Košarka Košarka/Izveštaji i analize

Bez ”belih medveda” i cirkusa ovaj put!

Autor: CZBG, Milan P., Dejan F.

14.4.2015. godine u 21 čas počinje prvi derbi u plej ofu ABA lige, koji će odrediti u seriji do tri pobede finalistu i učesnika Evrolige za sezonu 2015/2016.

Nakon što je Crvena zvezda Telekom ove sezone završila svoje učešće u Evroligi, mnogo statističkih podataka je pokazalo da je ovo bila sezona iz snova za momke u crveno-belim dresovima.

Pogotovo su fascinantni statistički podaci Bobana Marjanovića u regularnom delu sezone, kao i u TOP-u 16 gde je postao MVP ovog takmičenja.

Ali, ostaje ono jedno veliko “ALI”. Kada su se svi podaci našli na papiru, došao sam do par zanimljivih podataka pred polufinalnu seriju s Partizanom.

Posle 24 utakmice u Evroligi, 10 u regularnom delu i 14 u TOP 16 ispada da je ipak najjači i najbolji protivnik, po statističkim podacima, ove sezone za Crvenu zvezdu Telekom bio Partizan NIS.

Sigurno se pitate kako je Partizan bio najjači Zvezdin protivnik?
Statistika govori da je Partizanu u ABA ligi uspelo ono što nije uspelo niti jednom timu u Evroligi. Partizan je uspeo u oba odigrana susreta imati više slobodnih bacanja od Crvene zvezde Telekom.

Iako je Crvena zvezda Telekom igrala s 12 različitih protivnika, s pet u regularnom delu sezone, sa sedam u TOP 16 fazi i iako su to bili protivnici poput Olympiakosa, Reala, Makabija, Barselone, Panathianaikosa i drugih, jedino je Partizanu uspelo da u oba duela ima više slobodnih bacanja od Crvene zvezde.

Partizanu je također uspelo ono što nije uspelo niti jednom timu u 24 utakmice u Evroligi, a to je da “natera” Bobana Marjanovića da napravi četiri lične greške u jednoj utakmici. Tako nešto nije uspelo niti jednom timu. Ti timovi imaju jedne od ponajboljih igrača i centara u Evropi, ali je to pošlo za rukom samo Partizanu.

Na kraju priče ako dodamo i utakmicu u Kupu Radivoja Koraća, gde je Partizan također imao više slobodnih bacanja od Crvene zvezde Telekom lako dolazimo do zaključka da je Partizan NIS najjači i najbolji protivnik s kojim su se momci u crveno-belim dresovima susreli ove sezone.

Da li je stvarno tako?
Odgovor se nalazi u igrama u Evroligi gde je Crvena zvezda Telekom igrala s najvećim timovima današnjice. Sa timovima koji su popunjeni s vrhunskim igračima na svim pozicijama. Niti jedan taj tim niti igrač nisu uspeli u obe utakmice da imaju više slobodnih bacanja od Crvene zvezde Telekom ili da “nateraju” Bobana Marjanovića da napravi četiri lične greške.
Partizan jeste…

Da li je to zbog kvalitete crno-belog tima? Teško…
Npr. u prvom delu sezone Partizan jedva da je uspevao da pobedi bilo koji tim i bili su još uvek u fazi formiranja, pa ipak su uspeli da upute više slobodnih bacanja od momaka u crveno-belim dresovima.

Možda se odgovor krije u suđenju?!

Da li je Partizan zaštićen u okviru ABA i domaće lige zbog svojih prijašnjih uspeha? Verovatno. Možda je to i zbog činjenice što iz tabora večitog rivala posle svakog poraza šalju “otrovne strelice” prema sudijama i praktički ispada da za svaki njihov poraz su krive ili su kumovale sudije.

Ove sezone također prije nego što su neke od utakmica i počele od strane Duška Vujoševića krenuli su napadi na sudije, na delegiranje i ABA ligu. Da li će tako biti i polufinalu pjel ofa ostaje nam da vidimo.

Zvezda želi da na pošten način dočeka svog večitog rivala, pa neka na terenu pobedi bolji!

Neka na to nikako ne utiče suđenje, “igre van terena” ili pritisak na sudije.

Dozvolite momcima u crveno i crno belim dresovima da igraju košarku pa neka pobedi bolji.

Momci u crveno-belim dresovima sigurno žele jednak tretman kod sudija, pa tako ako se ponavljaju stvari iz prošlih derbija gde se Cirbesu svira prekršaj u napadu za kretanje u bloku, neka se isto dosudi i Milutinovu koji to radi čitavu sezonu, a sudije ostaju neme svaki put.
Zašto?
Milutinov je sigurno veliki talenat, ali isto tako igrač kojem se mnogo toga toleriše, pogotovo kretanje u bloku. Nije potrebno!

Još jedna od činjenica koju nikako ne smemo izostaviti da je iz sezone u sezonu jedan igrač Partizana zaštićen od strane sudija kao “beli medved”.

Da se pravilo potvrdi ovaj put kao primjer ću navesti Milana Mačvana. U ABA ligi je protiv Crvene zvezde Telekom u dve utakmice sakupio više slobodnih bacanja nego Diamantidis, Rudy Fernandez, Sergio Rodriguez i Spanulis u dve evroligaške utakmice.

Isto tako na Milanu Mačvanu je dosuđeno više faulova nego na bilo kojem od navedenih igrača. Ovo je sigurno nešto što bode u oči. Kada bi još dodali statistiku iz Kupa Radivoja Koraća mnogi bi pomislili da u dresu Partizana se nalazi ni manje ni više nego Dirk Nowitzki.

Zato želimo da se poštuju košarkaša pravila koja su donesena s razlogom. Za prigovor i trčanje prema sudijama tehnička, za čuđenje na sudijske odluke upozorenje, pa tehnička, za kretnje u bloku faul u napadu itd.

Također želimo da sudije shvate da Boban Marjanović u utakmicama s Partizanom nije “terminator”, već jako dobar igrač koji odlično igra ovu igru. Ako kod udvajanja dolazi do kontakta po ruci, po pravilima ove prelepe igre to je faul.

Važno je da svaki igrač ima jednak kriterijum kod suđenja i da se pritom poštuju prvila ove igre.

Gospodo sudije, koji dobijete čast da sudite ove utakmice izdignite se iznad situacije, pošteno sudite i dozvolite da pobedi bolji! Poštujte pravila, uverenja i ponašanje koje ova prelepa igra traži. Ako i pogrešite nenamerno, nije važno! Sudite dalje pošteno.

Zvezda želi pošteno, želi da se nadigrava i da uživa u košarci, pa neka pobedi bolji!

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama