Fudbal Fudbal/Vesti

Dragan Mladenović: Mnogo nepravilnosti u radu Dušana Savića i konkursne komisije

Autor: CZBG

Nekadašnji centralni vezista Crvene zvezde Dragan Mladenović je napisao saopštenje za javnost u kome ističe ogromno nezadovoljstvo radom Konkursne komisije za UEFA Pro licencu, kao i direktora Centra za edukaciju trenera Dušana Savića, koji su, prema njegovim rečima, prekršili mnoga pravila prilikom prijema kandidata za kurs Evropske fudbalske federacije i zloupotrebili službeni položaj zarad lične koristi.

Saopštenje prenosimo u celosti:

– “Ovom prilikom obraćam se najširoj sportskoj javnosti sa željom da ukažem na velike nepravilnosti u radu Konkursne komisije FSS-a za prijem kandidata na Kurs za UEFA Pro licencu (u daljem tekstu Konkursna komisija) kao i u radu direktora Centra za edukaciju trenera, gospodina Dušana Savića (u daljem tekstu direktor) prilikom sprovođenja samog konkursa, kao i u samom postupku donošenja odluke o izboru kandidata za prijem na kurs za UEFA Pro licencu.

Konkursna komisija FSS-a i direktor su u potpunosti obesmislili način sprovođenja konkursa, pre svega grubim i flagrantnim kršenjem svih pozitivnih propisa sa dalekosežnim posledicama po jednaku i ravnopravnu  dostupnost pohađanja navedenog kursa. Na ovaj način su povređena ne samo moja Ustavom zajemčena prava, nego i prava svih ostalih učesnika konkursa.

Naime, FSS je 28. 10. 2014. godine raspisao konkurs za upis na kurs za sticanje UEFA Pro licence koji je bio otvoren od 01. 11. 2014. godine do 30. 11. 2014. godine. Za učešće na konkursu bilo je potrebno da budu ispunjeni takozvani opšti i posebni uslovi, koji su bili regulisani Pravilnikom o radu Centra za edukaciju fudbalskih trenera FSS br. 10/2014.

Ono što je prvo uočljivo u nizu nepravilnosti, koje su prethodile donošenju same odluke, jeste nepostojanje jasnih kriterijuma za odlučivanje o prijemu kandidata. Pri tome nije napravljena jasna razlika između uslova za učešće na konkursu od kriterijuma za izbor kandidata. To su dve dijametralno suprotne stvari.

Konsultovao sam ovim povodom mnoge pravnike i dobio nepodeljen stav da ova činjenica čini ceo konkurs nevažećim. Osim toga, navedeni pravilnik prestao je da važi u toku odlučivanja o prijemu kandidata na kurs! Novi pravilnik je donet 27. 02. 2015. godine, dakle tek nekoliko dana pred objavljivanje odluke od  06. 03. 2015. godine. Pri tome novi pravilnik je  propisivao strože uslove nego prethodni. Kao što je poznato, s obzirom na takozvano vremensko važenje propisa kao opšti institut pozitivnog prava, na učesnike konkursa pri donošenju odluke o izboru ne mogu biti primenjeni stroži pravni propisi od onih koji su važili u vreme raspisivanja konkursa. Dakle, odluka ne može biti zasnovana na odredbama novog pravilnika. Sama promena pravilnika neposredno pre donošenja odluke jasno ukazuje na neregularnost postupka odlučivanja.

Od niza drugih kontradiktornosti posebno ističem da u uvodu odluke uopšte nije naveden sastav komisije koja je donela odluku, što je obavezan deo svake zakonite odluke. Dalje, rok za izjavljivanje žalbe je počeo da teče od objavljivanja odluke na portalu, a ne od momenta dostavljanja pismenog otpravka odluke, kao što je uobičajeno i svim pozitivnom propisima predviđeno.

Dakle, suočeni smo sa nizom nepravilnosti od promene pravilnika u toku samog postupka donošenja odluke, nepoznatim kriterijumom odlučivanja, odlukama bez valjanog obrazloženja. Kasnije sam primio odluku direktora koja uopšte ne sadrži obrazloženje u pogledu izbora između više kandidata. Ovakvo rešenje direktora nema nikakve veze za zakonitošću postupka i ista predstavlja svojevrsno ruganje pravdi.

Sve navedeno govori o grubom i bezočnom kršenju svih važećih propisa i procedura, kao i krajnjoj netransparentnosti samog procesa donošenja odluke. Stoga je i potpuno opravdana moja sumnja u rad ovog tela i u stvarne motive pojedinaca prilikom odlučivanja.

Ovaj događaj daje prostora ne samo za skretanje pažnje široj javnosti već i za obraćanje višim instancama radi intervencije i sankcionsanja ovakvih nepravilnosti. Stoga će o svemu navedenom biti obavešteni i Ustavni sud Srbije, kao i nadležni organi UEFA pred kojima ću takođe zatražiti zaštitu svojih prava.

Pri tome, ističem da kao kandidat u potpunosti ispunjavam sve uslove konkursa, o čemu sam podneo urednu dokumentaciju kojom navedeno i dokazujem. Moji sportski rezultati, profesionalna karijera reprezentativca i dosadašnje trenersko iskustvo čine me u potpunosti kvalifikovanim da budem primljen na pohađanje  kursa i sticanje licence. Zbog navedenih nepravilnosti učešće mi je uskraćeno, te samim tim mi je onemogućeno i pravo na rad.  Podsećam da i u  prethodnom konkursu samo ja od bivših reprezentativaca nisam bio izabran, što je izazvalo brojne spekulacije i sumnje u regularnost i pravilnost prethodnog konkursa.

Apelujem na domaću javnost da na navedene netransparentnosti, arbitrarnost i nezakonite radnje reaguje najstrožom osudom, ne bi li se pronašao način da se ovakvim zloupotrebama samovoljnih pojedinaca zarad sopstvenih interesa konačno stane na put.

Ovo ne govorim iz ličnog ugla, jer sam se kao igrač i čovek ostvario u životu, već pre svega da bi se zaštitile buduće generacije trenera i zaustavilo dalje urušavanje fudbala u Srbiji.

U Beogradu, 30. 03. 2015. godine

S poštovanjem, Dragan Mladenović“, napisao je.

 

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama