Košarka Košarka/Vesti

Klipa: Ostvarili smo veliki uspeh

Izvor: http://kkcrvenazvezda.rs

Drugu godinu za redom juniori Crvene zvezde Telekom igrali su u finalu završnog turnira Evrolige. Izabranici Slobodana Klipe nisu uspeli da odbrane titulu osvojenu u Milanu prošle godine, ali su na najprestižnijem turniru u Evropi za igrače do 18 godina ponovo imali i te kako zapaženu ulogu.

Crvena zvezda je još jednom dokazala da ima izvanrednu organizaciju i da spada u sam evropski vrh u radu sa mlađim kategorijama. U finalu smo poraženi na jednu loptu, ali za protivnika smo imali madridski Real koji po celom svetu skautira i regrutuje talentovanu decu, a još smo igrali i na njihovom terenu. Ostvarili smo veliki uspeh, prikazali smo se u lepom svetlu, a cela Evropa je mogla da vidi kakvim potencijalima raspolaže Zvezda što me posebno čini zadovoljnim – počeo je priču trener Zvezdinih juniora Slobodan Klipa i dodao:

Sistem koji smo uspostavili u radu sa mlađim kategorijama je jako dobar. Posedujemo izvanredne uslove za trening, svim ovom dečacima je škola usklađena sa treninzima, imaju obezbeđen smeštaj, hranu i medicinski nadzor. To je model koji su i neki drugi preuzeli od nas.

S obzirom da mu je Fajnal-ejt u Madridu bio šesto učešće na završnom turniru Evrolige, Klipa je podvukao neke paralele:

Karakteristika je da se sve više ulaže u rad sa mladima. Naš problem sastoji su u tome što veliki broj talentovanih dečaka odlazi iz Srbije. U nekim zemljama je drugačija situacija pa šanski i italijanski timovi u juniorskom uzarstu imaju petdo sedam stranaca u ekipi. Ono što je očigledno to je da imaju orgomnu stimulaciju od svojih saveza za rad sa mladima, dok je kod nas to svedeno na entuzijazam pojedinaca. Ono što bi trebalo Savez da omogući je da juniorske ekipe kao B timovi igraju seniorsku košarku čime bi ovi talentovani momci imali prilike da igraju sa fizički jačim igračima od sebe i da naj tačin im se omogući napredak, a što se uveliko promenjuje u Španiji. To je trend koji bismo morali da ispratimo.

Strateg crveno-belih juniora sumirao je potom učinak ekipe:

Igrali smo veoma dobro protiv Unikahe, stekli smo 30 poena prednosti ali smo ispustili ritam jer sam želeo da odmorim nosioce igre, a igrači sa klupe nisu dobro reagovali. Pad u igri koji nam se dogodio neće smeti da nam se ponavlja, ali pod toga smo zasluženo pobedili. U duelu sa Sparsima smo znali da će ta utakmica odlučivati o prvom mestu u grupi i odigrali smo je na izvanredan način. Dokaz tome je da smo ostvarili trijumf sa čak 48 poena razlike. Pred poslednji meč u grupi sa Žalgirisom već smo mislima bili u finalu, nismo bili ni kompletni jer je Aleksa Radanov izostao pošto je u drugom meču dobio nezgodan udarac u mišić. Želeli smo pobedu i u tom meču, ali Žalgiris ima odličan tim, nekoliko veoma talentovanih igrača na svetskom nivou – kratko je zastao Klipa i potom dodao:

Finalni meč smo izgubili na jednu loptu. Veliki problem je bio što nismo bili u situaciji da ekipa bude duže na okupu. Ali, mislim da smo na pravi način reprezentovali našu košarku.

U prilog ovih Klipinih reči govori i podatak da su na adresu crveno-belih stizale pohvale sa svih strana:

Dobijali smo zaista mnogo komplimenata što je velika satisfakcija. Igrali smo dosta dobro, a imamo i veoma talentovanu i obučenu decu. Ponovo smo bili jedan od glavnih protagonista na najprestižnijem turniru za igrače do 18 godina u Evropi i to je dokaz da smo na dobrom putu i da samo treba da nastavimo još više da radimo – zaključio je Klipa.

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama