Кошарка Кошарка/Вести

Gudurić: Digli su ruke od nas

Izvor: http://www.novosti.rs

GENERACIJU 1995, koju mnogi nisu videli kao deo svetle budućnosti srpske košarke, do zlatne medalje na Evropskom prvenstvu u Italiji za igrače do 20 godina predvodio je kapiten Marko Gudurić, član najbolje petorke i MVP šampionata. Momak iz Priboja, koji je odigrao odličnu sezonu u dresu FMP, pravi je primer za ilustraciju preuranjene priče o jednoj izgubljenoj generaciji..

Tri godine nisam igrao u reprezentativnim selekcijama, poslednji put sam nastupio kao kadet na EP 2011, kada smo bili deveti – kaže Gudurić, koji je u utorak sa saigračima Radetom Zagorcem i Nikolom Rebićem posetio kompaniju “Novosti”. – Ova generacija je potom u juniorskom uzrastu bila šesta, tako da se može reći da su već digli ruke od nas. Posebno mi je drago što smo u finalu pobedili Španiju, koja nas je te 2011. u neizvesnoj utakmici eliminisala pre četvrtfinala i osudila na neuspeh.

Sumnja u sopstvene mogućnosti ušunjala se gotovo neprimetno uoči pripreme finalne osvete, u najvećoj meri zbog povrede Marka Tejića.

Sećam se da nam je Rade Zagorac u autobusu rekao da ima osećaj da pobeđujemo, što je oteralo tu sumnju. I ja sam pomislio: “U seriji smo od 17 pobeda, računajući i pripremne utakmice, nećemo izgubiti ovu poslednju”.

Guduriću je posle polufinalnog trijumfa nad Turskom stigla i jedna posebna poruka…

Porodica mi je poslala video-klip sa proslave sestrinog rođendana, sa pesmom posvećenom meni. Bila je to dodatna motivacija pred finalnu utakmicu sa Špancima – priseća se Marko, koji je odlučujućim košem u završnici servirao osvetu “furiji” za poraz u 16-godišnjem uzrastu.

Leto 2015. moglo bi da okrene naglavačke Gudurićevu karijeru. Prethodna dva provodio je na pripremama prvog tima Crvene zvezde, ali je oba puta procenjeno da bi više prostora za napredak imao u FMP, razvojnom timu kluba sa Kalemegdana. Da li će ovo leto biti “treća sreća”?

Iskreno se nadam da hoće, mislim da sam spreman da se izborim za mesto u prvom timu Zvezde. Rekao bih da sada sve zavisi od mene…

Sva šestorica zlatnih mladih reprezentativaca iz sistema crveno-belih naći će se na početku priprema ekipe trenera Dejana Radonjića. Za Marka je borba za status Zvezdinog prvotimca nastavak bitke za san koji sanja od dečačkih dana…

Moj najveći cilj u karijeri je da jednog dana budem u najboljoj reprezentaciji Srbije. Više od toga ne postoji.

GOSPODIN FILIPOVIĆ

MARKO Gudurić ne zaboravlja da pomene gospodina Filipovića, najvatrenijeg navijača Srbije tokom EP u italijanskom Linjanu.

Čovek je rodom iz mesta Šišince, živi u Italiji i svakog dana je biciklom iz drugog mesta dolazio na naše treninge u Linjanu. Pošto su uslovi u dvorani bili tropski, hladio nas je tokom taj-auta na utakmicama.

VREME ZAJEDNIŠTVA

ZAJEDNIŠTVO je reč koji su svi pomenuli u priči o ostvarenju zlatnog sna. Recimo, svi reprezentativci nosili su na rukama iste, jeftine plave satove.
Kupili smo te satove na aerodromu kada smo krenuli u Italiju, na predlog Đoke Šalića, i nosili smo ih sve do povratka u Beograd – kaže Gudurić.

Скочи на траку са алаткама