Istorija Sećanja Fudbal

Godišnjica Zvezdinog učešća u finalu kupa UEFA 1979 – 2. deo

Autor: CZBG, tuhachevski

Kada je pred osminu finala na žrebu u Cirihu direktor Crvene Zvezde Dragan Džajić za protivnika izvukao slavni engleski Arsenal, dileme nije bilo. Crvena Zvezda nije imala sreću prilikom žreba i dobila je jednog od najtežih protivnika. Kakvo je ime Arsenal bio još onda, nepodeljeno mišljenje je da još od četrdesetih godina prošlog veka i slavnog Kolina Čepmena londonski klub predstavlja jedno od najblistavijih imena engleskog a samim tim i evropskog fudbala.
I dok su mnogi još prilikom žreba istakli belu zastavu smatrajući da Crvena Zvezda u ovom dvoboju nema nikakvih šansi, strateg našeg kluba Branko Stanković, nije mislio tako. Iz svog bogatog iskustva znao je da ime slavnog kluba može da vrši psihološki pritisak na protivnika ali da ono samo po sebi ne dobija utakmicu. I tako je i pripremio svoj tim za ovu utakmicu. Prva utakmica odigrana je na našem stadionu jedne hladne novembarske večeri. Bila je to utakmica visokog ritma. Crvena Zvezda je igrala oprezno, ne srljajući što je inače i bila odlika svih ekipa koje je trenirao Branko Stanković. Znao je da utakmica traje 90 minuta i da je potrebno pre svega protiv renomiranog protivnika zaštititi sopstveni gol, a prilike i gol će već doći samo ako igrači budu dovoljno strpljivi. Zato ova utakmica i nije bila neki praznik za oči, bilo je šansi na obe strane ali nije bilo one “vrcave lepote”, tako karakteristične za igru nekih drugih generacija u crveno-belom dresu.
Utakmica je odlučena već u 14. minutu kada se Blagojević najbolje snašao u protivničkom šesnaestecu i postigao, pokazaće se, jedini gol na ovoj utakmici. Malo ili mnogo? Mnogi kažu da je za onoga koji juri rezultat ovo najgori mogući rezultat. Ne smeš mnogo da srljaš ali moraš da napadaš a vreme sve brže prolazi…
Pokazaće se da će ovaj rezultat od 1:0 na domaćem terenu kroz čitav ciklus pratiti naš tim i da će nas dovesti do samog finala.

1/8 FINALA

CRVENA ZVEZDA – ARSENAL 1:0 (1:0)

Beograd, 22.XI 1978, stadion: Marakana, gledalaca: 51.000, sudija: Eldar Azim Zade (SSSR).
Strelac: 1:0 Cvijetin Blagojević (14′)

CRVENA ZVEZDA: Aleksandar Stojanović, Nikola Jovanović, Milan Jovin, Slavoljub Muslin, Mihalj Keri, Ivan Jurišić, Vladimir Petrović, Cvijetin Blagojević (71′ Zoran Simić), Dušan Savić, Miloš Šestić, Dušan Lukić (88′ Nedeljko Milosavljević).
Trener: Branko Stanković.

ARSENAL: Pat Jennings, David O’Leary, Pat Rice, Steve Walford, Sammy Nelson, David Price, Graham Rix, Willie Young, Francis Stapleton, Alan Sunderland, Mark Heeley.
Trener: Terry Neil.

[youtube id=”SDQXv9QSkZQ”]

U revanšu, na slavnom londonskom Hajberiju, koji nam nije ostao u najboljem sećanju jer smo majstoricu za prolazak u drugo kolo KEŠ u sezoni 1964/65. igrali protiv Glazgov Rendžersa upravo na ovom stadionu i na žalost izgubili. Ovog puta puleni Branka Stankovića čvrsto su bili rešeni da igraju sa štitom ili ne daj bože na njemu. Od prvog minuta krenula je teška rovovska borba. Uporni Englezi su forsirali svoj karakterističan način igre po bokovima, sa dosta centaršuteva u šesnaesterac na centarfora Frenka Stejpltona kome je u drugom poluvremenu pomagao i nekadašnnji najbolji strelac engleske lige još dok je igrao za Njukasl, Malkolm Mekdonald. Međutim momci, te večeri u belim dresovima, igrali su hrabro, odvažno i pre svega pametno. Zadržavali su loptu što duže u svom posedu, otupljujući napade protivnika, a visoki Jovanović, Keri i Jurišić dobili su skoro sve vazdušne duele protiv napadača Arsenala, kojima su kod prekida pomagala dva “tornja” iz odbrane, halfovi Dejvid O Liri i Jang.
Prvo poluvreme završeno je rezultatom 0:0, a od svog načina igre Crvena Zvezda nije odustala ni nakon primljenog pogotka od strane Sanderlenda u 69. minutu. Kako je vreme odmicalo i kako se bližio kraj utakmice i sve očigledniji produžeci, utisak je bio da su domaćini bili sve nervozniji, a da je Crvena Zvezda sve više dobijala na odlučnosti. A onda, u 89. minutu krenula je jedna akcija za fudbalske udžbenike i najavne špice sportskih emisija (što je i bio slučaj godinama) Petrović-Milosavljević-Petrović-Blagojević, centaršut u šesnaesterac Arsenala a onda je sevnula levica Duleta Savića i muk na Hajberiju.
Ovim golom Crvena Zvezda se plasirala u četvrtfinale ovog renomiranog takmičenja.

1/8 FINALA – druga utakmica

ARSENAL – CRVENA ZVEZDA 1:1 (0:0)

London, 6.XII 1978, stadion: Highbury, gledalaca: 41.566, sudija: Ulf Eriksson (Švedska).
Strelci: 1:0 Alan Sunderland (69′), 1:1 Dušan Savić (88′).

ARSENAL: Pat Jennings, Steve Gatting, Pat Rice, David O’Leary , Sammy Nelson, Graham Rix (68′ Malcom MacDonald), David Price, Willie Young, Mark Heeley (89′ John Kosmina), Francis Stapleton, Alan Sunderland.
Trener: Terry Neil.

CRVENA ZVEZDA: Aleksandar Stojanović, Nikola Jovanović, Zlatko Krmpotić, Slavoljub Muslin, Mihalj Keri, Ivan Jurišić, Vladimir Petrović, Cvjetin Blagojević, Dušan Savić, Zdravko Borovnica, Nedeljko Milosavljević.
Trener: Branko Stanković.

[youtube id=”0ZSLx6atA6w”]

Slika

A u četvrt finalu ponovo Englezi. Doduše, ovog puta protivnik nije bio tim slavnog imena i još slavnije prošlosti kao Arsenal u prethodnom kolu, već Vest Bromvič Albion iz Birmingema. Ali to ne samo da nije olakšavalo situaciju, već ju je i dodatno komplikovalo, jer sada je bilo teže pripremiti ekipu i motivisati je kada protivnik nema zvučno ime. Međutim, bata Stane je još jednom dokazao da je za pripremu utakmica nije imao ravnih u to vreme. Iako su mnogi očekivali odmah od početka uraganske napade Crvene Zvezde, naš tim je igrao strpljivo i staloženo diktirajući sopstvenu igru. A protivnik nije bio ni malo naivan. Iako u svojim redovima nije imao tako zvučna imena kao Arsenal, ipak imena Tonija i Alistera Brauna, a pre svega dvojca u špicu Sirila Ridžisa i levog krila Kaningem,a koji će kasnije oprobati sreću i u slavnom Realu, nisu bila za podcenjivanje. Osim toga, na ovim utakmicama pojaviće se i jedan mladić koji će kasnije steći slavu jednog od najpoznatijih fudbalera na ostrvu, Brajan Robson. Kako je vreme odmicalo videlo se da su u pravu bili oni koji su tvrdili da Vest Bromvič neće biti nimalo naivan protivnik. Šta više, bio je mnogo opasniji po naš gol nego mi po gol protivnika. I pokazao je mnogo više na našoj Marakani od slavnog Arsenala. Kada su već mnogi bili izgubili nadu da će videti makar i jedan gol na ovoj utakmici, ponovo je sudbinu Crvene Zvezde u svoje ruke uzeo Dušan Savić i prelepim golom preko živog zida u 86. minutu doneo pobedu Crvenoj Zvezdi. Preko 95.000 gledalaca na ovoj utakmici dugo je oduševljeno aplaudiralo i nakon što je odlični Čehoslovački sudija Vojteh Hristov odsvirao kraj utakmice.

1/4 FINALE

CRVENA ZVEZDA – VEST BROMVIČ ALBION 1:0 (0:0)

Beograd, 7.III 1979, stadion: Marakana, gledalaca: 95.000, sudija: Vojtech Christov (ČSSR).
Strelac: 1:0 Dušan Savić (86’).

CRVENA ZVEZDA: Aleksandar Stojanović, Nikola Jovanović, Zlatko Krmpotić, Slavoljub Muslin, Dragan Miletović, Ivan Jurišić, Vladimir Petrović (33’ Nedeljko Milosavljević), Cvijetin Blagojević, Dušan Savić, Đorđe Milovanović, Miloš Šestić (69′ Zoran Simić).
Trener: Branko Stanković.

WEST BROMWICH ALBION: Anthony Godden, Derek Statham, Brendon Batson, John Trewick, Bryan Robson, John Wile, Alistair Robertson, Alistair Brown, Cyrille Regis, Tony Brown, Laurie Cunningham.
Trener: Ron Atckinson.

[youtube id=”wn3LKLLhSXY”]

Revanš utakmica na Hautornu predstavljla je još jednu “epopeju” našeg tima. Malo je reći da je ova utakmica predstavljala nadčovečansku borbu našeg tima za povoljan rezultat, bio je to pravi rat na fudbalskom terenu. Sam teren je bio težak, blatnjav i onemogućavao je onu tako karakterističnu igru Crvene Zvezde, kratkog pasa. Mnogo više je pogodovao domaćinu koji je forsirao igru sa preskakanjem sredine terena i stalnim centaršutevima u šesnaesterac protivnika na odlične skakače u redovima Vest Bromvič Albiona, koji bi ili šutirali ka golu ili glavom odigravali povratnu loptu na ivici šesnaesterca. Kapital koji nije bio veliki iz prve utakmice anuliran je već u prvom poluvremenu u 40. minutu, kada je snažni centarfor protivnika Siril Ridžis zatresao našu mrežu. Mnogi su već tada pomislili da naš tim neće moći da se odupre jer ruku na srce, u prvom poluvremenu redovi u našoj odbrani povijali su se kao drveće na jakom vetru. Ipak kada je prošlo i prvih 15 minuta u nastavku meča, Crvena Zvezda je počela da igra sve ubedljivije, pa su se vratile i nade u povoljan ishod ovog meča. Iz jedne takve akcije, u 88. minutu snalažljivi Šestić, isčeprkao je jednu loptu i praktično sam sebi stvorio priliku koju je i realizovao. Izjednačenje i plasman u polufinale kupa UEFA. Ko bi se tome nadao posle onih 2:5 protiv Berlinskog Dinama u prvom meču. Još jednom se pokazalo da Branko Stanković i njegovi puleni nisu priznavali nikakve prognoze i autoritete i dokazali da imaju srce veće od bilo kog protivnika.

1/4 FINALE – revanš

VEST BROMVIČ ALBION – CRVENA ZVEZDA 1:1 (1:0)

Birmingem, 21.III 1979, stadion: The Hawthorns, gledalaca: 31.587, sudija: Klauss Scheurell (Nemačka DR).
Strelci: 1:0 Cirille Regis (40′), 1:1 Miloš Šestić (88′).

WEST BROMWICH ALBION: Anthony Godden, Brendon Batson, Derek Statham, Alistair Robertson, Bryan Robson, John Wile, Cyrille Regis, Alistair Brown, Tony Brown, Leonard Cantello, Laurie Cunningham.
Trener: Ron Atckinson.

CRVENA ZVEZDA: Aleksandar Stojanović, Nikola Jovanović, Zlatko Krmpotić, Slavoljub Muslin, Ivan Jurišić, Zoran Jelikić, Miloš Šestić, Cvijetin Blagojević, Dušan Savić, Zdravko Borovnica, Nedeljko Milosavljević.
Trener: Branko Stanković.

[youtube id=”XIYd2Exfw90″]

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama