Istorija Sećanja Fudbal

Sećanje na finale kupa UEFA 1979 – 3. deo, dvomeč sa Hertom u 1/2 finalu

Autor: CZBG, tuhachevski

Na žrebu za polufinalne duele Nemci su nam bili suđeni, jer osim nas, među četiri najbolja bila su i tri tima iz SR Nemačke. Borusija iz Menhengladbaha, MSV Duisburg iz istoimenog grada i Herta iz tada zapadnog Berlina. Ovaj poslednji tim nam je ujedno i bio protivnik u polufinalu. Nepodeljeno mišljenje je bilo da smo dobro prošli jer nismo izvukli Borusiju iz Menhegladbaha a da su zebre iz Duisburga predvođene opasnim strelcima Vormom i Topmelerom možda i opasniji protivnik od Herte. Međutim, onaj ko misli da je Herta bila naivan protivnik u polufinalu grdno se vara. Pre svega radi se o timu iz jedne Bundeslige i time je sve rečeno. Možda ovaj tim nije imao internacionalnog iskustva što je itekako važno ali ipak radilo se o timu čija je snaga pre svega bila u kolektivnom duhu kao i kod nas, ali koji je imao itekako dobre i poznate pojedince. Pre svih golmana Nigbura koji je slavu stekao braneći za Šalke 04 i nemačkog reprezentativca u to vreme, Eriha Bera.
Mi smo itekako bili oslabljeni u prvoj utakmici na našoj Marakani neigranjem kapitena i mozga ove ekipe Vladimira Petrovića Pižona. Upravo zbog toga, mnogi su sumnjičavo vrteli glavom kada je rezultat ove utakmice bio u pitanju, jer su smatrali da će Nemci uraditi upravo ono za šta su majstori, a to je da zatvore sve prilaze svom golu i da iz brzih kontranapada ugrožavaju naš gol. Posebno je bilo teško otvarati protivničku bravu kada vam ne igra glavni organizator i kreator igre kakav je za tadašnji Zvezdin tim bio Pižon. Govorilo se da njegove lopte upućene u protivnički šesnaesterac predstavljaju pola gola, pa je zbog njegovog neigranja bojazan time bila veća. Međutim, sreća nas je pogledala i Crvena Zvezda je došla u vođstvo već u 7. minutu golom Duleta Savića na centaršut još jednog bata Stanetovog džokera, Zdravka Borovnice. Time su Nemci morali da se bar malo otvore a što je još važnije ni fudbaleri Crvene Zvezde nisu morali da srljaju u nastavku utakmice jer su već imali rezultat od 1:0 sa kojim su već uspeli da dođu i do polufinala. Upravo tako se i desilo pred oko 95.000 gledalaca na prepunoj Marakani Crvena Zvezda je na revanš u zapadni Berlin otišla još jednom sa kapitalom od 1:0. Očekivala se još jedna utakmica puna nade i strepnje…

1/2 FINALE 1. utakmica

CRVENA ZVEZDA – HERTA (BERLIN) 1:0 (1:0)

Beograd, 11.IV 1979, stadion: Marakana, gledalaca: 95.000, sudija: Alexis Ponnet (Belgija), žuti karton: Jovin (CZ) Rasmussen, Nüssing (H).
Strelac: 1:0 Dušan Savić (7′).

CRVENA ZVEZDA: Aleksandar Stojanović, Zoran Jelikić, Milan Jovin, Nikola Jovanović, Dragan Miletović, Ivan Jurišić, Dušan Lukić (75’ Milko Đurovski), Đorđe Milovanović, Dušan Savić, Zdravko Borovnica, Nedeljko Milosavljević.
Trener: Branko Stanković.

HERTHA BSC: Norbert Nigbur, Hans-Joachim Förster, Holger Brück, Jürgen Diefenbach, Hans Weiner, Ole Rasmussen, Wolfgang Sidka, Erich Beer, Henrik Agerbeck, Dieter Nüssing, Dietmar Kramer.
Trener: Kuno Klötzer.

[youtube id=”CdqUaw8d4qs”]

1ptfzc

1173797_520268328052863_1367674565_n

Zdravko-Borovnica

U revanšu pred prepunim Olimpijskim stadionom u Berlinu, pred svih 75.000 gledalaca, od kojih je mnogo njih nosilo obeležja Crvene Zvezde što je itekako bilo značajno, uz jaku kišu koja je padala tokom čitavog meča, ali na mora se priznati izvanredno pripremljenom terenu počela je velika Zvezdina bitka za ulazak u prvo Zvezdino finale jednog Evropskog takmičenja.
A počelo je da ne može biti gore, jer je već u 2. minutu nemački reprezentativac Erih Ber sa poprilične daljine uhvatio na spavanju našeg golmana Diku Stojanovića i prelepim golom doveo Hertu u vođstvo. Ovaj gol kao da je Nemcima dao krila, a naš tim kao da se pogubio, što se videlo već i u 18. minutu kada Sidka postiže i drugi gol za Hertu i već tada Nemci su imali rezultat za finale. Ruku na srce ovo je možda bilo i najlošije poluvreme u čitavom ciklusu koje je Crvena Zvezda odigrala izuzimajući naravno onaj dvomeč u prvom kolu protiv još jednog Berlinskog tima (doduše iz istočnog Berlina), Dinama. Kada se prvo poluvreme završilo već navedenim rezultatom od 2:0 za Hertu mnogima od nas je laknulo kada nismo do tada primili još koji gol a za to je itekako bilo šansi. Ne možemo znati šta je Stanković rekao svojim pulenima na poluvremenu ali se u drugom poluvremenu odnah na početku video drugačiji pristup utakmici. Možda je time našim igračima skinuto breme sa leđa i oni su kao prežaljeni tek tada počeli da igraju onako kako to oni znaju, a kako smo mi i očekivali već od prvog minuta. Malo pomalo težište igre se polako sve više prenosilo pred gol Herte i iz jedne gužve u šesnaestercu Miloš Šestić je u 73. minutu iskoristio priliku i dao gol zlata vredan. Međutim trebalo je izdržati još 17 i kusur minuta dugih kao večnost do kraja utakmice. Mnogi od nas, a za sebe priznajem da nisam ni odgledao do kraja posle ovog Šestićevog gola. Ipak odbrana je izdržala sve napade i na Olimpiskom stadionu a kasnije i na ulicama Berlina počelo je veliko slavlje.
Crvena Zvezda je posle toliko godina uspela da preskoči i ovu poslednju prepreku i plasira se u finale. Svi smo se tada setili propuštenih prilika iz prošlosti a pre svega Panatinaikosa 1971. i Ferencvaroša 1975.godine. Ako Džaja kao fudbaler nije mogao sa svojom generacijom do finala uspeo je već u debitantskoj sezoni kao direktor da odvede Crvenu Zvezdu u finale jednog evropskog takmičenja. A time smo i komšijama izbili jedini adut iz ruku koji su stalno ponavljali ” ali mi smo igrali u finalu” evo sada je i Crvena Zvezda igrala u finalu a dvanaest godina osvojiće i pehar, a ne samo igrati u finalu i to onaj najvredniji pehar; KEŠ-a.

1/2 FINALE revanš utakmica

HERTA (BERLIN) – CRVENA ZVEZDA 2:1 (2:0)

Berlin, 25.IV 1979, stadion: Olympiastadion, gledalaca: 75.000, sudija: Riccardo Lattanzi, žuti karton: Miletović, Stojanović (CZ).
Strelci: 1:0 Erich Beer (2′), 2:0 Wolfgang Sidka (18′), 2:1 Miloš Šestić (73′).

HERTHA BSC: Norbert Nigbur, Holger Brück, Jürgen Diefenbach, Uwe Kliemann, Michael Sziedat, Hans Weiner , Wolfgang Sidka, Erich Beer, Henrik Agerbeck, Dieter Nüssing,Dietmar Kramer.
Trener: Kuno Klötzer.

CRVENA ZVEZDA: Aleksandar Stojanović, Nikola Jovanović, Milan Jovin, Slavoljub Muslin, Ivan Jurišić, Dragan Miletović, Vladimir Petrović, Cvijetin Blagojević, Dušan Savić, Zlatko Krmpotić (46’ Miloš Šestić), Nedeljko Milosavljević.
Trener: Branko Stanković.

[youtube id=”JTvsNkG8Gto”]

10277660_636414013104960_8748371824570140027_n

1014449_525215394224823_132212995_n

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama