Košarka Košarka/Vesti

Tompson: Za početak, “Ryanair”!

Izvor: mondo.rs

Rajan Tompson (27 godina, 198 cm) došao je u Crvenu zvezdu kao najveća nepoznanica od četiri pojačanja ovog leta.

Na početku je bilo uvreženo mišljenje da će biti zamena za Nikolu Kalinića na “trojci”, pa se ispostavilo da ipak nije reč o igraču takvog fizičkog kalibra. Pre će biti da je Tompson naslednik Jake Blažiča, ali i to samo po poziciji koju pokriva(ju), ne i po stilu igre…

“Mislim da sam univerzalan igrač i da je to moja prednost. Negde sam igrao ‘dvojku’, negde ‘trojku’, to je zavisilo i od kompozicije tima. Mogu da budem i jedno i drugo, ali mislim da sam više ‘dvojka'”, rekao je Tompson u okviru tradicionalnog susreta sa novinarima, pod nazivom “Euroleague Media Day” u Kombank areni.

Tompson je prošle sezone sa Bambergom bio prvak Nemačke, a 2014. sa Ostendeom prvak Belgije. Voleo bi da bude i “Zvezdina srećna zvezda”, ali…

“Ovo je drugi nivo. Godina u Zvezdi će za mene biti veliko iskustvo i prilika da učim, posebno kao debitant u Evroligi. Trudim se da se uklopim i pomognem da ostvarimo što više pobeda”.

Momak iz predgrađa Filadelfije ističe da mu posle boravka u nekoliko manjih evropskih gradova prija selidba u glavni grad Srbije.

“Beograd je mnogo veći i pruža više mogućnosti nego, recimo, Bamberg. Ima više načina da provedeš slobodno vreme, više prilike za interakciju sa ljudima i to je dobro. U Zvezdi sam prihvaćen otvorenih ruku, grad je sjajan, klima takođe… Drago mi je što igram za veliki klub u velikom gradu”.

Za razliku od Čarlsa Dženkinsa, koji je brzo prozvan “Đenka” i kao takav ostao popularan i po odlasku iz kluba, Tompson kaže da mu saigrači i treneri (još) nisu smislili nadimak, tako da za sada nosi stari, po poznatoj “lou kost” aviokompaniji.

“Jedini nadimak koji sam dobio od dolaska u Evropu je ‘Rajaner’ (Ryanair). Neka i ovde bude tako, bar za prvo vreme, pa ćemo videti. Otvoren sam i za nove predloge… Mislim da imam solidne letačke sposobnosti, ali to ću prepustiti vama da procenite”.

Tompson ističe da se u taboru crveno-belih oseća “pozitivna energija koja se prelila iz prošle sezone”, međutim, svestan je da je ovo po mnogo čemu novi tim.

Rajan Tompson Sofoklis Skorcanitis, Ryan ThompsonFoto: MN Press

“Napredujemo iz dana u dan. Do sada nismo bili kompletni, ali gledali smo da uradimo najviše što se moglo. Odigrali smo mnogo dobrih pripremnih utakmica, ove nedelje idemo na turnir u Zadru, što će biti najveći test do sada”.

Navijači će opet puniti tribine Arene i Pionira, u želji da se u najmanju ruku ponove uspesi od proletos…

“Kao igrač nikad ne želite da pričate ‘uradićemo ovo, uradićemo ono’. Morate da razmišljate samo o utakmici koja je na redu. Naravno da će biti i pobeda i poraza, ali uvek je najvažnije na koji način završavate takmičenja i sezonu”.

“U prošlosti sam uvek bio u pobedničkim timovima, to mi je već u krvi, ali nikad ne znaš šta će se desiti”.

Evroliga je za njega takođe neistražena teritorija, ali prethodne dve sezone je igrao Evrokup.

“Saigrači mi pomažu da se spremim, pričamo šta sve bekovi treba da urade tokom utakmice, šta treba da unapredim. Imaću sigurno da naučim dosta toga kroz utakmice Evrolige. Mogu samo da se nadam najboljem”.

Za stranca je uvek poželjno da na početku karijere u novom klubu zaigra dobro i stavi do znanja da je pravo pojačanje. Tompson kaže da nije previše opterećen time.

“I sami uvek želite da budete odlični od prvog dana, ali nisam igrač koji u prvom redu gleda sebe. Biću zadovoljan i ako ne budem igrao toliko dobro, a tim bude pobeđivao”.

Ostavio sam ‘ajpod’ kod kuće, čekam da mi ga roditelji pošalju, tako da trenutno ne slušam nikakvu muziku.

BRATSKA PODRŠKA

Rajanov stariji brat Džejson je NBA centar. Posle sedam sezona u Sakramento Kingsima, ovog leta je potpisao za šampione, Golden Stejt Voriorse.

“Drago mu je zbog mene. Zna da je Evroliga ovde najviši nivo takmičenja i kakav me pritisak očekuje. Stalno smo u kontaktu, trudi se da me opusti i pomogne mi da na parketu budem ono što jesam. Isto je i njemu. Promenio je tim, takođe je u novoj situaciji. Nadam se da ćemo obojica ispuniti očekivanja”.

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama