Кошарка Кошарка/Вести

Juniori u odbrani evropskog trona

Izvor: http://kkcrvenazvezda.rs

Juniori Crvene zvezde Telekom učestvovaće na Evroliginom Fajnal ejtu koji će se održati u Madridu od 14. do 17. maja. Crveno-beli juniori pred sobom imaju težak zadatak jer u prestonicu Španije putuju kao prošlogodišnji pobednici i branioci titule koju su osvojili u Milanu. Okosnica tima nije puno promenjena u odnosu na prošlu sezonu. Trebalo bi podsetiti da su crveno-beli prošle godine do velikog podviga stigli kao najmlađa ekipa pa veliki broj igrača ima pravo nastupa i ove sezone, a velika potvrda kvaliteta ekipe bilo je dominantno osvajanje Evroliginog kvalifikacionog turnira koji je u februaru održan u Beogradu.

Crveno-bele očekuje veoma težak posao, rivali u grupi biće im Unikaha iz Malage, litvanski Žalgiris i sarajevski Sparsi, dok će se u drugoj grupi takmičiti Real francuspi INSEP, rimska Stela Azura i Riga. Prema propozicijama takmičenja prvoplasirane ekipe iz obe grupe obezbebediće plasman u finale.

Zvezdini juniori u Madrid putuju u sredu rano ujutru, a prvi meč zakazan je u četvrtak od 13 časova kada će izabranici Slobodana Klipe snage odmeriti sa Unikahom.

Kapiten juniora Crvene zvezde Telekom David Miladinović kratko je izneo svoja očekivanja pred put u Madrid:

Cele godine smo se pripremali za ovaj turnir. Biće jako teško, ali tamo ne idemo na ekskurziju ili na tursitički izlet već da osvojimo pehar – istakao je Miladinović.

Nakon centra crveno-belih juniora reč je preuzeo Slobodan Klipa. Klipa je predvodio Zvezdinu selekciju do 18 godina i prošle sezone na putu do evroligaškog trofeja, a on ističe da se ekipa cele godine spremala za završni turnir u Madridu:

Ovaj turnir nam je kruna sezone. Selekcija tima je bila podređena ovome jer smo juniorsku ligu Srbije igrali sa mlađim momcima – 1997. i 1998. godište. Učešće na ovako prestižnom turniru pre svega znači za sticanje iskustva i kao konačan korak za prelazak u seniorsku košarku. Igrači ovde pokazuju kvalitet i znanje, a moje mišljenje je da možemo da igramo finale i da tamo ravnopravno igramo verovatno protiv Real Madrida koji puno ulaže u svoje mlađe kategorije. Ne obećavam prvo mesto, ali zaista mislim da ćemo imati priliku da se borimo za trofej – rekao je trener crveno-belih juniora koji je potom detaljnije pričao o narednim rivalima:

– Uradili smo dobar skauting. Unikaha je bila treća na juniorskom turniru u Španiji. Ekipa je sastavljena od afričkih igrača iz Senegala i Konga, imaju Crnogorca, Rusa… Oni ulažu mnogo i imaju trenažne centre koji se ne nalaze samo u Malagi. Sarajevo Spars je poslednja ekipa koja je dobila poziv. Evroliga je prepoznala njihov rad koji im je verovatno sličan našem sistemu i prepoznat je veliki broj mladih igrača koje oni daju nacionalnim selekcijama. Žalgiris je osvajač kvalifikacionog turnira u Litvaniji i praktično nacionalna selekcija te zemlje. Imaju nekoliko igrača koji su možda ponajbolji u Evropi – na kratko je zastao Klipa, a potom dodao:

Ipak, mislim da su naši igrači najbolji. Osim pojedinačnog kvaliteta, važno je da tamo pokažemo timski karakter i u tom slučaju mislim da imamo dobre šanse – zaključio je Slobodan Klipa.

Nakon trenera crveno-belih medijima se obratio i direktor Crvene zvezde Telekom Davor Ristović:

Trener Klipa je dao svoja zapažanja i uporedio naš tim sa ostalima. Ova ekipa je dugo na okupu. Ostale ekipe mnogo ulažu, a u prilog tome govori da Real Madrid ima sedam stranaca u ekipi. Poznavajući karakter ekipe mislim da će se momci pokazati u najboljem svetlu. Sliku koju ste videli pre utakmice protiv FMP-a je pravi pokazatelj našeg rada u mlađim kategorijama. Objedinili smo sve trofeje u Srbiji, ali nismo završili sezonu – na kratko je zastao Ristović, a onda dodao:

Jedan trofej ćemo sigurno doneti iz Madrida. To je priznanje koje je dobio Boban Marjanović kao član idealne petorke Evrolige, a svi se nadamo da ćemo doneti još jedan trofej sa puta u prestonicu Španije – zaključio je Ristović.

Trebalo bi istaći da su Zvezdini juniori bili promoteri društveno odgovorne akcije ONE TEAM koa je u u subotu imala svoj završni sportski festival, organizovan zajedno sa Specijalnom Olimpijadom Srbije.

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама