Košarka Košarka/Vesti

EVROLIGA: Bez učešća u ABA ligi, nema ni Evrope

Izvor: mondo.rs

Direktor takmičenja “Euroleague Basketball” na zahtev klubova ABA lige izneo stav o pitanjima kao što su pravo nastupa u Evroligu i Evrokupu, odnosno vlasnička struktura ABA lige.

Klubovi koji na jesen žele da se takmiče u Evroligi i Evrokupu, moraće istovremeno da igraju ABA ligu (kao i do sada), a “Euroleague Basketball” nema nameru da se meša u unutrašnja pitanja regionalnog takmičenja, kao što su vlasnička struktura i menadžment, saznaje MONDO.

To je direktor takmičenja “Euroleague Basketball” Dijego Gijen naveo u odgovoru na pismo klubova ABA lige, koje je 4. juna sastavio i poslao predsednik Budućnosti Dragan Bokan.

S obzirom na to da je poslednjih nedelja i meseci (u previranjima nakon povlačenja priznanja ABA lige od strane FIBA, što je prouzrokovalo stupanje u još nedovršeni proces vlasničke i upravljačke transformacije unutar ABA), u internoj komunikaciji, izjavama pojedinaca i u medijskim napisima bilo dosta tvrdnji po principu “rekla-kazala”, klubovi su želeli da imaju “čistu” situaciju po svim spornim tačkama.

Na prvo pitanje, koje glasi “Da li klubovi koji ne igraju ABA ligu mogu da se takmiče u Evroligi i Evrokupu”, Gijen je odgovorio:

“Kao što je naglašeno u propozicijama, potvrđujem da timovi koji ne igraju domaći šampionat (pod čim ‘Euroleague Basketball’ podrazumeva takmičenje preko koga se ostvaruje plasman u Evropu – prim.aut), ne mogu da se takmiče u Evroligi i Evrokupu”.

Drugo pitanje postavljeno je sa ciljem da razreši spekulacije, po kojima “i FIBA i Evroliga traže da u vlasničkoj strukturi regionalnog takmičenja ne učestvuju privatna lica”.

“Šta mi, kao klubovi, treba da preduzmemo da bi ABA liga i takmičenje u okviru nje bili u potpunosti prihvatljivi za ‘Euroleague Basketball'”?

“Vezano za strukturu i vlasništvo ABA lige, ‘Euroleague Basketball’ nema ništa protiv bilo kakve odluke koju donesu klubovi, jer je to unutrašnja stvar lige”, poručio je Dijego Gijen u dopisu u koji je MONDO imao uvid.

Iz ovog odgovora vidi se da Evroliga nema interes da licitira procentima vlasničkog udela i da je za nju tako prihvatljiv dogovor postignut na sastanku u Ljubljani 20. maja, po kome će klubovi i šest privatnih lica(Lorbek, Lisac, Bilić, Sagadin, Radić, Miličević) deliti akcije u odnosu 80:20, uz postepeni izlazak pomenute šestorke iz vlasništva.

Da li FIBA zahteva “100:0”, odnosno da regionalna liga bude kompletno u vlasništvu klubova, do sada se nije moglo zaključiti iz njenih zvaničnih obraćanja.

Imamo samo izjavu predsednika KSS Dragana Đilasa od pre nekoliko dana: “Najveći problem je privatno vlasništvo u toj ligi. Šest pojedinaca su vlasnici 20 odsto deonica, a toga nema nigde drugde”.

Ipak, jedino konkretno “crno na belo”, što je javnost mogla da vidi je pismo generalnog sekretara FIBA Patrika Baumana nacionalnim Savezima sa prostora ex-YU, poslato 29. maja.

Podsećamo da je u tom pismu zamereno savezima da su “u kontradiktornosti sa svojim klubovima”, jer niti su priznali takmičenje za koje su se klubovi izjasnili, niti su preduzeli bilo kakve korake prema klubovima.

Pošto je zaključak da su klubovi učesnici ilegalnog takmičenja, FIBA je zapretila sankcijama, preciznije neučestvovanjem nacionalnih selekcija ex-YU zemalja na međunarodnim takmičenjima, a onda su srpski klubovi na sastanku u KSS obećali da neće uraditi ništa što bi ugrozilo interese reprezentacije.

EVROLIGA: Bez učešća u ABA ligi, nema ni EvropeFoto: MONDO/P. Stojanović

Ono što u ovom trenutku nije jasno, odnosno za šta nema pisanog dokaza, jeste teza da FIBA kao jedino rešenje aktuelne krize prihvata da klubovi ponište svoju volju (njih 11, svi osim Crvene zvezde Telekom, koja ima svojih zamerki na dokument iz Ljubljane od 20. maja) i odustanu od ABA lige!

Predsednik KSS Dragan Đilas u izjavi za “Blic” je najavio da će takvo pismo FIBA poslati u utorak i da će tim povodom biti organizovan novi sastanak u “Kući košarke”…

Postavlja se pitanje šta je sa obećanjem koje je FIBA dala na sastanku u Ženevi, početkom aprila, o čemu je tada izvestio Dragan Đilas – da će se “tekuća klupska regionalna sezona završiti bez posledica po seniorske reprezentacije”?

Ako se zaista ispostavi da su klubovi taoci Saveza i oni budu praktično primorani da ne igraju ABA ligu, šta će onda biti sledeće sezone? Da li će Zvezda igrati Evroligu, za šta se ekipa toliko borila sedam meseci i na čemu se bazira egzistencija kluba? Da li će Partizan igrati Evrokup? Kakvu će domaću ligu igrati naši klubovi – neku novu regionalnu, koja neće imati prohodnost u Evroligu ili samo srpsku?

Dalje, šta FIBA ima protiv transformisane ABA lige, u kojoj će moć donošenja odluka biti potpuno u rukama klubova? Ima li uopšte FIBA nešto protiv, ili su na delu manipulacije? Zašto KSS, poput hrvatskog saveza, ne prizna ABA ligu?

Uveliko smo ušli u jun mesec i sada je već prilično jasno da od preuzimanja evropskih klupskih takmičenja od strane FIBA nema ništa. “Euroleague Basketball” se upravo izjasnila…

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama