Кошарка Кошарка/Вести

Radonjić: Raduje način na koji smo pobedili

Izvor: www.kkcrvenazvezda.rs

Kao iz bajke! Tako bi se mogao opisati poslednji odigran meč crveno-belih košarkaša u Evroligi za ovu sezonu. Iako su samo nekoliko minuta pre kraja imali osam poena minusa, izabranici Dejana Radonjića pokazali su odlučnost, hrabrost i veliku želju da preokrenu rezultat u svoju korist. To im je i uspelo. Neverovatnom trojkom Blažiča uz faul, a potom i dva slobodna bacanja Marjanovića samo dve sekunde pre isteka vremena igrači Crvene zvezde Telekom upisali su pobedu. A, onda…. Onda je usledilo veliko slavlje sa navijačima u Pioniru.

Nakon utakmice, trener Crvene zvezde Telekom Dejan Radonjić hteo je najpre da se osvrne na period pre  početka sezone i ambicije njegove ekipe u ovom takmičenju:

Krenuli smo u sezonu sa ciljem da ono što nismo uradili prošle ostvarimo ove godine. Tada smo, sećate se, bili blizu plasmana u Top 16 fazu sa četiri pobede. To nam je dalo nadu da ove godine možemo da završimo započeto, što smo velikim pobedama nad nekim od najjačih evropskih timova i uspeli. Odigrali smo četrnaest mečeva u Top 16 fazi sa evropskim velikanima, što kod kuće što na strani. Bilo je i dobrih i loših perioda igre tokom sezone, kao i nekih karakterističnih situacija kao što je na primer šut za tri poena 0/19 protiv Žalgirisa. Međutim, ovom pobedom uspeli smo da na najlepši mogući način završimo takmičenje u Evroligi i upišemo desetu pobedu u elitnom takmičenju ove godine. Normalno, nadamo se da će broj trijumfa biti još veći naredne sezone – priznao je Radonjić, a potom nastavio:

Pre početka ove utakmice u javnosti se posebno razgovaralo o dva duela,  Makabija i Albe i Crvene zvezde i Panatinaikosa. Svi su iščekivali rezultate tih mečeva  zbog plasmana u plej-of. Mi smo u jednom trenutku bili u potpunom nok-daunu, tako da mi je posebno drago što smo uspeli da preokrenemo rezultat i na kraju slavimo. Sada kreće period sezone u kome moramo biti spremni na svaku okolnost. Zbog toga smo započeli ovaj meč sa idejom da odigramo najbolje moguće u ovom trenutku i da savladamo šestostrukog prvaka Evrope, koji je ipak izborio plasman u najboljih osam ekipa Evrolige i ja im na tome čestitam – naglasio je Radonjić, a potom pričao o samom toku meča:

– Dobro smo krenuli u utakmicu, bilo je evidentno da će igrači Panatinaikosa koji imaju dosta iskustva igranja u ovakvom ambijentu prednjačiti. I prošle godine smo zahvaljujući njima igrali produžetke, gde je Dijamantidis odigrao po ko zna koji put u svojoj bogatoj karijeri sjajnu završnicu i pokazao zašto je toliko godina na samom vrhu najboljih igrača u Evropi. Zbog toga smo i očekivali neizvestan nastavak meča, gde je, naravno, Panatinaikos dobro i kvalitetno reagovao sa namerom da iskoristi svoje iskustvo. Mi smo nastavili da igramo korektnu odbranu, ali smo pravili određene greške. Međutim, u trenucima kad je PAO stekao vođstvo izgledalo je da je gotovo, ali smo odigrali odličnu završnicu i ostvarili taj deseti trijumf. Čestitam mojim igračima i zahvaljujem se publici na sjajnom ambijentu. Ipak, mi nemamo mnogo vremena da razmišljamo o ovome, jer moramo da se bavimo onim što nas očekuje, a to je plej-of ABA lige koji počinje za nedelju dana – istakao je Radonjić.

Zvezdin trener nema mišljenje o tome da li je ovo bio najuzbudljiviji meč njegove ekipe u Evroligi ove sezone, ali je otkrio da je veoma srećan zbog trijumfa njegovih izabranika:

– Rekao bih da smo odigrali jednu tvrdu utakmicu protiv ekipe koja takođe jako čvrsto igra. Način i kvalitet igre bi se mogao analizirati sa više aspekata, jer je bilo mečeva i gde smo odigrali malo drugačije, sa više inspiracije. Ali, sigurno je jako teško igrati na ovakvom nivou protiv stamene ekipe kao što je Panatinaikos. On igra jako dobro i ne dozvoljava protivniku da razvije igru do te mere kao što smo je mi razvili u nekim prethodnim utakmicama u Evroligi, što naravno pravi problem. Ne znam da li bih mogao da okarakterišem ovaj meč kao naš najbolji u Evroligi ove sezone, ali me u svakom slučaju zadovoljava način na koji smo pobedili. 

Pobeda nad slavnim atinskim klubom i preokret može se oceniti kao odlična igra čitavog tima:

– Možemo da pričamo i o vrlo malom periodu za povratak nekih igrača u formu, kada je, recimo, Lazić u pitanju. Znate i sami da je propustio dosta treninga, da nije dugo igrao i da je dugo bio odsutan. Sigurno da bismo mogli da kažemo nešto i o tome, ali nama je najznačajniji način na koji smo savladali Atinjane i on nas dovodi u fazu optimizma pred početak plej-ofa regionalnog takmičenja.

Novinari su postavili pitanje Radonjiću da li ga opterećuju sukobi između dve košarkaške organizacije, FIBA i ULEB-a koji su nastali pred najvažniji period sezone. Međutim, Zvezdin strateg rekao je da ne prati ta dešavanja:

– Ne pratim mnogo nesuglasice između FIBA i ULEB-a, tako da ne bih mogao reći šta se tu tačno dešava. Zbog toga nema razloga da me to opterećuje. To nije niti moj, niti posao mojih igrača. Videćemo šta će nadležni organi koji vode računa o tome odlučiti. Mi ćemo svakako poštovati njihove odluke, a kakve će one biti to zavisi od njih. Stvarno se ne bavim mnogo time. Mogu reći neko mišljenje, ali apsolutno ne razmišljam o tome.  

Mladi stručnjak bio je zadovoljan prikazanom igrom mladog krilnog centra Luke Mitrovića, koju je okarakterisao kao kapitensku:

– Luka je večeras odigrao meč na nivou onih igara koje su bile dobre. Mislim da je sasvim prirodno da momak koji ima tek jednu celu godinu igranja na ovakvom nivou u svojoj karijeri ima i uspone i padove. Jednostavno, treba da se analiziraju igre koje nisu dobre, ali i da nas raduju izdanja kao što je bilo ovo večeras – zaključio je šef stručnog štaba crveno-belih. 

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама