Кошарка Кошарка/Извештаји и анализе

Martovski presek

Autor: CZBG, Stefan N.

Novi mesec je za crveno belim košarkašima. Mesec u kome je počela domaća Superliga, mesec u kojem je pao slavni Makabi, mesec u kojem su izabranici bili na jednu loptu od pobede nad slavnom Barselonom. U martu, Crvena zvezda je odigrala 9 utakmica i izgubila tri (Partizan, Barselona i Alba). Iza igrača je jedan uspešan mesec u kome su pojedinci pokazali da dižu svoju formu.

1. Partizan – Crvena zvezda 77:63
2. Crvena zvezda – Makabi 89:73
3. Crvena zvezda – Metalac 82:59
4. Galatasaraj – Crvena zvezda 68:91
5. Igokea – Crvena zvezda 80:85
6. Crvena zvezda – Barselona 73:77
7. Crvena zvezda – MZT 89:56
8. Alba – Crvena zvezda 73:68
9. Crvena zvezda – Mega Leks 107:83

U martu mesecu, timska statistika Crvene zvezde izgleda ovako:
Timska statistikaStatistika se ne razlikuje mnogo od meseci koji su za nama. Veliki broj pokušaja za dva poena (43 po utakmici). Šut za tri poena oko 35%, izuzetak je bio februar. Dvocifren broj ofanzivnih skokova i izgubljenih lopti. Ono što se promenilo jeste sama efikasnost ekipe. Posle januara i februara, tim je opet prešao prosek od 80 poena po utakmici. Takođe, to je uticalo i na povećan broj asistencija (18 po utakmici). Očigledno je da je posle nekog slabijeg perioda igre, Zvezda ponovo zaigrala prepoznatljivo. Ono što u proteklom periodu nije krasilo crveno-bele, jeste šut za tri poena. U utakmicama koje su za nama, izabranici Dejana Radonjića su dva puta uspeli da postignu dvocifreni broj trojki (po 10), a dva puta su postigli po 9. Timski index ponovo se vratio na 90+, odnosno iz perioda sezone kada su navijači uživali u igri svojih ljubimaca. Može se reći da je utakmica protiv Makabija prelomila ovaj deo sezone za Zvezdu. Utakmica posle koje je sve išlo mnogo lakše.

Protivnička statistika:Protivnicka statistikaNešto što će verovatno prvo upasti u oči jesu izgubljene lopte. Opet, to je nešto što karakteriše Zvezdinu odbranu čitavim tokom sezone, agresivnost. 15 izgubljenih lopti po utakmici je zaista velika prednost koju Crvena zvezda ima u odnosu na protivnike. Tim izgubljenim loptama, i agresivnom odbranom, nadoknađuju neke svoje ofanzivne nedostatke, koje se takođe ogledaju u velikom broju prodatih lopti. Iako je Crvena zvezda poznata kao ekipa koja dobro gradi defanzivan skok, kroz sezonu, dečavali su se izuzetci. Upravo taj “izuzetak” protiv Barselone, možda je koštao i Crvenu zvezdu velikog podviga. Jedno – dva jača građenja obruča, mogla su da doprinesu i senzaciji u Beogradu.

Prelazimo polako na individualnu statistiku, a tradicionalno počinjemo za kapitenom Crvene zvezde.

#9 – Luka Mitrović
Luka MitrovicMnogi navijači nisu zadovoljni partijama kapitena u poslednje vreme. Sa druge strane, Mitrović je pokazao da se budi iz malo dužeg zimskog sna u koji je zaspao. Pogotovo je to bilo izraženo u poslednje tri utakmice, gde je bio daleko agresivniji i prisutniji na skoku. Protiv Albe, želeo je da uđe u šut i posle dva-tri promašaja, nije se ustručavao da pokuša ponovo. MZT i Mega za navijače možda nisu neke reprezentativne utakmice, ali za igrača koji igra slabije, svaka utakmica je bitna. Možda upravo ove vezane utakmice koje je odigrao Mitrović, probude uspavanog kapitena. Za polufinalnu seriju sa Partizanom, on je možda jedan i od ključnih igrača.

#3 – Markus VilijamsMarkus VilijamsMarkus je u proteklom periodu dobio svoje osveženje pred najbitnije utakmice. Nažalost desila se lakša povreda protiv Albe koja ga je odvojila od terena. Protiv Partizana i Makabija je pokazao da se vratio u šuterski ritam. Nakon toga su usledile pauze, pa i povreda. Asistencijama protiv Igokee, prelomio je utakmicu u Laktašima. Protiv Barselone je pokazao veliku zrelost. Pokušao je asistencijama da razigra saigrače, jer nije mogao sebe na pravi način. Pre svega zbog odlične odbrane Tomaša Satoranskog. Ostaje da se vidi kako će pauza i ova manja povreda uticati na Vilijamsa pred najbitniji deo sezone.

#4 – Nikola RebićNikola RebicKao i obično, Rebić dobija jaču minutažu u slabijim utakmicama. Rebić tada ima veću minutažu i Radonjić ga na taj način koristi i da osveži igrače spoljne linije redukujući im minutažu. Protiv Metalca i MZTa dobio je jaču minutažu. Protiv MZT-a izgledao je bolje, upisao se u strelce iz igre, i odigrao sasvim solidno protiv igrača Zvezde koji je na pozajmici u MZT-u, Aleksandra Cvetkovića.

#6 – Nemanja DangubićNemanja DangubicDangubić je jedan od košarkaša koji pokazuje napredak, kako sezona odmiče. U jednom periodu, njegov šut je izgledao dosta dobro i pogađao je iz otvorenih pozicija. Na kraju procenat je možda pokvarilo loše šutersko veče na poslednjoj utakmici. Za igrača kojeg bije glas da nema odličan šut za 3 poena 40% i 12 trojki u 9 utakmica nije tako loša stvar. Još uvek možda nema toliku slobodu da organizuje napad kao sekundarni plejmejker, ali je sigurno da će i to vremenom doći. Čitavim tokom sezone, trener Radonjić ga je dosta puta stavljao da brani protivničke plejmejkere (poslednji primer Miljenović). To pokazuje da ima veliko poverenje stručnog štaba i da mnogi veruju u njegove kvalitete i talenat. Može se reći da je jedan od igrača koji je iskoristio odsustvo Branka Lazića pre svega u napadačkom smislu, gde je imao više lopti.

#10 – Branko LazićBranko LazicBranko Lazić može se reći da praktično ne trenira sa ekipom od utakmice sa Cedevitom. Polufinale i finale Kupa, kako Radonjić kaže praktično je igrao bez treninga. Povreda kvadricepsa, izgleda da se učinila ozbiljnija nego što se u prvi mah mislilo. Nakon utakmice sa Mega Leksom, trener crveno-belih je rekao da posle dugo vremena očekuje pun roster na treningu u utorak. Sigurno je da je Lazić jedan od bitnijih defanzivnih šrafova u igri Crvene zvezde. Ipak, ne promiče da su neki igrači odsustvom Lazića dobili više prostora u spoljnoj linij. Tako možda nametnuli sebe u prvi plan, pred odlučujuće utakmice.

#11 – Jaka BlažičJaka BlazicPosle jedne loše šuterske serije koja je trajala dosta dugo. Može se reći od utakmice protiv Makabija u Tel Avivu, Blažič je napokon došao do kakvog takvog šuterskog ritma, gde je pogodio nekoliko trojki. Takođe, imao je i nekoliko utakmica gde je bio dvocifren. Može se reći da već duže vreme nije konstantan. Blažičevu borbenost i zalaganje navijači nikada nisu dovodili u pitanje, i sigurno je da će spreman dočekati odlučujuće utakmice u mesecu koji je pred nama.

#12 – Nikola KalinićNikola KalinicNikola Kalinić je sigurno košarkaš koji uz Bobija Marjanovića igra najkonstantnije kroz čitavu sezonu. Protekli mesec (februar) u šuterskom smislu možda nije bio najbolji za njega, ali je i dalje davao pun doprinos igri. U martu vratio se u svoj 60%-40% ritam. Trojke protiv Barselone, Makabija… Pogađao je kada je bilo bitno. Ili kada je Zvezda pravila seriju za konačnu pobedu ili je pogađao kada se hvatao priključak. U oba smera daje izuzetan doprinos igri. Očigledno postaje svima, da je možda on igrač koji vezuje ovu ekipu i čini je još borbenijom.

#13 – Boban MarjanovićBoban MarjanovicMVP… Marjanović je ove sezone jednostavno nezasutavljiv. U poslednje vreme u Evroligi, njegove broje izgledaju impozantno. Blizu toga je da sruši mnoge statističke rekorde na kraju TOP16 faze. Svaka napisana rečenica bi možda bila premalo za opisati ne samo mesec, nego i sezonu kakvu ima Boban Marjanović iza sebe.

#15 – Marko TejićMarko TejicIgrač koji je padom forme Luke Mitrovića dobio svoje mesto u rotaciji, a na kraju je tu i ostao. Posle Makabija, mnogi su rekli, a među njima su bili i Radonjić i Marjanović, kako su upravo potezi mladog Tejića prelomili tu utakmicu (trojka i ukradena lopta), Navijači i dalje imaju neke nedoumice oko samog pristupa na terenu, gde izgleda nezainteresovano. Ali. činjenica je da na terenu možda to i ne izgleda tako. Uostalom ukradena lopta i prisutnost na skoku to i demnatuju. Možda jesu mali primeri, ali dovoljni da se vidi da Marko Tejić nije toliko flegmatičan, kako ga mnogi karakterišu.

#22 – Čarls DženkinsCarls DzenkinsNavijači Zvezde su čekali, prolazio je novembar, decembar… Došla je i Nova godina, Dženkins i dalje nije bio ni senka onog igrača. Sem na mahove u pojedinim utakmicama. Onda se protiv Partizana desila eksplozija 20 poena, i sve je krenulo na bolje za popularnog Đenku. Počeo je da pogađa, probija prvu liniju odbrane, izgledao je kao Đenka iz prošle sezone. Procenti šuta u uzorku na 10 šuteva po utakmici su zaista ohrabrujući. Pogotovo pred najbitnije utakmice. Čarls Dženkins se vratio u ritam. Da li će u tom ritmu ostati, umnogome zavisi i od minutaže Branka Lazića u narednom periodu. Mnogi su skloni da kažu da su upravo Dženkins i Dangubić razigrali, jer se spoljna rotacija Lazićevim odsustvom smanjila i upravo ti igrači su dobili više prostora.
* Uz to, neko moje lično mišljenje, da razlika u defanzivnom kvalitetu nije tolika na strani Branka Lazića u odnosu na Dženkinsa.

#24 – Stefan JovićStefan JovicOdustsvom Markusa Vilijamsa na nekim utakmicama, Stefan Jović je dobio veću minutažu. Na nekim utakmicama, ta minutaža potpuno je iskorišćena. Nakon slabog početka protiv Albe, svojim šutevima za tri poena i ukradenom loptom pokrenuo je Crvenu zvezdu u drugom poluvremenu. Na nekim utakmicama pokazao je i odlične razigravačke sposobnosti. Uspeo je u nekom veće procentu u periodu koji je za nama da pogađa u većem procentu sa perimetra. Posebno je uspešan, kada se iz desnog pika diže na skok šut oko kapice. Generalno, njegova selekcijja šuta, pogotovo za dva poena je da uzima dosta šuteva iz driblinga.

#33 – Maik CirbesMaik CirbesCirbes iza sebe ima period koji je pun uspona i padova, od utakmica gde postiže preko 15 poena, do utakmica gde se ne upisuje u listu strelaca. Ipak, treba priznati, da je pogotovo u ABA ligi na odličan način zamenjivao Marjanovića. Na kraju je čak imao i veću minutažu. Problem u nekom narednom periodu, može da predstavlja njegova igra na niskom postu. Čitavim tokom sezone Cirbes dosta kuburi sa jednim delom svoje igre. To je povratni pas sa niskog posta. Ako se Partizan odluči da udvaja i njega, a ne samo Marjanovića, to može praviti ogromne probleme u centarskoj rotaciji Radonjiću. Cirbes je čitavim tokom sezone pokazao veliku borbenost, prisutnost na skoku, sposobnost da iskače na pikenrolu, ali je napadački izgledao dosta ograničen. Kada je pick&roll igra sa Joviće/Vilijamsom prolazila on je isporučivao svoje poene, kada nije, na terenu je izgledao dosta loše. Upravo zbog te nemogućnosti da sa niskog posta da pas napolje, kada oseti da ga ne ide.

U mesecu koji je polako za nama, za prvi tim debitovali su praktično i Zvezdini kadeti: Aleksa Radanov (upisao je svoje prve poene protiv Metalca) i Aleksandar Aranitović (debi protiv Mega Leksa), koji se već ranije (protiv Krke) skidao za prvi tim, ali nije dobio šansu da zaigra.

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама