Кошарка Кошарка/Вести

Gurovićeva fabrika dijamanata: Ima igrača koji mogu da budu svetla budućnost Zvezde

Izvor: novosti.rs

Kada je FMP dobio ulogu ravojnog tima Crvene zvezde, brojna navijačka armija je nestrpljivo čekala momenat kada će momci koji prolaze mlađe kategorije u crveno-belim uniformama stići do dresa prvotimaca. Pred skorašnji start priprema tima, koji je prošle godine osvojio triplu krunu (Superliga Srbije, ABA liga, Kup Radivoja Koraća) 10. avgusta, šansu da se nametnu Dejanu Radonjiću i njegovom stručnom štabu, odabrana je grupa igrača koji su prošlih sezona igrali za FMP i u mlađim kategorijama crveno-belih.

Zbog toga prosta logika je nametnula želju da o momcima koji su ovog leta u različitim kategorijama mlađih selekcija Srbije „zapalila” Stari kontinet popričamo sa čovekom koji je sa njima najviše radio tokom prethodne dve godine – trenerom FMP Milanom Gurovićem.

Legenda srpske košarke je pre detaljnije analize još jednom poželeo da čestita svim igračima na uspesima koje su ostvarili u dresu naše reprezentacije, ne zaboravljajući da su okosnicu mlade i juniorske reprezentacije činili upravo igrači iz Crvene zvezde.

– Prvo, ponovo bih svima njima čestitao na uspehu. Nije mala stvar biti šampion Evrope u uzrastu do 20 godina. Posebno mi je drago što je bilo mnogo igrača iz pogona Crvene zvezde u toj selekciji. Puno mi je srce što sam radio sa njima prethodne dve godine – počeo je priču za “Sport” Gurović.

Činjenica da će nekoliko momaka koji su stasavali pod vašom trenerskom rukom prethodnih godina biti na startu priprema šampiona Srbije i regiona, sigurno je potvrda ideje o FMP kao tima u kome se neguju igrači za prvi tim.

– I ranije sam govorio da je primarni cilj FMP, kao razvojnog tima Crvene zvezde, da napravi igrače koji će biti deo prvog tima crveno-belih. Sada će nekoliko njih krenuti na pripreme sa Zvezdom i imaće priliku da dokažu da su spremni. Naravno, lepo je i što smo prošle sezone bili i prvi u našoj ligi, igrali u Superligi, volim i to što smo pobeđivali, ali prioritet je da razvijemo mlade igrače. Sada su tu Marko Gudurić, Dejan Davidovac, Dragan Apić uskoro sigurno i Stefan Lazarević i oni će imati priliku da se pokažu.

Marko Gudurić je tokom ovog leta izbio u prvi plan sjajnim igrama na EP za igrače do 20 godina kada je bio i MVP takmičenja? Mislite da je spreman za iskušenja u prvom timu Crvene zvezde?

– Sigurno. Radio sam sa njim protekle dve godine. Siguran sam da je spreman da dobije šansu u ABA ligi, pa i u Evroligi. To je igrač koji ima veliku košarkašku inteligenciju, profesionalac je, ojačao je…

Na priprema crveno-belih biće i Davidovac i Apić koji su stigli u FMP kao pojačanja iz Vršca za Superligu prošle sezone, a bili su deo mlade reprezentacije koja je donela zlato iz Italije?

– Kao i Gudurić i oni su mladi igrači rođeni 1995. godine. Reč je o momcima velike budućnosti. Ima kod njih mnogo dobrog materijala.

I tu se na završava niska zvezdinih bisera koji će nositi ekipu u godinama koje slede?

– Ima još mnogo talenata. Sledeće godine prosek u FMP trebalo bi da bude oko 17. Sada su na redu igrači kao što je Boriša Simanić koji je uz Voju Stojanovića (neizvesan status pošto nije potpisao prvi profesionalni ugovor sa crveno-belima) pokazao mnogo na tek završenom juniorskom EP za igrače do 18 godina. Malo mi je žao što se i oni nisu domogli medalje, a mogli su. Dakle, talenata – ima. To su sve dijamanti. Recimo Boriša Simanić je momak koji je najveći talenat u Evropi u godištu 1998. Ima mnogo toga, a ono što mu stalno pričam je da mu je potrebno više sportskog bezobrazluka, više agresije dok igra. Ali, mlad je. Zaista ima igrača koji mogu da budu svetla budućnost Zvezde. Recimo Kenić ili Radanov. Sve su to pravi dijamanti – zaključio je Gurović.

OČEKIVANjA OD EP

Bilo koja priča sa Milanom Gurovićem svakako da ne može da prođe bez razgovora o reprezentaciji Srbije. Na pitanje da li mogu „orlovi” da ponovo prošlogodišnji uspeh stiže i (ne)očekivan odgovor.

– Naravno da možemo. Po meni, mi smo i najveći favoriti na EP. Zašto? Pa ko još u timu ima igrače kao što su Teodosić, Bogdanović ili Bjelica. Pa onda Nikolu Kalinića koji je prosto eksplodirao prošle sezone u Zvezdi, a pretodnih godina je dokazao da ima znanje da bude značajan igrač u reprezentaciji. A onda imamo i Sašu Đorđevića na mestu selektora. On zna šta ko šta treba da radi, pokazao je mnogo i ranije kao trener Milana i Benetona, a sada je još bolji. E, zato sam uveren da možemo da nastavimo da ređamo uspehe i da smo ozbiljan favorit na predstojećem EP.

UGOVOR JE ISTEKAO, ALI…

Da li nastavljate misiju u FMP i sledeće godine?
– Istekao mi je ugovor i u danima koji su pred nama imaću sastanak sa gospodinom Nebojšom Čovićem oko nastavka saradnje. Zahvalan sam mu na ukazanom poverenju i mogućnosti da radim samostalno i pokažem da mogu da budem trener. Moje ambicije u ovom poslu su slične onim kada sam bio igrač – velike.

Скочи на траку са алаткама