Košarka Košarka/Izveštaji i analize

Aprilski presek

Autor: CZBG

Mesec u kome je Crvena zvezda odigrala čak 11 utakmica je iza izabranika Dejana Radonjića. Crveno beli su po prvi put u svojoj istoriji, osvojili trofej Jadranske lige. Posle dugo vremena, u seriji na 3 pobede, savladan je i Partizan. Evropsko putovanje, takođe je završeno, možda i na najbolji mogući način. Pobedom nad slavnim grčkim klubom, Panatinaikosom.

Tokom ovih 11 utakmica Crvena zvezda je ostvarila skor 8-3

1. Žalgiris – Crvena zvezda 76:70
2. Metalac – Crvena zvezda 69:76
3. Crvena zvezda – Panatinaikos 69:68

4. Crvena zvezda – Partizan 73:64
 (1. utakmica)
5. Crvena zvezda – Partizan 68:70 (2. utakmica)
6. Partizan – Crvena zvezda 85:95  (3. utakmica)
7. Partizan – Crvena zvezda 73:81 (4. utakmica)

8. Crvena zvezda – Cedevita 68:59
 (1. utakmica)
9. Crvena zvezda – Cedevita 69:65 (2. utakmica)
10. Cedevita – Crvena zvezda 72:62 (3. utakmica)
11. Cedevita – Crvena zvezda 79:89 (4. utakmica)

Tokom ovih 11 utakmica, crveno-bele je krasio dobar šut za dva poena, kao i veliki broj asistencija u pojedinim utakmicama.
Timska statistikaProcenti za dva poena bili su izuzetno visoki u možda i najbitnijim utakmicama. Treća i četvrta utakmica polufinalne serije protiv Partizana, gde je Zvezda šutirala 56,8% za dva poena (42/74), kao i u poslednjoj utakmici finalne serije 58,8% (20/34). Dobar ofanzivni skok (113), i u ovom periodu sezone, nadoknađivao je preveliki broj izgubljenih lopti (136). Te izgubljene lopte su donekle redukovane u polufinanoj seriji. Crvena zvezda je postizala skoro 75 poena po utakmici u periodu sezone, gde se lomi praktično sve. Iako je pritisak bio veliki, izabranici Dejana Radonjića uspeli su 3 puta, u 8 utakmica plejofa da pređu granicu od 80 poena.

Crvena zvezda, kroz sezonu, odlično brani perimetar. Tako je bilo i sada. Protivnici su u 11 utakmica ostavljeni na ispod 30% šuta za tri poena. Zaista podatak vredan pažnje.
Protivnicka statistikaSjajna odbrana Crvene zvezde u ovom periodu sezone, ogleda se i u procentu šuta za dva poena. Protivnici su često ostavljani i na ispod 40%! (17/45, 16/42) Ponekad je izgledalo kao da protivničke ekipe ne mogu da nađu put do koša. Partizan je u nekim utakmicama, uspevao kroz ofanzivan skok da dođe do drugih šansi za poene, ali drugim ekipama to baš i nije uspevalo. Cedevita je uspela i pored agresivne odbrane crveno-belih, da izgubi malo lopti, pogotovo u prve dve utakmice, ali to nije naplatila napadački u punoj meri. Pogotovo se to može reći za prvu utakmicu finalne serije, gde je zonskim presingom uspela da uradi nešto što dosta ekipa ove sezone nije.

Dolazimo polako do individualnih učinaka, a kao i uvek počećemo od kapitena.

#9 Luka Mitrović
Luka MitrovicKapiten Crvene zvezde, nakon nekog lošeg perioda u koji je upao, izgledao je kao pravi vođa ekipe u predhodnom periodu. Ujedno i igrač je sa najvećom minutažom u ovih 11 utakmica. U finalnoj seriji se dodatno oslobodio. Pogotovo napadački (6/15 za tri poena – 40%), gde je bio jedan od nosilaca ekipe, u odsustvu spoljne linije tokom prve dve utakmice. Utakmice protiv Metalca i Panatinaikosa, najavile su dizanje forme, a u plejofu Jadranske lige, to je i potvrđeno. Ofanzivni skokovi u trećoj utakmici polufinala, možda su i doneli prevagu u toj seriji.

#3 Markus Vilijams
Marcus WilliamsTokom ove serije utakmica, Vilijams se mučio. Promašio je šut za pobedu protiv Panatinaikosa, koji je kasije ispravio Marjanović. Protiv Žalgirisa je imao dosta čudnih odluka kod šuteva za tri poena. Već neko vreme se muči sa selekcijom šuta, procentima, i udvajanjima na pikenrolu. Ipak, na kraju, stiče se utisak da je Vilijams odigrao onda kada je ekipi to bilo najpotrebnije. U trećoj utakmici polufinala je pokrenuo seriju sa rezultata 74:75, a u četvrtoj je vezao fantastičnih 17 poena zaredom. Dok je u četvrtoj utakmici finala napokon došao do daha, podelio nekoliko asistencija i pogodio dve trojke. Kao što je napomenuto, i dalje ima velike probleme sa udvajanjima. Uspeva da koristi Tejića i Mitrovića kao ispomoć u 2v2 igri. Ne dolazi do svojih šuteva, često se odlučuje na šuteve iz dotrčavanja u tranziciji ili iz čistog 1na1 driblinga, gde se dodatno troši. Nakon nekoliko teških utakmica, sigurno je da će biti potrebno doći do daha i svežine.

#4 Nikola Rebić
Nikola RebicNije imao učešća u ovim utakmica, sem u trećoj utakmici finalne serije kada je ušao u igru u poslednjem minutu.

#6 Nemanja Dangubić
Nemanja DangubicIako nije imao veliku minutažu, trudio se da iskoristi svaki minut na terenu. Tokom finalne serije, pogotovo u poslednje dve utakmice, nije imao atraktivnu ulogu, ali se podredio ekipi. U finalnoj seriji je izgledao donekle i najsvežije u celoj spoljnoj liniji. Dženkins i Kalinić su bili donekle i ispražnjeni nakon sjajnog polufinala. Jović je imao probleme sa malaksalošću. Blažič je bio van ritma, Vilijams se tražio do poslednje utakmice finala, a Lazićeva minutaža je bila redukovana. Procenat šuta za tri poena je dosta dobar, nažalost nije napravio kontinuitet u finalnoj seriji gde je šutirao 0/4. Stiče se utisak da je u finalnoj seriji zbog malopre pomenute svežine, mogao čak odigrati i koji minut više.

#10 Branko Lazić
Branko LazicLazić je uspeo da se oporavi pred početak najbitnijih utakmica. Minutaža mu je bila manja nego tokom sezone, ali Čarls Dženkins i Nikola Kalinić su na pravi način iskoristili svoj minut više. Tokom serije utakmica, njegova minutaža je bila oko 15ak minuta. U finalnoj seriji je došao i do šuteva za tri poena. Trojka protiv Cedevite u prvoj utakmici finala, mu je bila prva trojka u takmičarskoj utakmici još od polufinala kupa Radivoja Koraća. Protiv Partizana je odigrao odličnu defanzivnu rolu.

#11 Jaka Blažič
Jaka BlazicPeriod koji je iza Blažiča, on sam će želeti što pre da zaboravi. Sem trojke protiv Panatinaikosa, i slavlja na kraju finala, ovo su možda i najlošije partije slovenačkog reprezentativca u crveno-belom. U polufinalnoj seriji bio je totalno van utakmica, u drugoj utakmici polufinala, Nikola Milutinov je ostavio njegovo polaganje za pobedu na tabli. Niski procenti šuta, nervoza… Čak i slobodna bacanja koja Blažič izvodi dosta dobro, bila su problem.

#12 Nikola Kalinić
Nikola KalinicNajkosntantniji igrač Crvene zvezde ove sezone. Praktično igra bez nekih većih padova igra 60ak utakmica. U polufinalnoj seriji je možda odigrao i najbolju košarku karijere. Preskočio je utakmicu protiv Metalca, došao do svežine, da bi onda odigrao 5-6 odličnih utakmica u seriji. Na obe strane terena, bio je sjajan. Defanzivno, korigovao je bukvalno sve. Vraćao je sa tabli protivničke igrače, 11 rampi u poslednjih 8 utakmica. Na izuzetno agresivnu odbranu, napad nije trpeo. 55% za dva poena i skoro 40% za tri poena. Reprezentativno krilo Srbije, je možda i najbolji košarkaš ekipe trenutno. Iako su Čarls Dženkins, Luka Mitrović i Boban Marjanović takođe u odličnoj formi.

#13 Boban Marjanović
Boban MarjanovicMarjanović je MVP plejofa Jadranske lige. Nakon slabog otvaranja plejofa, došao je do svoje igre, gde je pokazao zašto je u ovom trenutku statistički najbolji igrač Evrolige. 14 poena i 9 skokova u poslednjih 6 utakmica, možda i najbolje to oslikava. Pokazao je i za centra dosta nekarakterisičnu osobinu – asistenciju. Kroz statistiku, to se možda i ne vidi. Ali pogotovo u polufinalnoj seriji, prvi pas na udvajanju, bio je u velikom broju situacija odličan, gde se kasnije pravio višak. Višak, koji su svojim šutevima kažnjavali Kalinić i Dženkins.

#15 Marko Tejić
Marko TejicMladi košarkaš izborio se za svoju minutažu kroz sezonu. Pored Kalinića i Mitrovića koji u poslednje vreme igraju odlično, Tejić se i pored toga izborio za svoje dvocifrene minute. Pogotovo u finalnoj seriji, gde je podelio i nekoliko asistencija, koje su usedile kao kazna na udvajanju Markusa Vilijamsa. Napadački, on u setovima Dejana Radonjića još uvek nema svoje mesto. Još uvek su to neke osnovne stvari poput igre iz pika, ili poeni nakon ofanzivnog skoka. Protiv Partizana je u poslednje dve utakmice, na iznenađenje svih, dobio neki svoj prostor i minute na terenu.

#22 Čarls Dženkins
Carls DzenkinsNavijači Crvene zvezde dočekali su napokon da vide popularnog Đenku, kako sija u svom punom sjaju. Šut iz pik igre, šutevi sa kapice, šut za tri poena, prodori, a na sve to i agresivna odbrana. Tokom polufinalne serije, izgledalo je da ne može da promaši. Protiv Cedevite u poslednjoj utakmici, dao je više poena, nego za prve tri ukupno. Dženkins je kroz sezonu izgledao kao bleda senka igrača iz prošle sezone, ali u poslednjih dva meseca, igra svoje najbolje utakmice u crveno-belom. Procenti šuta dignuti su na jedan viši nivo, u odnosu na početak sezone. Daleko više samopouzdanja. To samopouzdanje dovelo je to toga, da još više koristi svoju prodor igru.

#24 Stefan Jović
Stefan JovicPromenljiva igra Jovića tokom ovog perioda bila je evidentna. Amplitude su bile dosta velika, ali pozitivna amplituda desila se u trećoj i četvrtoj utakmici polufinala. Tokom finalne serije izgledao je malaksalo, otud i veliku broj izgubljenih lopti – 12 izgubljenih u 4  utakmice. Tokom cele sezone te oscilacijee su evidentne. Jednostavno česte povrede (3 povrede tokom sezone), umeju da izbace iz ritma igrača, koji kasnije kroz utakmice i treninge mora da se traži.

#33 Maik Cirbes
Maik CirbesNemački reprezentativac je na pravi način ove sezone prihvatio svoju ulogu. Kao nagrada, možda je upravo došla i ova četvrta utakmica finalne serije sa Cedevitom, gde su ga saigrači proglasili MVP utakmice. Na svoju odgovornost stisnuo je zube i bio uz saigrače na terenu. U polufinalnoj seriji na pravi način je odmenjivao Bobana Marjanovića. Sa uspehom je čuvao Mačvana, kada je košarkaš Partizana igrao na poziciji centra.

Sezona još nije gotova, crveno-beli košarkaši odigrali su 63 utakmice. Ostao je još napad na domaću titulu. Sledeću utakmicu, pred praznim Pionirom, Crvena zvezda će odigrati protiv Tamiša 6. maja.

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama