СДЦЗ Фудбал Фудбал/Звездаштво

SD Crvena zvezda – 70 godina bezuslovne ljubavi

autor: CZBG, Stefan S.

Od Slavije na gore, ako se zaputite Deligradskom ulicom naići ćete na ugao sa Tiršovom i na jednu belu zgradu – stari DIF. Tu, na tom mestu, pre tačno 70 godina počela je najlepša priča od svih. Osnovana je Crvena zvezda. Danas stoji tabla na uglu koja kaže da je to bilo 04.03.1945. godine. Nekako kao da sam bio tu…

Beogradska manguparija zgurana u sali se tiska, došaptavaju se jedni sa drugima kako bi novo fiskulturno društvo moglo da se zove, vrte glavom na imena Udarnik, Mladost, Torpedo, a onda svi kao jedan počnu ono čuveno Zvezda! Zvezda! kada Zoran Žujović kaže: “Ako je Zvezda, neka bude crvena!”

Isto ono Zvezda! Zvezda! što je kretalo uvek tamo negde od severne tribine i razlegalo se Marakanom. Isto ono Zvezda koje se orilo i ori Pionirom. Šumicama. Beogradom. Evropom. Svetom.

Mogao bih sada da pišem o svim peharima, o svim velikim utakmicama, Bariju, Tokiju, uzastopnim titulama u košarci, punoj Marakani, vaterpolistima, atletičarima, Jasni Šekarić, odbojkašima. Da brojim milione ljudi koji su gledali Zvezdu i disali sa njom. Da nabrajam Zvezdine zvezde. Ali neću. Neću zato što: “Nema velike ljubavi bez velike radosti, ali ni bez velike patnje. Eto to je Crvena zvezda. Ima da se raduješ do neba, ali sekiracija ti ne gine”. Neću jer porazima ovde nije mesto.

Ovde je mesto želji da ponovo budeš ispred svih. Nadi da ćemo ponovo nekada na travi naše Marakane gledati polufinala i da će ponovo na malom Kalemegdanu nizati titule visoki momci u Zvezdinim dresovima. Strepnji za tvoje zdravlje svakoga dana, krhko, slabašno kakvo jeste. Ljubavi. Bezuslovnoj. Ona nikada nije izostala.

Ovde sam da ti kažem da te volim od prvog dana od kad sam te upoznao. Da ti želim samo dobro. I da te nikada neću ostaviti. Hoću da znaš da sam uz tebe uvek. I da nikada neću pogledati ni jednu drugu. Dok zadnje pivo za tebe ne popijem.

Slušaj me dobro!

Hoću znaš da sve drugo jesu sitnice.

Gledaj me.

Od rođenja mog nije prošlo bez imena tvog, ni dan, ni godina. I dobro znaj da uvek tu sam ja. Ne samo ja. Mi. Svi mi kojima si u srcu. Da si bolest kojoj nema leka. Da je ušlo u krv. I doviđenja. Da smo godine proveli sa tobom. Da volimo tebe ludo. I da hoćemo da se vrate slavni dani.

Ne tražimo ništa, nemoj pogrešno da razumeš. Samo verujemo u tebe. Uvek smo. Samo igraj i bori se.

A mi ćemo uvek biti tu. Tvoji Cigani. Ludaci.

Volimo te.

Srećan ti rođendan, jedina ljubavi života mog!

[youtube id=”IchU-n2M3nM”]

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама