Фудбал Фудбал/Вести

Muslin: Zvezdi treba jedan gazda

Izvor: novosti.rs

Trofejni trener crveno-belih smatra da novi izbori ne rešavaju probleme: Ko daje novac treba da odlučuje, a kada je tako onda nema mesta za mahinacije.

Bilo gde da se nalazi, Slavoljub Muslin isprati sa strane i dešavanja u svom bivšem klubu Crvenoj zvezdi. Posle rastanka sa Standardom, trofejni trener crveno-belih (dve duple krune i titula) nekoliko dana odmora, čekajući odlazak kod sina u SAD, provodi u Beogradu.

 I na ulici znaju da ga zaustave pojedinci i pitaju, šta je na predstojećim izborima najbolje za uspon srpskog giganta sa stadiona “Rajko Mitić”.

Stalno se Zvezda iz godine u godinu vrti u začaranom krugu, umesto da napravi zaokret na svim poljima. Uloga predsednika nije bitna, a ako je on biznismen sa uspesima u svom poslu, ne znači da može da profitira i u fudbalu. Ova branša je specifična i u njoj je potrebno imati uz sebe ljude od poverenja – kaže za “Sport” Muslin.

Prošao je kroz mnoge evropske klubove i uverio se u prave modele.

Mora da postoji jedan gazda, koji daje i sa svojim saradnicima seče kolač. Nema da se pitaju drugi, već oni povlače samo poteze na osnovu odluka od strane vlasnika. Tu je onda prosperitet, pošto niko ne baca pare, ma koliko da je bogat. Za naše podneblje samo je privatizacija pogodak koja donosi uspon, dok su sve ostale opcije cupkanje u blatu.

Način rukovođenja može da bude različit, a potrebna je transparentnost.

U Francuskoj većina klubova nije privatna, ali se polažu računi. Pre svakog starta sezone bord zaseda i daje garanciju da će zacrtani budžet biti ispoštovan. Postoji depozit za takmičenje, jednaki su aršini, a Zvezda je prošla kroz mnoge ruke, menjali su se mnogi i stalno je kasa ostajala prazna. Ovde se zna gde je svaki evro i koliko je ko plaćen!?

Pritisci svuda postoje, a kada je Zvezda u pitanju često se bez razloga vuku neki potezi.

Krenulo je loše i šta da je ceh platio Božović? Uspesi se ne bi ređali, već bi ponovo došli u sitaciju da se menja samo da se kaže da se nešto promenilo. Tome treba stati na put, a i u sred sezone pričati na temu novog rukovodstva je po meni apsurdno. Navijači vole svoj klub, ali često nisu realni kada su u pitanju ambicije. Ne može preko noći da se skocka tim za velika dela.

Finansijska situacija često diktira poteze.

Nije samo to, ako nema, ne mora da se kupuje na kredit. Ukoliko se promaši, onda je skuplja dara nego mera, a neko mora da odgovara za svoj posao, što kod nas nije slučaj. Neko je kumovao minusu od 42 miliona evra, dok da je gazda tu, on bi zavrnuo slavinu i jedna sezona svakako da nije problem da se nađe način za konsolidaciju. Ovako, niko nikoga ne pita, što je izabrao pogrešnog igrača.

Uverio se Muslin u Rusiji da samo posle ulaganja može da se očekuje profit.

Tamo se progresija pravi polako. Krene se do prve stanice, a onda gura dalje i dalje. Zato su napravili klubove koji mogu da budu u elitnim takmičenjima i da pobeđuju jače od sebe. Zvezdi treba vizija, ulaganja, uslovi… Zatim stručni ljudi u mlađim kategorijama i kupovina proverenih stranaca i mislim da je trener Božović pogodio sa Donaldom, Ibanjzom i Vieirom.

Na kraju je obavezno naći se u grupnoj fazi jednog od dva evropska takmičenja.

Zvezda je dva puta za redom bila učesnik Lige Evrope, a onda umesto da sledeće pokuša da uđe u Ligu šampiona, vratili su se deset koraka unazad. Spas je u gazdi i tu nemam nikakvu dilemu. Svako želi dobro i da se pokaže, ali moć je kod onog koji plaća – zaključio je Slavoljub Muslin.

STRPLjENjEM DO ASOVA

Mladi igrači se cene u Evropi, a da bi se njihov razvoj u Zvezdi po mišljenju Muslina ubrzao, potrebno je stvoriti uslove i zatim da oko sebe imaju prave trenere. – Mora da postoji akademija, tereni… Program da se napravi za sve i onda je potrebno strpljenje za napredak do najboljeg tima – smatra Muslin.

TANDEM SA GLACKIM

Bogati Rus je želeo da u svom gradu izgradi moćan klub, a Muslin je tri godine sprovodio viziju kao trener od poverenja.
– Uspeli smo u usponu Krasnodara i postavili visoke standarde po kojima je Glacki nastavio da ulaže posle rastanka do kojeg je došlo tada zbog isteka moje trenerske licence – jasan je Muslin.

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама