Fudbal Fudbal/Izveštaji i analize Fudbal/Najava utakmica

Šta očekivati od Zvezde: Ofanziva ili čekalica?

Autor: CZBG, Vladimir J

U subotu 25. aprila na stadionu Rajko Mitić na programu je 148. večiti derbi. U jesenjem delu sezone slavili cu crno – beli rezultatom 1:0, a u njihovu korist je i tenutno stanje na tabeli – plus 5 u odnosu na večitog rivala, što znači samo jedno: Crvenoj zvezdi nije dovoljna samo pobeda, već pobeda sa dva ili više golova razlike i nada da ću do kraja prvenstva komšije iz Humske još negde prosuti bodove.

Zdravstveni bilten je zadovoljavajući. Marko Petković je od prethodnog kola u pogonu posle duge pauze, ali su male šanse da zaigra. Ristić je takođe sanirao povredu i nastupao je poslednjih 15 minuta protiv Voždovca, što može biti znak da je spreman za derbi. Svi ostali su već duže vreme u trenažnom procesu i na raspolaganju treneru Lalatoviću, osim već duže povređenog Lukovića, koji neće nastupati do kraja sezone.

Mnogo toga u subotnjem meču će zavisiti od opredeljenja trenera Lalatovića. Jasno je Crvenoj zvezdi potrebna pobeda, i to sa dva gola prednosti, pa je logično da crveno – beli bace sve karte na ofanzivu. Nažalost, jako retko u večitim derbijima smo viđali da jedna ekipa nastupi izrayito ofanzivno, već se treneri najčešće opredeljuju za nešto opreznije varijante, čekakajući kontru ili grešku protivnika. Upravo očekujemo da se trener Lalatović odluči za jednu od ove dve varijante, pa će u skaldu sa tim i birati startnih jedanaest.

Startnih 11

Rajković je i dalje neprikosnoven na golu i njegov nastup je neupitan. Ima je pomalo nesrećno vatreno krštenje u večitim derbijima, kada je primio gol iz slobodnog udarca u svoj ugao. Ipak, treba napomenuti da je sve do tog momenta bio najbolji pojedinac u crveno – belom.

Kao i na svim utakmicama u prolećnom delu prvenstva, poziciju uz desnu aut liniju će zauzeti Cvetković. Nažalost pojačanje iz Napretka se nije pokazalo u najboljem svetlu, imao je Cvetković velikih problema u defanzivi sa bržim igračima od sebe, a na derbiju će kao direktnog rivala imati Andriju Živkovića, jednog od najhitrijih fudbalera u redovima crno – belih. Takođe jako malo je pokazao i na protivničkoj polovini terena, pa se očekuje da on bude potencijalna najslabija karika u timu crveno – belih. Alternativa je oporavljeni Petković, ali imajući u vidu pauzu od pola godine, jako su male šanse da ga uopšte vidimo na terenu.

Štoperski tandem na poslednjih nekoliko utakmica činili su Pavićević i Jovanović, pa se očekuje da trener Lalatović nastavi sa tom praksom. Do utakmice sa Novim Pazarom par sa iskusnim crnogorskim internacionalcem činio je Lazić, ali posle niza kikseva koji su na kraju koštali crveno – bele tri zlata vredna boda, njegovo mesto je zauzeo supertalentovani Jovanović. U konkurenciji je još Mbođ.

Na levom beku standardan je povratnik Anđelković. Nažalost, ne pruža preterano kvalitetne partije, a velikih problema ima sa centaršutom, što mu je bio zaštitni znak u toku prvog boravka na Marakani.

U zavisnosti od opredeljenja trenera Lalatovića, da li će odlučiti da napadne od prvog minuta ili će se opredeliti za nešto zatvoreniju varijantu, zavisi i izbor igrača u veznom redu. U svakoj od varijanti, mesta su zacementirana za Kataia i Lazovića, dok će se za preostala mesta u veznom redu boriti Kovačević, Ristić i Stojanović. Njima bi se mogao priključiti i Jović, još jedan izvestan starter, ukoliko se Lalatović odluči da ga stavi na poziciju levog krila. U tom slučaju Parker bi bio najistrueniji.

Tri Lalatovićeve alternative

I varijanta:

Ovo je verovatno nešto najofanzivnije što može da izvede Lalatović. Svoje najbolje partije i najefikasnije ovog proleća Crvena zvezda je pružila kada je sredinu pokrivao trio Ristić – Stojanović – Katai (pobede protiv Jagodine(2:3), Vojvodine(3:0) i Spartaka (1:3)). Iako ovakva postavka donosi veliku prednost u fazi napada, jasno je veliki problemi mogu da nastanu u odbrani, naročito bi ako se zna da će opredeljenje Partizana biti čekanje kontri i polukontri. Šanse da se Lalatović opredeli za ovakvu varijantu su minimalne, ali nije isključeno da neki period utakmice crveno – beli odigraju ovako, ukoliko budu jurili rezultat.

II varijanta

Veoma slična varijanta prethodnoj, ali sa značajno ojačanom defanzivom. Naravno ovo znači i značajan gubitak kreativnosti, jer je poznato da Kovačević nije igrač koji previše igra napred. U tom slučaju, na terenu ne bi imalo mesta za Stojanovića ili Ristića, a iskusni Nišlija bi trebao da dobije prednost, ako je suditi na osnovu ranijih Lalatovićevih odluka. Mogućnost da se Zvezdin strateg odluči za ovokvu varijantu je zančajno veća nego za prethodnu.

III varijanta

Formacija za koju su se Zvezdini stratezi najčeće opredeljivali u prošlosti, a koja najbolja izdanja pamti pod dirigentskom palicom Roberta Prosinečkog, sa takozvanim pojačanim veznim redom, i ovoga puta ima najveće šanse. Kovačević bi bio zadužem za destrukciju a Stojanović, Ristić i Katai bi loptama hranili Lazovića i Jovića. Žrta ove formacije bi donekle bio Katai, koji bi igrao “lažno krilo”, poziciju koju je Miloš Ninković pokrivao prošle sezone. Nominalno, Katai bi pokrivao levu stranu, ali zapravo, mnogo više bi obaveza ima u sredini. Naravno, problem bi predstavljao krater koji bi nastao u tom slučaju, pa bi Anđelković morao da pokriva skoro kompletnu levu stranu. Iskustvo nam kaže da će crveno – beli najverovatnije odlučiti za ovakvu formaciju, a ukoliko rezultat ne bude po volji, ulaskom Parkera prešlo bi se u klasičnu 4-4-2 formaciju.

Koga Lalatović ima na klupi?

Kahriman je ove sezone prva rezerva Rajkoviću i ako ne dođe do nepredviđenih okolnosti poput povrede ili isključenja, očekuje se da ceo meč isprati sa klupe.

Petković, kao što smo rekli vratio se u trenažni proces posle teške povrede i nema velike šanse da zaigra.

Lazić  je ove sezone bio jedan od standardnijih, ali nekoliko kikseva u poslednje vreme su ga preselili na klupu. Poput Kahrimana, priliku može dobiti samo u slučaju nepredviđenih okolnosti.

Grujić je jedan on najtalentovanijih igrača iz omladinske škole i uvek je pružao zadovoljavajuće partije kada je dobio priliku u prvom timu. Ipak nije u velikoj milosti trenera Lalatovića, koji očigledno ne računa previše na njega u ovom trenutku. Utisak je da bi značajno mogao da unapred igru u veznom redu jer je prototip modernog zadnjeg veznog igrača, odličnog pregleda igre i prefinjene tehnike.

Bosančić je dosad bio prvi izbog Lalatovića sa klupe i redovno je dobijao priliku u drugom poluvremenu. Igrao je promenljivo, ali činjenica je da može da unapredi igru, naročito kada dodje do umora kod nekog od startera

Avramovski je stigao kao veliki talenat, ali zbog povreda se nije naigrao. Na malom uzorku, na osnovu onoga što je odigroa, vidi se određen potencijal.

Prekidi

Ako se analizira poslednjih nekoliko derbija, dolazi se do zaključka da je največi broj gola padao upravo posle prekida. Jasno je da se na to mora obratiti posebna pažnja, na obe strane terena.

Šta možete očekivati od tima Partizana pročitajte na ovom linku.

 

 

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama