Историја Сећања Фудбал Фудбал

DERBI

Autor: CZBG, Popović N.

„Sutra je praznik, svoju svetlost meku kandilo baca i sobu mi žari sam sam, dok gluhi časi neosetno teku, a na zidu bije sahat stari „

Ovim stihovima velikog Šantića počeću današnju priču. Da, sutra je najveći praznik za sve fudbalske zanesenjake, “večiti“ derbi, najveći koji ima i koji je imala ova zemlja. Ovaj sutra po kvalitetu igrača možda najlošiji u istoriji i bez pravog asa i sa jedne i sa druge strane. Ali, derbi je derbi, pa taman da ekipe rekreativaca u crveno-belom igra protiv istih u crno-belom.

Eh, nekad derbi!!! Prvi koji pamtim ’70 i neke na Mari 2:0 za nas – Karasi i Lazarević. Razbili smo ih što je bilo tako normalno za Džajinu generaciju. Ipak,nećemo o ovome derbiju već o jednom drugom, odigranom u maju ’79. Neobičan po mnogo čemu. Jedan od retkih u kojima nije odlučivano o tituli, čak naprotiv. Mi smo te sezone igrali to čuveno finale kupa UEFE kada je četa velikog Ambasadora harala Evropom i domaće prvenstvo nam je bilo bukvalno u drugom planu. Ipak,pred tu utakmicu smo bili obezbjedili i teoretski izlazak u Evopu i sledeće godine, što je i bio cilj. Sa druge strane, Partizan se grčevito borio za opstanak i sa porazom u derbiju šanse da ga izbori bile bi vrlo male. Hit među nama, sa crveno-belim krvnim zrncima, tih dana bilo je „druga ligo širi svoje grane i prihvate mlade partizane“.

11178344_475187862632351_4103899081444405431_n

Mnogi, a među njima i ja, su se plašili samo jednog – da naši ne odigraju namjerno loše i da puste groblje. Znate one poznate floskule: Nema jake Zvezde bez jakih onih drugih.

Na sreću svih nas to se nije desilo, jer Zvezdu je u to vreme vodio veliki čovek, veliki zvezdaš i veliki trener – bata Stane, a u ekipi igrali veliki igrači sa “onim stvarima do poda”. Hej, gde će Dule, Pižon, Jovanović, Šele da puste grobare? Nezamislivo, zar ne?

Prvo poluvrijeme je bilo dosadno i bezidejno, skoro bez šanse za gol. U drugom, kao da je na teren izašla sasvim druga ekipa koja je prosto demolirala crno-bele. Briljirao je Dule Savić sa dva gola. Posle drugog koji je bio spektakularan, Dule trči na atletsku stazu da podeli radost sa navijačima. Sudija mu pokazuje crveni karton (drugi žuti). „Isključen zbog radovanja“, “Dule poslao Partizan na prag druge lige„. Treći gol za nas dao je Borovnica.

[youtube id=”7nUWwAFEPL4″]

Grobari su se ipak spasili tako što su kupili sledeći meč protiv Budućnosti i u poslednjem kolu još jedan (čini mi se u Ljubljani). Ispao je, ni kriv ni dužan, nesretni Čelik.

Ovaj tim Zvezde u naredne dve godine će se suvereno osvojiti titule u domaćoj ligi i igrati nezaboravne mečeve u Evropi (Inter, Banjik, Anderleht).

 

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама