaz – Zagorac, dok će unutra imati podršku od Nikolića i Jankovića. Nikola Ivanović na poziciji plejmejkera, sigurno će doneti neku svoju dimenziju u igri Mega Leksa. Nakon Micića i Miljenovića, Ivanović ipak nije igrač koji će kreirati za druge toliko toga. U napadu je sigurno da će i dalje igrati košarku visokog tempa, sa dosta poseda i dosta trčanja protivniku ‘u leđa’.

Po pozicijama, tim Mega Leksa izgleda ovako:

IvanovicJaramaz igra

Zagorac 2

Nikola Ivanović, došao je iz Budućnosti u potrazi za minutažom. Reč je o jednom od najtalentovanijih crnogorskih bekova. Poseduje dobar šut za tri poena, i šutnuće u svakoj situaciji koja se njemu čini imalo otvorena, maker to bio šut iz driblinga. U samoj organizaciji igre, nije toliko stabilan, često mu se dešava da bira loša rešenja, padovi koncentracije, itd… Jednostavno, u poslednje dve sezone nije igrao mnogo, i to dosta utiče. Ognjen Jaramaz, je na minulom U20 Evropskom prventsvu pokazao svoj raskošan talenat, mnogi ga već neko vreme nazivaju ‘srpski Serhio Ljulj’. Veliki je akcelerant, često mu se dešava da povuče loptu sa svoje polovine i završi na obruču. Izuzetno je agresivan, pogotovo u kretnjama bez lopte i ima odlične promene pravca. Radovan Đoković je igrač je prošle godine igrao KLS, ima 19 godina i u ovakvoj konkurenciji sigurno neće imati veliku minutažu. Reč je o talentovanom košarkašu, čije vreme sigurno tek dolazi.

Rade Zagorac je sigurno najzvučnije ime tima Dejana Milojevića. Košarkaš od 205cm, koji igra na poziciji dvojke, nije svakidašnja stvar. Zagorac će kroz ovu sezonu biti profilisan sigurno kao najveći potrošač lopti, zbog NBA drafta. Njegovo najjače oružije u napadu je prodor. Ima nezgodan ukršteni dvokorak, ali mu je prošle sezone falila snaga na drugom koraku da sve to bude daleko ubojitije. Šut koji poseduje sasvim je zadovoljavajući. Ove sezone, da bi ponovio uspeh Nikole Jokića, moraće mnogo više da odigra, odnosno pokaže. U spoljnoj liniji tu je takođe Bivši junior Crvene zvezde Stefan Simić, koji ne igra mnogo. Ovo mesto će po oporavku, zauzeti još jedan Zvezdin igrač, ali ovog puta na pozajmici – Aleksandar Aranitović, koji je jedan od najtalentovanijih bekova u Evropi.

Luwawu1
Timoti Luvavu, 20-godišnje krilo je uz Alfa Kabu pojačanje iz Francuske. Nakon Vestermana, Daloa i Lovernja, publika u Srbiji će imati mogućnost da gleda nove francuske mlade talente. Luvavu će se kao i Zagorac sledećeg leta naći na NBA draftu. Krasi ga dobra fizikalija, kao i defanziva. Sa pozicije niskog krila, može često da odigra kao sekundarni plejmejker. Poslednju pripremnu utakmicu, kao i Zagorac, kao generalnu probu pred ABA ligu nije odigrao. Đorđe Simeunović je još jedan mladi talentovani igrač, koji će ove sezone dobiti svoju šansu da zaigra malo više. Izuzetno je nezgodan igrač, visok 202cm, i može da pokrije obe krilne pozicije. Tokom priprema se nametnuo i zaradio svoje minute na terenu. Sigurno je da tokom sezone neće biti toliko pritiska na njemu, kao na nekim drugim igračima.

Nick
Danilo Nikolić je prva četvorka Mega Leksa, i neko ko je na pripremama ovog leta zaista eksplodirao. Zbog pozicije na kojoj igra, u ovom trenutku, on može napraviti velike probleme Crvenoj zvezdi. Igra sa dosta energije, napadački to izgleda dosta raznovrsno, prisutan je na skoku. Njegova zamena na toj poziciji je Nikola Pavlović, koji sigurno neće igrati mnogo.

Janker
Na centru, tu su Predrag Samardžiski i Nikola Janković, obojica igrači koji su igrali napolju. Samardžiski jet u samo na neko vreme, dok se Alfa Kaba (pokrivaće obe unutrašnje pozicije) ne oporavi, kao što je već rečeno. Janković će sigurno pomagati na poziciji krilnog centra. Reč je o čvrstom igraču, koji je dosta radio pre svega na svojoj napadačkoj igri. Ipak, neka slaba tačka njegove igre su slobodna bacanja. Tako dap o potrebi, protivnička ekipa može “tražiti” njega u odbranama, i tako ga slati na liniju slobodnih bacanja. O Samardžiskom se već sve zna, 215cm visoki centar, koji će sigurno ovoj mladoj ekipi doneti nešto novo. Treći centar ekipe je Milenko Veljković.

Tokom priprema, ove dve ekipe su već odmerile snage, u finalu Mega Leks Kupa. Kao pobednik iz tog duela, izašla je Crvena zvezda. Tu su se videle i neke konture igre Mege, gde će ove godine u svojoj defanzivi, koristiti puno presinga na igrača sa loptom i zonskog presinga po celom terenu. Koristiće punim potencijalom svoje fizikalije i trkačke sposobnosti svojih igrača (Jaramaz, Zagorac, Luvavu…)

Karte za prvo kolo ABA lige će se naći u prodaji od četvrtka. Cene karata su 400 dinara za tribune, parter 600, lože 800 i 1000, dok je za sedište pored terena, potrebno izdvojiti 5000 dinara. Susret će biti odigran 01.10.2015. sa početkom u 21 čas u Palati Pionir.

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама