Rukomet Rukomet/Vesti

U susret 77. rukometnom večitom derbiju

Izvor: www.sd-crvenazvezda.net

U petak od 18 časova na Banjici će biti odigran 77. rukometni večiti derbi između Partizana i Crvene zvezde u okviru 14. kola Super lige Srbije. Biće to dvoboj direktnih konkurenata za plasman u plej-of i ekipa koje su trenutno bodovno izjednačene na tabeli.

Podatak da oba tima trenutno nisu na pozicijama koje vode u doigravanje dovoljno govori o tome kakva se rovovska borba očekuje sutra u večernjem terminu, jer će ekipa koja izgubi smanjiti svoje šanse za nastavak takmičenja, dok će pobednik biti u znatno boljoj poziciji u narednom periodu.

Crvena zvezda je odlično počela takmičenje u 2015. godini trijumfom nad Jugovićem (27:25), koji je do prošlog kola bio lider na tabeli. Ekipa Nenada Peruničića je bez pomoći ubojitog strelca Voje Brajovića uspela da savlada goste iz Kaća i to sa smanjenom minutažom rovitih Viktora Matičića i Darka Todorovića, nosilaca igre ekipe iz Ljutice Bogdana. Istakli su se golmani, kapiten Vladimir Cupara i mladi Marko Antelj, koji je bio junak meča, kao i iskusni novajlija iz Vojvodine, Mladen Ivanović, strelac odlučujućih golova. I pored povreda velikog broja igrača iz prvog dela sezone, Zvezda ima na koga da se osloni, pa često po nekoliko rukometaša izbije u prvi plan. Kvaliteti Nemanje Nešovanovića, Mladena Šotića, Aleksandra Dragutinovića, Dejana Babića, Stanka Dimitrića i mladog Nikole Miloševića garantuju da će crveno-beli shvatiti ozbiljnost trenutka u kome se nalaze i dati sve od sebe kako bi još jednom stigli do bodova protiv večitog rivala.

Ukupan skor u večitim derbijima duži niz godina je na strani crno-belih. U 76 susreta Partizan je slavio 35 puta, u 10 navrata bilo je nerešeno, dok su crveno-beli zabeležili 31 trijumf. Međutim u poslednja tri prvenstvena derbija, Crvena zvezda zna samo za pobede (27:21, 36:30 i 28:24), tako da ekipa sa velikim optimizmom ulazi u novi okršaj, jer je nedavno i na memorijalnom turniru u Beogradu večiti rival još jednom savladan, rezultatom 27:26.

Ta utakmica pokazala je da su rivali u ovom trenutku po kvalitetu vrlo slični, ali je Zvezda tada odigrala bez nekoliko standardnih prvotimaca. Partizan zbog duga od 5.000 evra prema bivšem igraču Savi Mešteru ne može da registruje pojačanja (Ivana Dimitrijevića, Aleksandra Pilipovića, Mijajla Marsenića i nekadašnjeg igrača Zvezde Slobodana Pavića), pa će se osloniti na proverene snage kapitena Vanju Ilića, Stevana Sretenovića, Mihaila Radojkovića, Igora Mršulju, Nemanju Živkovića, Luku Radovića, Ljubomira Jovanovića i ostale. O kvalitetu crno-belih dovoljno govori pobeda u prošlom kolu protiv Metaloplastike u Šapcu (31:29), tako da nekadašnji rukometaš oba kluba, a sada trener Partizana, Nenad Maksić ima na koga da se osloni u veoma važnom meču.

Izuzetno zanimljiva trka za prva četiri mesta, koja vode u plej-of, tek će se zahuktati, jer su ekipe od prvog do petog mesta raspoređene na samo bod jedna od druge. Spartak Vojput ima 19, Jugović 18, Metaloplastika 17, Železničar 16, a Crvena zvezda i Partizan po 15 osvojenih bodova. Kao i u prvom delu sezone, najavljen je direktan prenos rukometnog derbija na drugom programu RTS-a.

Partizan – Crvena zvezda
Petak, 20. februar 2015.
14. kolo Super lige Srbije
SC Banjica – Beograd, 18:00 časova

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama