Блог Кошарка Кошарка/Извештаји и анализе Кошарка/Најава утакмица

U susret polufinalnoj seriji

Autor: CZBG, Stefan N.

Polako dolaze najbitnije utakmice u sezoni, utakmica koje će Crvena zvezda odigrati protiv Partizana. Tokom ove sezone, odigrana su tri utakmice. Nakon prve dve, i pobeda Crvene zvezde, u poslednjem susretu, kao pobednik je izašao Partizan.

 

1. Udvajanja na Bobanu Marjanoviću

Udvajanja generalno ne moraju samo da se rešavaju šutem za tri poena, kako je Zvezda to rešavala u poslednjem derbiju. Postojalo je nekoliko situacija na tim udvajanjima, gde su igrači u kornerima trebali samo da urade klasičan backdoor (protrčavanje po čeonoj liniji). Uopšte nije blio preke potrebe da se ćoškari toliko i šutira trojka po svaku cenu. Marjanović ima sasvim korektan pregled igre, i zbog atipične visine može da vidi preko svakog čuvara. Dangubić, Blažič, Kalinić i Lazić će biti verovatno ti igrači koji će stajati u kornerima. Na njima je da čim osete prostor napadaju prodorom, a na Bobiju je da to vidi, odnosno prepozna. Sve se to radi u pripremi utakmice. Nadam se da će naša pripema biti dobra i da će to biti jedno od rešenja na udvajanju Marjanovića.

[youtube id=”yzSicCCsfJ0″]

Prva situacija (0:05), udvajanje Pavlovića. Milosavljević se pomera iz 1-3-1 zone. On kao korektor u zoni ostavlja Dangubiću prazan prostor da napadne obruč. Nažalost Dangubić nije prepoznao situaciju i nije krenuo na backdoor, koje je verovatno čekao Williams. Postojalo je i rešenje da Marjanović odmah odigra za Dangubića, ali to je rizičnije.

Druga situacija (00:13), udvajanje Milosavljevića. Pavlović je stajao gde treba, i nije dozvolio prvi pas Marjanovića Dangubiću, koji je u prvoj situaciji dozvoljen. Ipak, defanzivne rotacije nisu ispoštovane. Gde je Milosavljević kasnio. Dangubiću je ostavljeno opet dovoljno mesta da krene na prodor i izvuče makar faul.

Treća situacija (00:32), po prijemu lopte Marjanovića, Williams je stajao u korneru. Po meni pogrešno. On na udvajanjima uvek mora da stoji iznad kapice i distribuira za taj završni pas. Iz ove situacije. Williams je mogao i da prepozna situaciju, pa krene na prodor i pokuša da izvuče faul.

Četvrta situacija (00:55), po prijemu lopte Marjanovića, Pavlović ostavlja dva Zvezdina igrača iza svojih leđa. Pas je trebao da ide ili na Dženkinsa ili na Kalinića koji se nalazi u korneru. Nakon pasa Mitrovića, Milosavljević se pomerio na Jenkinsa. Samim tim Kalinić je imao otvorenu čitavu stranu da krene na prodor i da traži kontakt na obruču.

Samo u ove 4 situacije, Zvezda je ako ništa drugo mogla da uvede Partizan u bonus u prvoj četvrtini. Kod poslednje situacije (00:55) ostalo je nešto malo manje od 4 minuta do kraja četvrtine.

Ako već postoje želje i da se ta udvajanja rešavaju šutem za tri poena. U ćoškovima se mora napraviti rotacija da tu stoje ili Jenkins[/b] ili Lazić.

 

2. Zona 1-3-1

a)[youtube id=”J9ZlO9V9A54″] – situacija na 1:25 do 1:55; puna akcija u pokretu od 2:35 do 2:45
Akcija koja može biti igrana za Čarlsa Dženkinsa i njegov šut za tri poena.

b)[youtube id=”tiuB0zeU2Y8″] Akcija u kojoj pregled igre Luke Mitrovića može doći do velikog izražaja. Momenat od 01:00 do 01:42 bitan (objašnjavanje).

– Situacija na 01:3001:42
* Kada lopta ide u sredinu. Mitrović treba biti igrač koji postavlja blok najbliže penalu i gde on sa kapice može da deli lopte u zavisnosti na pomeranja odbrane. Kao što je na klipu predstavljeno. U tom slučaju postojaće više rešenja.

– Situacija na 02:0002:05. Williams – Mitrović – Bobi.
* Williams prenosi loptu, Mitrović se izvlači na visoki post. Prvi pas pokušava da se igra na Williamsa protiv Akojona, ako to ne ide, nastavlja se kretnja. Trojica u liniji. Williams nastavlja kretnju… Luka odigrava za Bobija high-low, ili ide pas Marcusu na 45 stepeni na šut za tri poena.

 

3. Pick&roll igra Luke Mitrovića

Pick&roll igra Crvene zvezde je nešto što krasi ekipu tokom čitave sezone. Ali, krasi ih igra sa Cirbesom i Marjanovićem. U ovom slučaju, pick&roll, po rosteru koji ima Partizan, najviše odgovara da se igra preko Mitrovića, zbog defanzivne igre Milana Mačvana. Luka Mitrović čak i iz popularnog shortroll-a (igrač ne završava pick&roll do kraja) može da kazni nakon toga bilo kakva skupljanja Partizanove odbrane na njemu, odnosno da kažnjava defanzivne rotacije svojim pregledom igre!

* Protiv Mačvana, takođe može se koristiti i izolacija licem košu. Gde Mačvan u velikom broju situacija zbog sporijih nogu ne može da isprati igrača koji ga čuva. Kalinić i Mitrović u tim situacijama mogu sigurno napraviti višak, ako ne i postići pogodak. Izuzetno je bitno na terenu prepoznavati kada je to moguće. Mnogo lakše je napadati 1na1 sa strane, nego sa centralne pozicije.

 

4. Igra Zvezde na niskom postu

Marjanoviću je izuzetno teško da igra protiv Milutinova, jer Milutinov i po cenu kojeg faula više ne dozvoljava Marjanoviću da ga ugura u reket. Božo Đumić, iako je pojačanje iz KLS, ima izuzetno jake noge i stabilan je. Tako da je oba centra Partizana izuzetno teško napasti na niskom postu. Proigravanje Marjanovića ispod samog obruča, moraće da se dešava iz uigranih akcija, odnosno protoka lopte. 1na1 verovatno neće uspeti mnogo toga da postigne. Pre svega i zbog udvajanja, koje je malopre pominjano.

Božo Đumić i Nikola Milutinov poznati su kao igrači koji lako ulaze u probleme sa ličnim greškama. Ta činjenica može predstavljati razlog više zašto udvajanja na Marjanoviću treba rešavati prodor igrom i traženjem kontakta na obruču.

Uostalom, defanziva Partizana koncentrisana je na Marjanovića. Veoma teško će Marjanović dolaziti do svojih poena i učinaka u Evroligi. Praktično je cela odbrana usmerena ka branjenju njegove igre na niskom postu. U Evroligi nije takva situcija. Na tim utakmicama, fokus odbrana je usmeren na Markusa Vilijamsa.

 

5. Defanziva na Milanu Mačvanu, Josh Akognon i Saši Pavloviću

Milan Mačvan
Jedno od rešenja za markaciju Mačvana ponudila je ekipa Budućnosti – udvajanje. Udvajanje na kojem se Nikoli Milutinovu svesno pušta šut između kapice i penala. Svaki tip udvajanja ima svoj rizik, Partizanov rizik protiv Zvezde je potpuno otvorena “slaba strana” terena. Luka Mitrović će u defanzivi morati dosta da se pomuči, a u svemu tome moraće da ima podršku Marka Tejića, pa i Nikole Kalinića. Što je moguće više, izvlačiti ga iz konforne zone, odnosno srca reketa, i terati ga što dalje. On kao sekundarni plejmejker u igri Partizana, ima zadatak da daje dosta završnih dodavanja. Takva uloga mu je data pre svega zato što u igri Partizana ne postoji praktično klasičan plejmejker, a u rosteru crno-belih, iako je četvorka, on je možda i najkreativniji i košarkaški najinteligentniji igrač ekipe.
* Udvajanja, pre svega moraju biti na niskom postu, i, biće moguća isključivo kada je Cirbes na terenu.

Saša Pavlović
Saša Pavlović je poznat kao izuzetan igrač na prodoru, ali zbog pravila od defanzivne 3 sekunde u reketu, koje postoji u NBA, on i dalje ima probleme sa takvom igrom u Evropi. Pogotovo u poslednje vreme to je izraženo, gde mu je u poslednjih 5 utakmica ABA lige šut za dva poena – 16/49 (32,7%). Veliki broj ovih šuteva je upravo bio nakon prodora, gde Pavlović uđe u dva igrača u želji da izvuče faul. Ponekad možda i na ime. Prvi korak koji Pavlović poseduje izuzetno je nezgodan. Tokom Jadranske lige, bilo je momenata gde je taj prvi korak mogao biti karakterisan koracima. Igrač je koji će uzeti poslednji šut i preuzeti odgovornost. Kada krene na prodor, potrebno je samo da visoki igrač udvoji na drugom koraku, odnosno da izvrši rotaciju.
* Neko vreme unazad Dejan Radonjić pokušava sa spoljnom linijom Williams – Jović – Jenkins. Takav spoljni trio možda je i odgovor na Pavlovića pre svega defanzivno, kada ga ne čuva Nikola Kalinić. Odnosno pokušaj da se možda čak i Stefan Jović podigne defanzivno za poziciju više i tako sačuva Pavlovića.

Josh Akognon
Džoš Akojon je poslednje pojačanje Partizana. Igrač, koji je karakteristikama dosta sličan Brejdiju Hejslipu iz Igokee. Za razliku od Pavlovića ne pokušava toliko da testira svoju prodor igru, već se isključivo okrenuo ka šutevima za tri poena. Igrač čija je uloga praktično da prenese loptu i raširi parket svojim odličnim šutem. Crvena zvezda je ove sezone ponudila dosta defanzivnih rešenja na protivničkim plejmejkerima. Brejdi Hejslip je možda najsvežiji primer. U dosta situacija ove sezone, Zvezda je igrala i ball deny odbranu, odnosno odbranu u kojoj se igraču ne dozvoljava da primi loptu. Tkva odbrana je pogotovo bila izražena u prvom delu Evrolige (Arojo, Spanulis…) Budućnost je takvom odbranom u odlučujućim trenutcima možda i sebi donela prednost domaćeg terena u plejofu.

 

6. Ofanzivna postavka igre Partizana

Pre svega, napad Partizana tokom sezone izgleda kako izgleda, jer nemaju klasičnog plejmejkera. Tako možda i već dve sezone unazad, jer je prošle sezone na mestu plejmejkera igrao Bogdan Bogdanović.

Tokom poslednje tri donekle ozbiljnije utakmice (Polufinale Kupa, utakmica protiv Zvezde u ABA i poslednja protiv Budućnosti), ekipa Partizana je ostvarila ukupno 26 timskih asistencija. Taj broj bi verovatno bio i manji, da se asistencijom ne broje i koševi koji su postignuti posle slobodnih bacanja. U pozicionom napadu, Partizan nema mnogo rešenja. Ne toliko zbog nemanja kvalitetnih igrača, već zbog izuzetka toga što nemaju klasičnu jedinicu na terenu. Tepić jeste izuzetno kreativan igrač, ali ne i igrač koji u kontinuitetu može da razigra svoje saigrače, kako to rade ostali plejmejkeri u Jadranskoj ligi: Miljenović, Williams, Cook, Reynolds… Sa druge strane, Akojon došao kao igrač koji treba da pojača rotaciju na toj poziciji, ali je on svojim načinom igre više bek šuter.

Napad Partizana se u velikoj meri svodi na izolacije za Pavlovića, Murića i Milosavljevića u nedostatku boljih napadačkih rešenja. Pre nekog vremena došao je i Nigerijski bek. Može se reći da i procenti šuta zavise od uspeha tih izolacija, odnosno da li će nabrojani trio uspeti da u igri 1na1 ostvari nešto protiv svojih direktnih čuvara. Takav način napada može biti opasan, ali pre svega u Američkoj košarci, gde su igrači dosta individualno jači, u smislu da imaju više poena u rukama. Pavlović možda jeste takav igrač, pa donekle i Milosavljević koji je nekoliko puta u svojoj karijeri odigrao fantastične poenterske partije. Dok Murić nije igrač koji na nekom konstantnom nivou ima 15 poena u rukama, koje može iskreirati na takav način. Utakmica u Morači je više izuzetak, nego pravilo.

Neke napadačke konture Duška Vujoševića poput uzastopnih blokova za Vanju Marinkovića i Mihajla Andrića i dalje postoje.

 

7. Skok igra

Građenje svog obruča je godinama unazad bila jedna od bitnijih stvari u ovakvim utakmicama. Obično je ekipa sa više skokova izlazila kao pobednik.

Defanzivni skok je timska igra. Svaki igrač učestvuje, da li samim skokom ili građenjem svog igrača. Zvezda dopušta u sezoni oko 10 skokova svojim protivnicima (50 utakmica, 502 skoka).

Polufinalna utakmica Kupa, treba biti pravi putokaz crveno-belima kako onemogućiti Partizanu ofanzivan skok. Na toj utakmici svi igrači koji su igrali utakmicu upisali su po barem jedan defanzivan skok, sem Dangubića i Jenkinsa.

Ofanzivni skok crveno-belih zavisiće od toga koliko će Partizan vremena provesti u zonskoj odbrani. Krilni igrači Zvezde (Dangubić i Kalinić) imaju snagu i fizikalije da ponavljaju sebe na ofanzivnom skoku. Marjanović svojim prisustvom ispod obruča, sigurno može doći do kratkih odbitaka posle kojih mogu da uslede brzi i laki poeni.

 

8. Charles Jenkins, Jaka Blažič, Nikola Kalinić

Charles Jenkins
Napadački, u situacijama kada Partizan igra čoveka u odbrani, Jenkins može biti opasno oružije. Pogotovo kada je na terenu zajedno sa Marcusom Williamsom. U izolacijama, može svojom prodor igrom napraviti velike probleme odbrani crno-belih. Pogotovo će to buti moguće, kada ga bude čuvao Akognon, od kojeg je i viši i jači.

Jaka Blažič
Kao i u slučaju kod Jenkinsa, prvi korak Blažiča može biti opasno oružije u situacijama kada Partizan igra markaciju. Pre svega, zbog toga što je za očekivati da će Marcusa Williamsa čuvati Dragan Milosavljević. Samim tim, Akognon mora da se pomera na drugog beka. Akognon nije odličan defanzivac i u 1na1 situacijama, odbrana Partizana može pući dosta lako.

Nikola Kalinić
U situaciji kada igra na četvorci, a igra protiv Milana Mačvana, treba pokušati da košarkaša crno belih izvuče što dalje košu i tako odigra licem. Milan Mačvan nije poznat kao igrač koji je dobar defanzivac i njegove lateralne kretnje su dosta loše.

Nabrojana tri košarkaša, sposobna su da svojom prodor igrom u izolacijama u pojedinim delovima utakmice nadigraju svog direktnog čuvara. Samo je potrebno dobro čitanje situacija na terenu, i doći do tih izolacija, iz kojih bi Zvezda mogla postići koš. U svakom slučaju, i ako do koša ne dođe, moguće je na tim prodorima ako ništa drugo izvući faul protivnika.

9. Marcus Williams

Marcus Williams je jedan od najkreativnijih igrača u Evropi. Partizan za njega, defanzivno ima odgovor u dva igrača, to su Dragan Milosavljević i Milenko Tepić. Odlaskom Đorđa Gagića, Partizan je izgubio jedno defanzivno oružje za Williamsa, to je udvajanje na pick&roll. Visoki igrači Partizana nisu sposobni da u tolikoj meri iskaču visoko, a potom se vraćaju. Uostalom, to bi značilo dosta prostora za Bobana Marjanovića. Pogotovo zato što je kroz Evroligu Marcus prilagodio svoju igru i pick&roll rešava pomoću trećeg čoveka. Akcije Tejića, odnosno njegovi lob pasovi, koji su postali karakteristični, uz još nekoliko rešenja koje su izabranici Dejana Radonjića ponudili za udvajanje na popularnom MWill-u.

Ono na šta se treba osvrnuti jeste, kako defanzivno sakriti Marcusa, kada su na terenu Akojon, Milosavljević i Pavlović u isto vreme. U derbijima koji su za nama, Marcus Williams je čuvao Tepića. To sada neće biti moguće, jer je primarnu minutažu od 25 minuta preuzeo Akojon, tako da će sigurno Marcus protoviti neko vreme na terenu kada je pomenuti trio na terenu.

Kao najbezbolnije rešenje nameće se Josh Akognon. Pre svega jer je reč o jednodimenzionalnom igraču, koji je do sada pokazao da samo šutem može da naškodi protivničkim odbranama. Taj šut je potrebno agresivno zatvoriti, po cenu prodora i prolaska 1na1 protiv Williamsa. Svojom visinom od jedva 180cm, sigurno je da se neće mnogo puta odlučiti da probija Marcusa, jer će ga u reketu čekati Boban Marjanović.

3 Коментарa

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама