Кошарка Кошарка/Вести

Kalinić za “Blic” o Zvezdi i planovima: Kao pionir sam učio da pružim ruku

Izvor: sport.blic.rs

I četiri dana kasnije borba večitih za finale ABA lige i Evroligu je u centru pažnje, kao i Nikola Kalinić, Zvezdin junak, koji uživa u predahu.

– Neobično mi je, nisam imao dva slobodna dana još od jula. Čeka nas još korak do cilja, hoćemo šampionsko prstenje na rukama i da prekinemo negativan niz bez titule – ističe Kalinić za “Blic”.

Izrasli ste u jednog od junaka ove serije?

 – Nikad nisam bežao od tih uloga, nadao sam se da bi moglo da bude tako. Ali sebično je izdvajati nekoga posle uspeha ekipe. Dženkins je vukao celu seriju, Bobi je dokazao zašto je MVP Evrolige, Vilijams i Mitrović su bili konstantni, Dangubić i Lazić odlični u odbrani, bitno je da uvek neko iskoči.

Da li biste voleli da je derbi bio u finalu?

– Šteta je što nije. Sigurno bi bolje bilo da su oba tima u Evroligi. Mnogi nisu verovali i mislili su da će nas Partizan iznenaditi. Nikome ne pretimo, ali i u Superligi očekujem kvalitetnu seriju i manje stvari van terena, pa da probamo da prekinemo Partizanov niz i u Srbiji.

Vaš i Mitrovićev pozdrav sa igračima Partizana naišao je na ogroman odjek. I selektor Đorđević je to istakao kao nešto najlepše što je video na derbiju.

– Stvorila se fama bez potrebe, to je nešto najnormalnije, od pionira nas uče da treba pružiti ruku. Osetili smo potrebu. Znamo koliko je teško kada se gubi, ne bude ti ni do čega, a skoro sve ih znamo iz mlađih selekcija reprezentacije.

Primili ste brojne čestitke.

– Usijao mi se telefon.Toliko ih ima da još nisam stigao svima odgovorim, samo to da radim ne bih uspeo ništa drugo. Vidi se koliko to znači ljudima. I doček koji su nam pripremili navijači, zaista imamo neverovatnu podršku i bar smo im malo vratili.

Kako je protekla proslava?

– Ništa preterano, čeka nas još finalna serija i paklen ritam. Okupili smo se i pričali o meču sa Partizanom. Razmišljao sam o košarci ovih dana kao nikad u životu. Nismo mogli da spavamo, kad izađemo na ulicu ili u prodavnici, svi su samo o tome pričali.

Zvezda u Evroligi sa Kalinićem ili bez njega?

– Imam ugovor sa Crvenom zvezdom na dve plus jednu godinu. Zvezdini ciljevi su uvek trofeji, Evroliga i Top 16, ako ne korak više onda bar neka evropska pobeda više.

Srbiju na leto čeka Evrobasket?

– Ako me selektor Đorđević pozove, uvek sam tu. Dajem sve od sebe kako bih zaslužio poziv i biću spreman za pripreme ako treba, pa da na Evropskom prvenstvu ostvarimo cilj i plasiramo se na Olimpijske igre u Riju.

Hvala Radonjiću
Na Kalinića svi drugačije gledaju od zakucavanja preko grčkog centra Janisa Burusisa na Mundobasketu.
– Presudno je samopouzdanje i na svakom treningu, svaki put se trudim da popravim nešto. Posle uspeha sa reprezentacijom dobio sam veliku podršku trenera Radonjića, dao mi je minutažu i veću slobodu, a ja mu vraćam i to za sada ne izgleda loše.

Pavlović je izuzetan
Koliko je teško igrati protiv bivšeg NBA igrača Saše Pavlovića?
– On je izuzetan igrač, u NBA se ne ide slučajno, a Pavlović je još ostao deset sezona. Uspeli smo timski da ga zaustavimo. Stručni štab je odradio odličan skauting. Znali smo da će preduzimati nerezonske šuteve koje pogađa na suvi kvalitet. Plan je bio da ispuni kvotu poena sa što lošijim procentom.

 

 

 

Скочи на траку са алаткама