Кошарка Кошарка/Најава утакмица

Panatinaikos – Zvezda, 7. kolo TOP16, Evroliga

Autor: CZBG, Stefan N.

Novo gostovanje je pred crveno-belima. Drugi put ove sezone, izabranici Dejana Radonjića putuju u Atinu, ali ovog puta u njen zeleni deo. Protivnik Crvene zvezde je slavni Pantatinaikos, klub koji je 6 puta bio prvak Evrope.

Klub je osnovan 1922. godine. Popularni PAO, igra u Olimpijskoj dvorani, popularnoj hali OAKA, kapaciteta 18.500 mesta. Tradicija ovog kluba je zaista velika, zeleni dres, nosili su najveći igrači u Grčkoj (Alvertis, Galis, Dijamantidis, Spanulis…), a i Evropi (Jasikivičijus, Bodiroga, Šiškauskas…). Za ovu ekipu, nastupali su i igrači iz NBA lige (Dominik Vilkins, Bajron Skot…).

Dusko ivanovic  caja laboral
Sa klupe, ove sezone atinski klub predvodi trener sa ovih prostora, Duško Ivanović. Ovaj 57-godišnji stručnjak, poznat je kao izuzetno disciplinovan trener. Trener koji će svakom igraču dati pravu ulogu na terenu. Crnogorski stručnjak, i dalje nema osvojenu Evroligu kao trener, ali zato ima dve osvojene kao igrač Jugoplastike (’89 i ’90). Kao trener, najveće uspehe doživeo je sa TAU Keramikom, odnosno sada Laboral Kućom. Bio je prvak Španije 2002. i 2010. godine. Izuzetno je cenjen stručnjak u Evropi, a sa Panatinaikosom je letos potpisao dvogodišnji ugovor.

Polako dolazimo i do igračkog kadra. Godinama unazad grčke ekipe nemaju jake rostere, ali ipak dovoljno jake da dolaze do samih završnica. Uostalom, Olimpijakos je uspeo da bude dva puta zaredom prvak Evrope. Ove sezone, Panatinaikos ima 5 stranca, od kojih je i jedan bivši igrač Crvene zvezde.

diamantidis-4
Kada se spomene Panatinaikos, prva asoscijacija je sigurno Dimitris Dijamantidis (196cm). Već sada, on je legenda Grčke košarke. Iako će u maju napuniti 35 godina, i dalje igra na vrhunskom nivou, i ima veliku minutažu. Kroz čitavu sezonu je na proseku od 26 minuta po utakmici. Izuzetna košarkaška inteligencija, i odlična igra u pikenrolu, definisali su ga kao igrača. Mnoge centre danas u Evropi napravio je upravo on, neki su došli čak i do NBA lige.

1163917
Dimitrisovi partneri u bekovskoj liniji su EjDžej Sloter (191cm, 27) i Demarkus Nelson (193cm, 29). Sloter je najbolji strelac ekipe. Ima svu slobodu u napadu, da šutne iz bilo koje pozicije. Troši mnogo lopti i sposoban je da sam sebi van šablona akcije napravi sebi poziciju za šut. Ume da odigra na poziciji pleja i poziciji beka. Defanziva mu nije jača strana igre, ali kada ima svoje šutersko veče, neki propuste u odbrani treneri praštaju. Iako Ivanović možda nije tome sklon. Demarkus Nelson je ove sezone u ekipi Panatinaikosa devojka za sve. Stručni štab ga menja na tri različite pozicije po potrebi. Od ‘keca’ do ‘trojke’. Ove sezone Nelson je igrao sve. Kada je Dijamantidis van terena, on je general. Kada treba u organizaciji pomoć, opet je tu na bekovskoj poziciji. Kada treba da se ubrza igra, pojača agresivnost, trener ga stavi na poziciju tri. Vratio se iz teške povrede šake, i odmah je počeo da igra i to na visokom nivou. Pokazao je zbog čega je dve godine bio ljubimac navijača Crvene zvezde.

Vladimiros_Giankovits
Vladimir Janković (202cm), je ove sezone naprosto eksplodirao. Da li je do toga što je jedino praktično krilo u rosteru ili ne, Janković iza sebe ima odličnu sezonu. Prisutan je na svakom delu terena, velika je pomoć u skoku, a jedan je i od najboljih strelaca ekipe. Ove sezone, ima najveću minutažu u ekipi. Ovaj 24-godišnji košarkaš je na najbolji mogući način iskoristio šansu koja mu je data ove sezone.

1086755
Prva četvorka Panate je Džejms Gist (206cm, 28). Navijačima Crvene zvezde je poznat još iz vremena dok je igrao za Partizan. Odlikuju ga izuzetne fizikalije. Ove sezone, dobio je i malo veću napadačku slobodu. U jednom delu sezone igrao je i na poziciji centra, i to je izgledalo dosta dobro. Pogotovo kada grčka ekipa u samoj utakmici promeni tempo igre i ubrza je, gde on i Nelson ‘pristisnu papučicu za gas’.

Ostala dva igrača koja čine unutrašnju osnovu su Esteban Batista (208cm, 31) i grčki veteran Antonis Focis (209cm, 34). Batista je ove sezone jedina opcija za Ivanovića na niskom postu. Ipak, reč je o igraču čija tehnika nije na visokom nivou, i zbog toga često ume da izgubi dosta lopti. Statistički, njegove brojke izgledaju dosta dobro, ali na samom terenu, to moež izgledati dosta drugačije. Focis je svoju karijeru sa druge strane izgradio kao pick&pop igrač. Ovaj krilni centar ima izuzetno mekanu ruku i sposoban je da u seriji pogodi nekoliko šuteva sa distance. Odlično se razume sa Dijamantidisom, sa kojim igra od 2008. godine.

Igrači koji dopunjju rotaciju su Janis Blums (191cm, 32) i Lukas Mavrokefalidis (210cm, 30). Blums je godinama unazad poznat kao izuzetan bek šuter, koji je sposoban da u serijama pogađa van linije 6.75. Ponekad i iz veoma teških pozicija. Nema neku preveliku ulogu u ekipi, jer PAO ove sezone ima zaista jak kvartet u spoljnoj liniji, ali svoje minute radi onako kako se to od njega zahteva. Sa druge strane, Mavrokefalidis je dosta specifičan centar. Centar koji dosta često beži od kontakta i traži svoje poene sa poludistance. Napade često rešava šutem oko kapice, i retko kada se dešava da uđe ispod samog obruča.

Trio mladih grčkih igrača, popunjava roster. To su Lefteris Bohoridis (196cm, 20), Vasilis Harampopulos (203cm, 18) i Georgios Diamantakos (215cm, 20). Od ova tri igrača, samo Bohoridis dobija ulogu u Evroligi. Harampopulos dobija takođe, ali zaista malu minutažu.

45d
Panatinaikos ove sezone koristi dosta malu rotaciju. U poslednje vreme Ivanović pokušava da raširi to na 10 igrača, ali ipak se sve svodi na nekih 7 do 8 igrača u zavisnosti od utakmice. Ti igrači iznose najveći teret.

DeMarcus-Nelson
Grčka ekipa je godinama unazad forsirala sporiji tempo igre, na manji broj poseda. Dolaskom Ivanovića, to se nije mnogo promenilo. Ipak, zbog fizičkih predospozicija pojedinih igrača, pre svega amerčkih, tokom utakmice, PAO je ekipa koja je sposobna da ubrza tempo igre. Trčanje u defanzivu, nije jača strana ove ekipe. Nekim atraktivnim blokadama, to ponekad uspešno prikrije Gist, ali je utisak da su dosta spori, i to tranzicione ekipe mogu da iskoriste.

Napadački, ‘Panata’ se pre svega oslanja na šut. Taj šut varira od utakmice do utakmice (Fenerbahče u Atini), a ponekad čak i od poluvremena do poluvremena (Barsa u Blaugrani). Zbog toga što sem Batiste, nemaju prisustvo na niskom postu, moraju da se oslanjaju na protok lopte i svoj šut. Šut za tri poena ih odlično služi u Evroligi, gde šutiraju 141/364, odnosno 38.7%. U njihovoj dvorani, šutiraju čak 46% (79/172)! Zonske odbrane u ovoj utakmici verovatno neće biti moguće.

Protok lopte Panatinaikosa, ne zavisi od jednog igrača. U ovoj utakmici, cela spoljna linija Crvene zvezde moraće da odradi odličan defanzvan posao. Jer sva tri spoljna igrača Panatinaikosa, odlično razumeju igru i iskoristiće prostor koji bi bekovi Zvezde svojim defanzivnim greškama ostavljali.

Kao i protiv Makabija, ključ utakmice bi mogao ležati u ofanzivnom skoku Crvene zvezde. Batista je snažan, dok je Gist odličan atleta, ali preko Focisa i Mavrokefalidisa, kada su u igri, može se pokupiti ofanzivan skok. PAO je jedna od ekipa koja protivnicima dopušta dvocifren broj ofanzivnih skokova po utakmici.

Скочи на траку са алаткама