Blog Košarka

”U sezonu novu kreće…” (anketa)

Autor: CZBG, Stefan N.

Nova sezona kuca na vrata, a stara najuspešnija u istoriji kluba je ispraćena kako dolikuje. Crvena zvezda će i ove godine igrati na četiri fronta – Jadranska liga, Evroliga, Superliga Srbije i Kup Radivoja Koraća. Kao i u predhodne 2-3 godine, pred ekipu su postavljeni najviši ciljevi. Ekipa koja je formirana, će i ove godine biti najmlađa ekipa u Evroligi.

Tim koji je za ovu sezonu selektirao trener Dejan Radonjić, drugačiji je od prošlosezonskog. Mnogi navijači su se emotivno vezali za dosta igrače iz prošle sezone: Kalinić, Blažič, Dženkins, Viljams, Marjanović. Danas ti igrači više nisu tu, a na pozornicu su došli neki novi: Sofoklis Skorcanitis, Gal Mekel, Rajan Tomspon, Stefan Nastić, kao i momci iz omladinskog pogona, odnosno FMP-a: Marko Gudurić, Dragan Apić i Boriša Simanić.

Stav javnosti i velikog broja navijača je da ova ekipa nije dovoljno jaka kao prošlosezonska. Ipak, treba se prisetiti šta su mnogi pričali o prošlosezonskom timu nakon turnira u Turskoj, ili nakon poraza od Žalgirisa i Galatasaraja u TOP16 fazi. Javnost je konstantno tražila pojačanje na poziciji krilnog centra, da bi Dejan Radonjić i njegovi puleni na kraju, bez obzira na sve, osvojili triplu krunu i odigrali jednu sasvim lepu epizodu gde su pali mnogi velikani Evropske košarke, poput Panatinaikosa i Makabija.

Ipak, ovo je jedno novo poglavlje, gde će igrači poput Dangubića, Jovića, Rebića, dobiti malo veće uloge nego predhodnih sezona. Trebaće vremena, strpljenja, za sve. Pa i njih same. Zajedničkih treninga nema mnogo, a u prve dve nedelje će tim odigrati u jednom NBA ritmu 6 utakmica u 14 dana nije malo.

Grupa u Evroligi, čim je izvučena, prozvana je grupom smrti… Real Madrid, Fenerbahče, Himki, Bajern i Strazbur. Da li su ovo zaista jake ekipe, pokazaće teren, a ne papir. Sva skupa pojačanja ovih ekipa poput Pere Antića, Džefrija Tejlora, Zorana Dragića, Kej Si Riversa padaju u vodu, ako ne pokažu da su to na terenu. Crvena zvezda, što se tiče nje, jedno je sigurno, nikome neće dati pobedu, pogotovo ne na domaćem terenu. Domaći teren, koji je možda i najvreliji u Evropi. Pogotovo zato što će se izgleda više utakmici igrati u Pioniru.

ABA Liga je izgleda iz godine u godinu sve slabija, ali ove godine ima 5-6 dosta dobrih ekipa. U prvom redu Budućnost i Cedevita koji su se tokom leta dosta dobro pojačali: Džejkob Pulen, Džejms Vajt, Luka Žorić, Aleks Marić… Tu su još Cibona i Olimpija koji su uradili dosta dobar posao preko leta. Naravno, treba još spomenuti Partizan i Mega Leks, koji će se takođe boriti za gornji dom i prve četiri pozicije. Mega Leks ove godine ima možda i najveću dubinu u svom rosteru. Po prvi put mladi stranci su došli kao pojačanja, tu je i povratnik iz Belgije Nikola Janković.

Očekivanja su sigurno velika. Od Sofoklisa i Mekela se sigurno očekuje najviše, uz to što čine kičmu ekipe plejmejker – centar, oni su i najiskusniji igrači kluba. Rajan Tompson je doveden kao neko ko može da u visokom procentu pogađa svoje šuteve sa distance. Dok se na leđima Nemanje Dangubića nalazi ogroman teret, da napokon pokaže sav svoj raskošni talenat koji ima, a ne samo svoju fizikaliju sporadičnim atraktivnim zakucavanjima.

Tokom sezone, poređenja sa prošlosezonskom ekipom sigurno će postojati. Ali, takve stvari se trebaju što češće izbegavati, jer takve stvari bi bile pogubne za ovu ekipu. Tompson nije Dženkins, Mekel nije Vilijams, Sofo nije Marjanović. Uloge u ovom timu su prilagođene kvalitetima ovih igrača, a ne igrača koji su otišli, i to treba shvatati na taj način. Ne kao direktne zamene.

Zbog konstrukcije rostera, Zvezda će sigurno ove sezone igrati nešto sporije nego prošle sezone. Gde su tempo po potrebi dizali Vilijams, Dženkins i Blažič. Ove godine će se sigurno desiti prilagođavanje, gde će se igrati na manje poseda lopte.

Koliko će ove sezone ova ekipa uspeti da ode daleko, ostaje da se vidi. Ako ništa drugo, ostaje bar nada da će zbog ostvarenih rezultata dvorana Pionir biti bar malo punija.

U sezonu novu kreće…

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama