Кошарка Кошарка/Извештаји и анализе

ZVEZDA JE ŠAMPION!

Izvor: kkcrvenazvezda.rs

Crvena zvezda Telekom je šampion ABA lige. Prvi put u svojoj istoriji. Toliko dugo čekani trofej, konačno stiže u vitrine kluba na Mali Kalemegdan. Crveno-beli su u četvrtoj utakmici finala savladali Cedevitu sa 89:79, na taj način stigli do treće odlučujuće pobede i rezultatom 3-1 u finalnoj seriji apsolutno zasluženo osvojili titulu najboljeg tima regionalne lige.

Ovo je istorijski uspeh za Zvezdu iz mnogo razloga. Pre svega, ovo je prvi pehar crveno-belih u ABA ligi, a po prvi put od osnivanja Zvezda je u jednoj sezoni uspela da osvoji dva trofeja. Posle trijumfa u Kupu Radivoja Koraća, crveno-beli su se okitili i šampionskim prstenjem ABA lige. U igri je još jedan trofej, ali o tom potom…

Šta reći o noći punoj emocija, o utakmici koju je Zvezda maestralno odigrala. Ceo tim je pružio maksimum, odigrao veoma koncetrisano i borbeno, uz fantastičnu odbranu i timsku igru stigao do velikog trijumfa.

Kakav je Zvezda kolektiv i kakav je to skup momaka, na pravi način se može sagledati iz primera Maika Cirbesa. Sjajni nemački reprezentativac je i pored problema sa povredom stisnuo zube i dao nemerljiv doprinos u velikom trijumfu.

Čarls Dženkins je bio najefikasniji u ovom meču (17 poena), Kalinić je bio najbolji skakač (osam skokova), Boban Marjanović je proglašen za MVP-ija finalne serije… Ali, sve to je sada manje bitno. Jer, ZVEZDA JE ŠAMPION!

Od 13. minuta Zvezda je stekla dvocifrenu prednost (25:36)  i stečeno vođstvo nije ispuštala do kraja meča. Imali su crveno-beli čak 19 poena prednosti, u potpunosti su kontrolisali dešavanja na terenu, a kad god bi trebalo Zvezda bi pogodila trojku i time protivniku ubijala svaku nadu za preokret.

I na kraju reč, dve i o treneru Dejanu Radonjiću. Mladi strateg je odlično psihički, fizički, ali i taktički pripremio ekipu koja je ove sezone u konkurenciji abaligaša imala samo četiri poraza. Iako je često bio na meti kritika, u najvećem broju slučajaeva potpuno nezasluženo, Radonjić je uspeo sve da izdrži i sada se sa Zvezdom nalazi na mestu koje mu i pripada. Na vrhu.

Cedevita – Crvena zvezda Telekom  79:89 (25:30, 10:22, 23:17, 21:20)

Cedevita: Zubčić 15, Barać 9, Ramljak 4, Pilepić 7, Babić 5, Delaš, Žganec 8, Bilan 12, Gordić 7, Ukić, Tomas 5, Arapović 7.

Crvena zvezda Telekom: Vilijams 9, Rebić, Dangubić 4, Mitrović 14, Lazić 3, Blažič, Kalinić 12, Marjanović 12, Tejić 2, Dženkins 17, Jović 8, Cirbes 8.

Скочи на траку са алаткама