Košarka Košarka/Najava utakmica

Najava: Crvena zvezda Telekom – Žalgiris Kaunas

Izvor: Moja Crvena zvezda

Nakon teških mečeva protiv Budućnosti i Albe, u kojima su crveno-beli košarkaši ostvarili pobede, priredili su pravi spektakl i meč za opuštanje i uživanje protiv ekipe Solnoka i ubedljivu pobedu od 43 poena razlike. Na krilima tog sjajnog raspoloženja, odlične atmosfere i sve bolje forme celog tima, dočekuju litvanskog predstavnika u 6. kolu TOP 16 faze Evrolige, Žalgiris iz Kaunasa.

http://remadelija.deviantart.com
http://remadelija.deviantart.com

Žalgiris je jedan od najstarijih košarkaških klubova u Evropi, osnovan 1944. godine. Pet puta su bili prvaci Sovjetskog saveza, a naročito je poznata njihova generacija koja je vladala tom državom tri sezone, od 1984 – 1987. godine, predvođena sjajnim Sabonisom. Iako im se te godine u finalu Evrolige isprečila Cibona i Dražen Petrović, trofej Evrolige su ipak podigli deceniju i po kasnije, 1999. godine. Tada je jedan od njihovih protivnika bila i Crvena zvezda (77:69) od koje su doživeli poraz u Beogradu, a zatim se revanširali u Kaunasu (65:91). U Litvaniji su neprikosnoveni lider, već četiri uzastopne sezone su prvaci i toj seriji se ne nazire kraj.

Ove godine su prolaz u TOP 16 obezbedili u poslednjem kolu, tačnije u poslednjoj sekundi trojkom Andersona protiv Dinamo Sasarija. U TOP 16 dele poslednje mesto sa Crvenom zvezdom sa učinkom 1-4. Zanimljivo je da su obe ekipe jedinu pobedu ostvarile protiv Albe, na svom parketu.
Na poziciji pleja imaju igrača koji je sezonu počeo u Klivlend Kavalirsima, da bi se u decembru, pred poslednje kolo prve faze preselio u Kaunas. U pitanju je Vil Šeri. On za sada ne prikazuje partije zbog kojih je doveden. U prvih pet mečeva po novoj godini u Evroligi ima 4,2 poena po meču, uz 2,4 asistencije za 17 minuta na parketu. Troši dosta lopti u napadu, naročito sa polu-distance i u prodorima. Lukas Lekavičijus je drugi klasičan plej u timu, ali ni on nema zavidnu statistiku ove sezone. Uglavnom koristi povratne pasove svojih saigrača, ne forsira mnogo igru „jedan na jedan“, voli da razigrava spoljne saigrače. S obzirom na lošu formu plejmejkera, ulogu organizatora često preuzima iskusni Arturas Milaknis. U proseku postiže 10,4 poena uz 48% šuta za tri, koji mu je često i jedino oružje, ali koje koristi kad god poželi. U proseku uputi čak šest dalekometnih hitaca po meču, od kojih pogodi skoro tri. Vaidas Kariniauskas je uglavnom defanzivno orijentisan igrač, agresivan u odbrani, bez velikog uticaja u napadu. Dimša Tomas je dvadesetogodišnjak u kojeg su plagane velike nade, međutim, vremenom ih sve manje obistinjuje. U TOP 16 dobija nešto veću minutažu i pokazuje ponekad svoj talenat, ali je utisak da često ostaje nedorečen na parketu.

Igrač koji je obeležio dosadašnji deo sezone u Žalgirisu je definitivno DŽejms Anderson. Već je rečeno da je on odveo Žalgiris u TOP 16 fazu, a i tu je nastavio sa dobrim partijama. Jedino se nije snašao protiv jakih odbrana Panatinaikosa i Barselone. U tim mečevima je proveo čak pola utakmice na klupi, što pokazuje da ga trener forsira samo kada vidi da može. Ima prosek od 15 poena, ali u TOP 16 fazi veoma niske procente šuta, za tri poena samo 27%, za dva 38%. Često igra „jedan na jedan“, traži poene iz izolacije, a u prodoru uvek ide na kontakt i koš uz faul. Svom učinku dodaje i 5 skokova po meču. Pored njega, tu je na krilnoj poziciji Edgaras Ulanovas. Igra u rotaciji sa Andersonom, postiže 7,4 poena po meču, uz odličnih 80% šuta za dva poena. Koristi prilike kada ostane sam, a dosta poentira nakon driblinga i ulaska na polu-distancu. Vitenis Lipkevičijus, koji takođe može da igra na ovoj poziciji je zbog povrede odigrao samo jednu utakmicu u TOP 16 fazi i pitanje je da li će biti u konkurenciji.

Na poziciji krilnog centra prva opcija je Paulijus Jankunas. Već petu sezonu igra u ovom timu i jedan je od oslonaca i igrača sa najvećom minutažom, uz Andersona i Milaknisa. Postiže 9 poena u proseku uz 7 uhvaćenih lopti. Nije mnogo opasan u šutu za tri poena, ali može da pogodi kada je sam i kada uđe u seriju. Uglavnom traži poene iz reketa i ofanzivnog skoka. Iskusni NBA as, Darijus Songaila, ni u svojoj 37. godini ne odustaje od profesionalne košarke. Igra 11 minuta u proseku, za to vreme postiže svega 3,2 poena, ali svojim iskustvom i snagom dosta pomaže u građenju reketa, a nije mu strano ni da iznudi dobar faul ispod protivničkog koša. Tu je i Estonac Sander Veme, koji je dobio priliku na poslednja tri meča, ali nije mnogo toga uradio.

Na centarskoj poziciji, prvi izbor je još jedan iskusni Litvanac, Robertas Javtokas. On ove sezone, postiže svega 6 poena po meču, uz skroman doprinos i u skokovima. U poslednje tri utakmice je postigao ukupno tri poena. Sa druge strane, sve veću minutažu dobija mladi Arturas Gudaitis. On u TOP 16 fazi postiže 10,6 poena po meču, uz 3,4 skoka. Nije previše dominantan u reketu, ali se odlično kreće i često se izvlači spolja. Šut za dva mu je na 54%, a šut za tri na 50%, mada ga ne koristi često.

Iz ovoga se da zaključiti da Žalgiris nije ekipa koja previše pažnje obraća na igru u reketu, niti na ofanzivni skok, što je jako dobro za Crvenu zvezdu, znajući da je ofanzivni skok protivnika često bio istican kao najveća mana ove ekipe. I visina i snaga i iskustvo su na strani Zvezdine centarske linije, a što se spoljnih igrača tiče, možda Zvezda nema taj ofanzivni potencijal, ali ni Žalgiris nema previše igrača koji mogu da pogađaju u kontinuitetu. Međutim, treba istaći da upravo spoljni igrači kupe dosta lopti u napadu, što nije baš tipično, ali je definitivno formula za uspeh Žalgirisa. Ekipa u proseku postiže 70 poena, 8 manje od Crvene zvezde, uz slabije procente šuta za dva i jedan poen.

Ekipa se nije mnogo istrošila protiv Solnoka, niko nije igrao više od 17 minuta, a igra je pritom bila veoma ozbiljna i kvalitetna. Dan više za odmor je nešto što će dodatno osvežiti ekipu, tako da nema razloga da se momci u četvrtak od samog početka razlete po terenu i nametnu svoj ritam protivniku. Na nama je samo da dođemo i dobro poznatim navijanjem damo početne taktove tog ritma i održavamo ga do kraja utakmice, i nadamo se, nove pobede. Svi u Arenu, Zvezda igra!

Crvena zvezda Telekom – Žalgiris Kaunas, četvrtak, 20:45, „Kombank arena“

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama