Košarka Košarka/Izveštaji i analize

JANUARSKI PRESEK

Autor: CZBG, Stefan N.

TOP16 faza Evrolige je počela, dok se sa druge strane regularni deo Jadranske lige još uvek igra. Crvena zvezda je u januaru odigrala 9 utakmica, pobedila je na 5, izgubila je na 4 utakmice. Nažalost ova faza takmičenja u Evropi ne prašta. Sve to se poklopilo sa malo slabijom formom crveno-belih, ali su u poslednje dve utakmice protiv Budućnosti i Albe, pokazali da na najbolji mogući način izlaze iz neke male krize (pad forme) u koju su možda ušli.

Rezltati u mesecu januaru:
1. Crvena zvezda – Real Madrid 72:79
2. Union Olimpija – Crvena zvezda 81:91
3. Makabi – Crvena zvezda 78:67
4. Mega Leks – Crvena zvezda 75:77
5. Crvena zvezda – Galatasaraj 65:74
6. Crvena zvezda – Zadar 93:66
7. Barselona – Crvena zvezda 92:77
8. Budućnost – Crvena zvezda 76:77
9. Crvena zvezda – Alba Berlin 86:69

U januaru, timska statistika košarkaša Crvene zvezde izgleda ovako:Timska statistikaPad forme odrazio se i na statističke parametre ovog meseca. Jedan od razloga slabijih parametara su sigurno i ozbiljniji protivnici u TOP16 fazi Evrolige. Ono što je ipak i dalje konstanta, jeste ofanzivan skok crveno belih. Ono na šta treba obratiti pažnju jeste procenat šuta za dva poena. Izabranici Dejana Radonjića nemaju više onako visoke procente kao ranijih meseci. Sve češće bivaju blokirani, kako sezona odmiče. Tri meseca unazad, procenat za dva poena bio je na 55%, prvog meseca 2015. godine, taj procenat je 50%. Procenat za tri poena se minimalno popravio, ali može se reći da je utisak navijačima pokvarila utakmica sa Galatasarajem, gde Zvezda jednostavno neke šuteve nije pogodila. Asistencije su nešto što je i ovog meseca krasilo Zvezdinu igru. Markus Vilijams je u nekim utakmicama opet bio na svom nivou, i pokazao svoj sjajan pregled igre. Broj ukradenih lopti je zaista veliki, ali to je donekle možda i u ovolikoj meri izraženo zbog slabijih protivnika u Jadranskoj ligi. Nešto, na šta se takođe treba obratiti pažnja jesu izgubljene lopte. Prvi put ove sezone, Crvena zvezda je na jednoj utakmici imala jednocifren broj izgubljenih lopti. To se desilo na utakmici protiv Zadra. Neretko se dešavalo da Crvena zvezda upravo zbog prevelikog broja izgubljenih lopti, pogotovo u Evroligi dopušta svom protivniku velike serije. To se posebno videlo u dosadašnjem toku sezone, kada crveno-beli nisu imali dvocifren broj ofanzivnih skokova.

Stastitika protivnika, Crvene zvezde u poslednjih 9 utakmica izgleda ovako:Protivnicka statistikaOno što verovatno prvo upada u oči, jeste veliki broj izgubljenih lopti na koje crveno-beli teraju svoje protivnike. Agresivna odbrana je nešto što sigurno tome doprinosi. Ipak, iz meseca u mesec, procenti šuta za tri poena protivničkih ekipa se povećavaju. Na to je skrenuta pažnja i u “Decembarskom preseku”. Navijači Zvezde u šali uvek govore: “Protiv nas svi pogađaju.” Agresivnost bekova, pogotovo na prenosu lopte, kao da se negde u odbrani izgubi. Protivničke ekipe u dosta situacija u poslednje vreme imaju otvorene šuteve za tri poena. Pad forme, sigurno utiče i na koncentraciju igrača. U ovom slučaju procenat šuta sa perimetra protivnika, ne može da se gleda kroz usku odbranu koju igra Crvena zvezda. Zvezda ovog meseca dozvolila i 10 ofanzivnih skokova po utakmici protivniku. Najizraženije je naravno bilo u utakmici u Barseloni, gde je Blaugrana imala praktično u svakom trećem posedu dupli napad. Ono što takođe treba spomenuti, a tiče se Zvezdine defanzive, jesu neke varijacije koje su odigrane. Primera radi protiv Budućnosti u poslednjoj četvrtini, odigrana je klasična 2-3 zona, koja nije svojstvena treneru Dejanu Radonjiću.

Polako na red dolazi i individualna statistika. Kao i prošli put počećemo od kapitena.

#9 Luka MitrovićLuka MitrovicNakon sjajnih prvih nekoliko meseci, usledio je manji pad forme u igri Zvezdinog kapitena. Procenti šuta su drastično pali, pogotovo u šutu za tri poena. Ipak, ne treba zaboraviti da Mitrović ima tek 21. godinu, i da sigurno još uvek nije u tim godinama gde na nekom konstanom nivou može igrati u dužem vremenskom periodu. Protiv Albe, pokazao je veliku želju za izlazak iz krize u koju je zapao. Iako je imao probleme sa ličnim greškama, na terenu je izgledao mnogo bolje nego u poslednjih nekoliko utakmica. Da li je to najava povratka u formu u kojoj je bio, ostaje da se vidi.

#3 Markus VilijamsMarkus VilijamsKao i Mitrović, Vilijams je takođe u jednom periodu upao u manju krizu. Nakon utakmice sa Kućom Laboral, Vilijams nije izgledao sjajno na terenu. Ipak, trojka na kraju prvog poluvremena protiv Galatasaraja kao da je sve promenila. Protiv Barselone je najavio povratak u formu, da bi u poslednje dve utakmice pokazao svoje pravo lice i tako ostavio nešto lošije partije iza sebe. Loše partije, koje su poslužili mnogima da dovedu u sumnju njegov igrački kvalitet. U Morači je svojim trojkama uz pomoć Čarlsa Dženkinsa u trećoj četvrtini vratio Zvezdu sa -15, da bi protiv Albe podelio čak 10 asistencija. Možda i polako može da se kaže – Markus se vratio!

#4 Nikola RebićNikola RebicRebić je i u ovom mesecu uspeo da zabeleži minute za prvi tim. Nažalost, za njega, bio je deo rotacije samo na jednoj utakmici, protiv Zadra. U toj utakmici je dobio pristojnu šansu i minutažu. Na njemu je da se i dalje bori za mesto u rotaciji.

#6 Nemanja DangubićNemanja DangubicDangubić je neko od koga su navijači po dolasku očekivali zaista dosta. Na nekim utakmicama je pokazao svoj talenat i fizikalije koje poseduje. Dobija sve više prostora u poslednje vreme, da bi protiv Albe proveo čak 22 minuta na terenu. I dalje od Radonjića često dobija zadatke da čuva protivničke plejmejkere i tako koristi svoje duge ruke i fizikalije. Procenti šuta su nešto što tokom čitave sezone upada u oči. Pogotovo procenat sa perimetra. Nešto na šta se treba skrenuti pažnja jeste da on, kao i Zvezdin kapiten ima 21. godinu, i da mu je ovo možda i prva prava ozbilja seniorska sezona, gde igra u tempu dve utakmice nedeljno.

#10 Branko LazićBranko LazicU poslednjih nekoliko utakmica, uloga Branka Lazića na terenu se promenila. Njegovo mesto uzeo je Čarls Dženkins. Kroz sezonu, Lazić je drastično podigao svoje procente šuta za tri poena. Procenti su daleko veći, nego što su bili ranijih sezona. Iz popularnih spotup situacija retko se dešava da promaši. Nešto manja minutaža u poslednje vreme je i zbog toga što Dženkins u poslednje vreme igra zaista sjajno. Lazić, ipak svoje vreme na parketu koristi sjajno, u oba smera. U utakmici protiv Albe imao je sjajnu rolu.

#11 Jaka BlažičJaka BlazicBlažič je još jedan od onih igrača čiji je pad forme bio vidljiv na terenu. Kao i kod mnogih, procenti šuta su pali. Izgubljene lopte na nekim utakmicama su bile česta pojava. Jedan je od većih potrošača u ekipi, tako da sigurno njegovi procenti svima upadaju u oči. Takođe, sa linije slobodnih bacanja, daleko je od 90% sa početka sezone, kako je tada šutirao. Utisak je i da na poslednje dve utakmice, kada je ekipa pokazala rast forme, on i dalje nije na tom nivou. Navijači, od njihovog ljubimca sigurno očekuju daleko više.

#12 Nikola KalinićNikola KalinicPoslednjih par utakmica, za Kalinića su bili kao video igrica. U jednom periodu, izgledalo je kao da ne može da promaši. Procenti šuta, bili su zaista sjajni. donekle i nesvakidašnji. Izgledalo je kao da svaki šut može da pogodi. Kada su mnogi igrači “pali”, popularni Kalina je povukao i zatrpavao koš protivnika. Procente šuta, možda je pokvarila ova poslednja utakmica, ali to ne menja osećaj za Kalinić možda i igra najbolju košarku u svojoj karijeri do sada. Prisutan je na ove strane terena. U nekim utakmicama, podelio je i priličan broj asistencija. Uostalom, on je igrač koji je u mesecu koji je za nama proveo najviše minuta na terenu.

#13 Boban MarjanovićBoban MarjanovicBoban Marjanović, iako “na oko” igra slabije, statistički je i dalje najbolji igrač Crvene zvezde. Protiv Albe je zabeležio i dabl dabl. Šut iz igre, je nešto na šta treba obratiti pažnju. U poslednje vreme, ti procenti šuta nisu na nivou ranijih meseci. Protiv Makabija i Budućnosti se posebno mučio. Sa linije penala, i dalje ima izuzetno visok procenat šuta. Trener Radonjić uspeva kroz neke utakmice da ga odmori i da mu manju minutažu. Ovog meseca on je bio i najveći potrošač lopti u ekipi.

#15 Marko TejićMarko TejicMarko Tejić je u januaru postao ravnopravni član rotacije. Praktično je korišćen u svakoj utakmici, s izuzetkom protiv Real Madirda. To možda nije neka velika minutaža, ali je za 19-godišnjeg košarkaša sasvim zadovoljavajuća. Česte su bile i situacije gde počinje u startnoj petorci. Jedan je od najtalentovanijih igrača u svojoj generaciji, i ostaje da se vidi da li će i koliko će svoj talenat razvijati ove sezone.

#22 Čarls DženkinsCarls DzenkinsNavijači kao da su napokon dočekali starog Đenku. Dženkins u poslednje vreme kao da je uhvatio zalet, a sve je počelo od utakmice sa Zadrom. Šutevi iz driblinga, sa kapice, iz pika, poneka trojka i lopta u rukama. Sve je tu, a navijači napokon uživaju u njegovoj igri posle dugo vremena. Napokon je na odličnu odbranu koju igra ove sezone, nadovezao i napadački arsenal koji poseduje. Igra u startnoj petorci, kao da mu je ulila neophodno samopouzdanje. Polako uzima sve više šuteva i napadački je sve prisutniji u igri Zvezde. U nekom kasnijem periodu to može izaći dosta dobro, jer u dosadašnjem toku sezone, Zvezda nije imala ovako napadački raspoloženog Dženkinsa.

#24 Stefan JovićStefan JovicJović u poslednje vreme igra dosta dobro. U periodu dok je Vilijams igrao slabihe, morao je da iskorači, i možda odigra i koji minut više. U poslednje dve Evroligaške utakmice, pokazao je svoj kvalitet. Vezao je zaista dve odlične utakmice za taj nivo takmičenja. Broj asistencija se povećao u ovom mesecu. Za to su pre svega zaslužne utakmice protiv Reala i Zadra. Nažalost, u Morači nije dobio možda toliko prostora, zbog sjajne utakmice koju je imao Vilijams. Na utakmici sa Albom, doživeo je nezgodnu povredu leđa, i ostaje da se vidi da li će biti potrebna manja pauza i mirovanje.

#33 MaikCirbesMaik CirbesCirbes je u nekim utakmica ovog meseca možda bio i najbolji igrač Zvezde. Crveno-beli su u Nemcu dobili zaista dobrog backup centra, iako se ponekad po minutaži ne čini da je backup. Procenti šuta su verovatno i najveći u ekipi. Razlog tome je što dosta toga iz pikenrol akcija završava zakucavanjem. Gubi zaista malo lopti čitavim tokom sezone. Ali, nešto na čemu treba možda poraditi jeste pregled sa niskog posta, kada dobije loptu. Ima zaista mali broj asistencija, i povratan pas Cirbesa je nešto što dodatno može unaprediti Zvezdin napad i protok lopte.

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama