Fudbal Fudbal/Izveštaji i analize

Bio jednom jedan derbi… (anketa)

Autor: CZBG, Dario K.

I tako prođe subotnji dan u kome se odigrao 148. po redu večiti derbi koji je do duše samo imenom podsetio na sve one minule godine (posebno prijeratne), kada se ova fudbalska institucija poštovala i cenila širom Evrope i sveta.

Danas je to samo bleda slika svega onoga čega se mi stariji sa setom sećamo. I kako godine prolaze, ova fudbalska institucija u svakom pogledu sve više i više umire i gasi se. A zasluge za to snose svi: država (političari i žandarmerija), fudbalski radnici, navijači. Nije bitan redosled kojim sam ovo napisao. Bitno je da svi snose odgovornost za odumiranje nečega što je godinama bilo sveto i što je čuvano kao biser ovih prostora.

bts3205_2

Jučer nam, fudbalski gledajući, nije pruženo ama baš ništa. Ne znam da li uopšte i pisati o tom segmentu derbija kada sve može da stane u dve-tri rečenice. Zvezda jalova, bez koncepcije. Komšije nešto malo opasnije, ali takođe jalove. Sudija Mažić sa pomoćnicima – nit’ smrde, nit’ mirišu.

Međutim, ono što se juče desilo na stadionu Rajka Mitića (ovo je prvi derbi otkako Zvezdin stadion nosi ime velikana srpskog i jugoslovenskog fudbala), ostavlja još veću mrlju na svetkovinu našeg fudbala. Tuče, lomljenje stolica, krvave glave, uplašena deca i žene – to je slika koja je juče obišla celi svet.

bts3064

A ko je kriv? E, tu će optužene strane (a u ovom slučaju to su: političari, žandarmerija i navijači) prebacivati lopticu jedni na druge i prati ruke od nemilih događaja, kao što je Poncije Pilat prao ruke kada je predao Hrista da bude pogubljen. Baš tako i ovi predaju derbi da bude ubijen i pokopan, ali kao što Hristos vaskrsnu iz mrtvih i mi se nadamo da će i ova svetkovina našeg fudbala vaskrsnuti u nekom novom i lepšem svetlu.

aktuelno.net
aktuelno.net

A šta će biti sa ovim nabrojanim krivcima? Pa mogu slobodno da nestanu ako ne žele da učine sve kako bi derbi ponovno bio derbi, kao što je to bio i nekada.

Do tada, ko poslednji izađe neka ugasi svetlo jer bolje je i tako nego li da zbog gluposti, nemara i bahatosti stradaju nevini životi.

Sorry, there are no polls available at the moment.

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama