Košarka Košarka/Vesti

Čović: Partizanov budžet je veći od našeg (video)

Izvor: mondo.rs

Predsednik Crvene zvezde tvrdi da vodeći tim ABA lige ove sezone ima najmanji budžet u krugu ekipa koje će igrati plej-of.

Čelnici i ekipa Crvene zvezde Telekom u naredna tri meseca će učiniti sve da ostvare zacrtane sportske ciljeve, osvajanjem dva trofeja i novim plasmanom u Evroligu, najavio je Nebojša Čović (56) prilikom gostovanja na televiziji BN.

On je dodao da je u sportu “teško davati tvrda obećanja, posebno u sportovima sa loptom” i konstatovao da crveno-beli ne raspolažu toliko velikim novcem, kao što se priča.

“Daćemo sve od sebe da osvojimo trofeje, koji su nam preko potrebni. Da budemo prvi u ABA ligi, time da obezbedimo učešće u Evroligi i da uzmemo domaći šampionat. Ne mislim da će to biti lako, jer imamo jake konkurente, koji gotovo svi imaju veći budžet nego mi, o čemu se malo govori”, istakao je Čović.

“Kada analizirate vodeća četiri kluba ABA lige, mislim da je naš budžet na četvrtom mestu. Da ne upoređujem Budućnost i Cedevitu, a i Partizanov budžet je veći od našeg. Samo što mi ne kukamo”.

Prema njegovim rečima, ukupni budžet “sistema Crvene zvezde” iznosi 5,6 miliona evra bruto, od čega dva miliona ide na servisiranje starih dugova.

“U okviru efektivnog budžeta od 3,6 miliona evra su plate i premije prvog tima, kompletnih stručnih štabova svih selekcija, stipendije za juniore, kadete, kao i novac za mladi, razvojni tim, koji je kombinovan u okviru FMP-a i trenutno zauzima prvo mesto u Košarkaškoj ligi Srbije. To sve košta 3,6 miliona evra i to bruto. Nemamo nijedan razlog da lažemo. Kod nas se rade revizorski izveštaji, naš budžet do najsitnijih detalja se prijavljuje Evroligi”.

Nebojša Čović osvrnuo se još jednom na period dolaska na Mali Kalemegdan, leta 2011, objasnivši kakva je njegova uloga u slavnom klubu i šta će biti sa trofejima osvojenim do 2017. godine i isteka Unapred pripremljenog plana reorganizacije (UPPR).

“Sakupljajući dokumentaciju, papir po papir, utvrdili smo da klupski dug iznosi 15,5 miliona evra i obratili se Privrednom sudu u Beogradu, jer je Zvezda praktično bila bankrot. U skladu sa Zakonom o stečaju, imate mogućnost da napravite UPPR. Mi smo taj plan napravili, uputili javne pozive na ročišta svim poveriocima, održano je nekoliko ročišta, na kojima se glasalo o UPPR i on je usvojen”.

“Taj plan oročen je na pet godina i mi ga za sada uredno sprovodimo, uz podršku FMP-a, kao strateškog partnera. Svi osvojeni trofeji pripadaju Crvenoj zvezdi, a krajnji cilj svega toga je jedan, jedinstven klub – Crvena zvezda. Znam da to boli mnoge, ali šta da im radim”.

Iskusni košarkaški radnik poručio je da Zvezda pravi sve konkretnije korake, u nastojanju da prvi tim što više snabdeva igračima iz svojih mlađih kategorija.

“Prostor bivše Jugoslavije imao je i ima veliki potencijal za sport, naročito za košarku i mislim da to treba stavljati u funkciju, jer mi ne možemo da izdržimo trku sa bogatima, u smislu dovođenja stranaca sa visokom cenom. Moramo da se okrenemo sopstvenoj proizvodnji”.

“Mislim da Zvezda svake godine može da ubaci po dva do tri igrača iz svog pogona u prvi tim. Pri čemu je za te igrače i takav tim potrebno strpljenje. Zvezda i u sadašnjem sastavu ima najmlađi tim od 24 učesnika Evrolige i klub je sa najmanjim budžetom u Top 16 fazi”.

Čović je ponovio da Dejan Radonjić ima punu podršku uprave i da je kontinuitet stručnog rada preduslov za dobre rezultate.

Ujedno je uputio kritiku onima koji hoće da “seku glave” posle jednog poraza – pogotovo Radonjićevim kolegama trenerima i konkretno “pomoćnom treneru reprezentacije Srbije”.

ZVEZDA URUŠAVANA OD 1990.
Nekadašnji potpredsednik Vlade Srbije često se pominje u vestima oko malverzacija na Kosovu i Metohiji, preciznije, oko pronevere državnog novca, u vreme kada je bio šef koordinacionog biroa.

“Šta je to, nego ugrožavanje života, ako vas 10 godina stalno prozivaju da ste potencijalni ubica premijera, da ste pokrali sve pare na KiM, što apsolutno nije tačno, ali ne mogu o tome javno, jer je taj proces još u toku. Ali, verujte mi da jedva čekam trenutak kada ću to učiniti”.

Čović se požalio da je, kao stranka u postupku, iz medija saznao da je protiv njega proširena optužnica oko izgradnje državnih stanova na KiM, pri čemu ni to, kako tvrdi, nije tačno.

“Znate, ime Nebojše Čovića ‘zveči’. Ono ‘zveči’ zato što nisam baš bio poslušan, zato što nikada nisam hteo da se povučem u nekim nelogičnim situacijama, a naročito je počelo da ‘zveči’ otkako sam se angažovao u Crvenoj zvezdi. Iz prostog razloga što sam jasno i glasno rekao da je Zvezda permanentno urušavana od 1990, a naročito intenzivno od 2000, i to u svim sportovima. To svi zvezdaši treba da znaju i to je apsolutna istina. Ne interesuje me šta će da kaže neko od autoriteta i ko će ovo da komentariše sa Partizanove strane. Takav je bio milje i raspored ljudi od moći”.

[vimeo id=”121767912″]

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama