Кошарка Кошарка/Извештаји и анализе

Predstavljanje: Rajan Tompson

Autor: CZBG, Stefan N.

Rajan Tompson je novo pojačanje košarkaškog kluba Crvena zvezda na poziciji niskog krila i beka šutera. Rođen je 9. juna 1988. godine. Tompson je visok 198cm i težak 100kg. Ugovor je potpisan na jednu sezonu.

Rider guard Ryan Thompson (5) blocks a first-half shot by Mississippi State guard Barry Stewart (22) during their NCAA college basketball game in Starkville, Miss., Friday, Nov. 13, 2009. (AP Photo/Rogelio V. Solis)
(AP Photo/Rogelio V. Solis)

Poslednje četiri sezone karijere proveo je u Evropi, dok je u Americi je studirao na univerzitetu Rajder, gde je u svoje poslednje dve godine bio jedan od vodećih strelaca ekipe. 2010. godine je izašao na NBA Draft, ali ga niko nije uzeo. Nakon toga, sezonu 2010/2011 provodi u razvojnoj NBA ligi, posle koje odlazi u Evropu.

Koledž:
Od 2006. do 2010. godine, odigrao je 128 utakmica. Tokom 4 godine, konstantno je imao prosek od preko 30 minuta po utakmici. Punio je sve statističke kolone i bio lider svoje ekipe. Pokrivao je sve spoljne pozicije, neko vreme je provodio čak na poziciji plejmejkera.

DraftExpress
DraftExpress

Razvojna liga:
Nakon što nije draftovan, Tompson je proveo jednu sezonu (2010/2011) u razvojnoj NBA ligi, gde je nastupao za “Juta Fleš”. Igrao je 25 minuta u proseku, i postizao je 11 poena, uz 50% šuta iz igre. Odigrao je 42 utakmice te sezone.
D League

Evropa:
Prvu sezonu u Evropi (2011/2012), proveo je u Breši, gde je prosečno beležio: 14,3 poena i 4,9 skokova po utakmici uz 55,8% šuta za dva poena za 31,2 minuta po utakmici. Te sezone odigrao je 30 utakmica.

Eurobasket.com
Eurobasket.com

Nakon toga provodi dve sezone u Belgiji. Prvu sezonu (2012/2013) u Belgiji proveo je u ekipi Okapi Allstar. U ovoj ekipi imao je najveću minutažu, takođe bio je najbolji kradljivac lopti. Titula prvog strelca ekipe (18,3), pobegla mu je za dlaku. Te godine je odigrao prvi put neko evropsko takmičenje, odnosno Evročeldendž – 10 utakmica, a ukupno je odigao 41 utakmicu.

Belgija:

Eurobasket.com
Eurobasket.com

Eurocelendž:

Eurobasket.com
Eurobasket.com

Nakon dve sezone igranja u Evropi, došlo je vreme za ozbiljniji iskorak. Sezonu 2013/2014 odigrao za Ostende, gde je igrao i kvalifikacije za Evroligu. Treća sezona na Evropskom tlu, bila je i treća sreća za ovog igrača. Te sezone bio je glavni strelac ekipe, i neko na koga se ekipa oslanjala. Pogađao je u visokim procentima, na kraju sezone šut za tri poena mu je bio iznad 40% (82/192 – 42,7%). Kao i svaki put do sada, bio je igrač sa najvećom minutažom u svojoj ekipi. Odigrao je 61 utakmicu te sezone.

Kvalifikacije za Evroligu:

Eurobasket.com
Eurobasket.com

Belgija:

Eurobasket.com
Eurobasket.com

Euro kup:

Eurobasket.com
Eurobasket.com

Po završetku dvogodišnjeg igranja u Belgiji, prošlu sezonu (2014/2015) je odigrao u Nemačkoj, u Brose Basketu. Kao i kroz karijeru, minutaža i procenti šuta za tri poena, u te dve kategorije uvek vodeći ili među prva dva u svojoj ekipi. U sezoni koja je za nama odigrao je 56 utakmica.

Nemačka:

Eurobasket.com
Eurobasket.com

Eurocup:

Eurobasket.com
Eurobasket.com

Za Tompsona se može reći da je polako iz sezone u sezonu gradio svoju karijeru. Sada, sa 27 godina, napokon je došao do Evroligaškog nivoa. Zanimljivost je da Rajan ima starijeg brata, Džejsona koji sa uspehom već nekoliko godina unazad igra u NBA. Trenutno je član Golden Stejt Voriorsa.

beko-bbl.de
beko-bbl.de

Karakteristike:

Napad:
Kroz statističke parameter, vidi se da je odličan šuter za tri poena i veliki potrošač lopti. Koristi svoj šut u raznim situacijama. To mu je primarno napadačko oružje. Zbog toga što je na koledžu igrao na poziciji plejmejkera, sa pozicije niskog krila sposoban je da spusti loptu na parket i pomogne svom plejmejkeru u organizaciji igre. Prodor igra mu nije jača strana, i to najčešće izgleda dosta nezgrapno. Prvi korak nije nešto na šta može da se osloni, ali kada krene u prodor, koristi svoju masu i telo da dođe do obruča. Tokom karijere na koledžu bio je dosta aktivniji na ofanzivnom skoku, po dolasku u Evropu te brojke su padale. Iako je gabaritan (100kg), ima dosta dobru kretnju bez lopte, koristeći tako blokove svojih centara da iskoristi svoje najjače oružje – šut.

Odbrana:
Nije igrač kojeg krase fizikalije i nije igrač koji će vas oduševiti lateralnom (bočnom) kretnjom, ali je igrač koji igra izuzetnu timsku odbranu. Oslanja se u dosta situacija na anticipaciju i “čitanje” situacija na samom terenu. Igrač je koji zbog svoje mase može čuvati igrača na poziciji 4, ako protivnička ekipa igra sa nižom petorkom. U odbrani, ne treba očekivati od njega da vrši presing na protivničkim bekovima, kao Dangubić i Lazić npr.

Tompson je igrač je koji zna da igra košarku, ali i koji voli da se zaigra i izgubi loptu. Leva ruka mu je dosta slabija, retko je koristi. Kao što je napomenuto, Tompson je stepenik po stepenik gradio svoju karijeru u Evropi. U Crvenoj zvezdi će verovatno biti jedna od prvih napadačkih opcija. Minutaža će verovatno biti jaka, jer je u svakoj ekipi gde je igrao bio ili prvi ili drugi po minutima provedenim na terenu.

Скочи на траку са алаткама