Košarka Košarka/Najava utakmica

Crvena zvezda Telekom – Makabi Elektra

Izvor: Moja Crvena zvezda

Ima li boljeg načina da proslavite 70. rođendan svog voljenog kluba nego da ga bodrite u meču sa aktuelnim šampionom Evrope? Verovatno bi jedino bolje od toga bilo i da ga pritom pobedite. Celo sportsko društvo Crvena zvezda slavi danas i slaviće narednih dana kada igraju njene sekcije, ali se početak slavljeničkog spektakla očekuje već sutra, u Kombank areni. U goste nam dolazi izraelski Makabi.

najava_evroliga-670x300

Tim o čijim uspesima ne treba trošiti previše reči. Za početak je dovoljno reći da su prošle godine u finalu jednom napadačkom i furioznom Real Madridu objasnili kako se uzimaju trofeji u Evroligi. Vođeni sadašnjim trenerom Klivlend Kavalirsa, Dejvidom Blatom, u finalu su uspeli nakon produžetka da se ponovo popnu na vrh, po peti put u istoriji.

Ove godine, na klupi nema Dejvida Blata, ali ga je nasledio njegov pomoćnik iz prethodnih sezona, Gaj Gudes, a pored sebe ima trenersku legendu Pinija Geršona, kao asistenta i mentora.

U rosteru, kao i uvek dominiraju Amerikanci, ali je Makabi uvek bio poznat po tome što kako sezona odmiče, sve više liči na tim koji ostvaruje sinergiju i izvlači najbolje iz svakog pojedinca. Na poziciji pleja dominira Džeremi Pargo. Odličan u prodorima i u šutu za dva, ne toliko opasan sa distance. U proseku beleži 12,8 poena, 5,6 asistencija i čak 3,6 skokova. Atlernativa mu je Markez Hejns koji ima duplo manju minutažu i ofanzivno nije toliko opasan. Najčešće prepušta organizaciju napada nekom drugom igraču.

Na poziciji beka prva opcija je Jogi Ohajon. Upravo on često preuzima na sebe organizaciju napada, voli da razigrava saigrače o čemu govore i 4,2 asistencije u proseku i svega 6,4 poena po meču. Nije igrač koji previše da se posvećuje defanzivi, dok u napadu koristi svaku priliku kada je sam da uputi šut. Ove sezone je svoj najbolji meč odigrao upravo u Tel Avivu protiv Crvene zvezde kada je postigao 10 poena. S obzirom na izostanak Pninija i Lendsberga, rotacija na spoljnim pozicijama je skraćena. Zato se očekuje da će Linhart i Smit često preuzimati ulogu beka. Obojica su jako dobri u putu za dva poena, Smit nešto jači u duelu i igri jedan na jedan. Linhart postiže u proseku 8,4 poena uz 4,2 skoka, dok Smit postiže 13,6 poena uz čak 6 skokova. Pritom će Smit verovatno više vremena provesti na krilnom mestu jer je trenutno jedini igrač tog tipa u timu.

Na poziciji „četiri“ igraju Brajan Rendl i Aleks Tajus. Brendl je klasična „četvorka“, igra samo na tom mestu i postiže 10 poena u proseku uz 6 uhvaćenih lopti. Tajus zbog svog odraza i dugih ruku može nekad da odigra i na poziciji centra. U proseku ima 6,4 poena i 5,8 skokova. Obojica su izuzetno pokretni, brzi igrači koji se retko odlučuju na šut sa distance. Uglavnom poene traže iz reketa ili sa poludistance.

Što se centarske pozicije tiče, na njoj dominira Sofoklis Skorcanitis, čovek za kojeg je i najbolji centar Evrope, Bobi Marjanović rekao da mu je najteži protivnik. Big Sofo u proseku igra oko 17 minuta, ali za to vreme postiže 10 poena i hvata 4 lopte. Izuzetno snažan u duelu, najviše voli da ugura protivnika pod sami koš gde je nezaustavljiv. Tu je i Džejk Kohen, ali od njega ne treba očekivati veći učinak, ako uopšte i dobije priliku da igra.

Što se našeg tima tiče, izostaće Branko Lazić zbog povrede koju vuče već neko vreme, dok su svi ostali spremni za duel. Navijači sigurno i dalje pamte prošlogodišnji meč u Pioniru kada je Zvezda imala sjajno šutersko veče i uspela da nadoknadi minus od 18 poena i čak ima napad za pobedu…ali se Nelson okliznuo pod samim košem.

U prvom meču ove sezone je Makabi pokazao da ima minute praznog hoda, ali Zvezda nije to iskoristila. Pad ekipe Gaja Gudesa se nekoliko puta ove sezone dešavao u trećoj četvrtini gde je Zvezda bila najjača. Ako se sve poklopi i naši igrači u odbrani zaustave napade atleta iz Tel Aviva, u napadu bi mogli konačno da dobiju vetar u leđa i počnu da koriste šanse protivnika.

Još jedan atraktivan protivnik, još jedna utakmica za uživanje i nadamo se još jedno slavlje, pored rođendanskog. Crvena zvezda ne bi bila to što jeste da u svojoj istoriji nije pobeđivala najveće i pravila velika iznenađenja. Možda je došlo vreme za još jedno!

Crvena zvezda Telekom – Makabi Elektra, četvrtak, 20:45, Kombank arena

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama