Košarka Košarka/Najava utakmica

Najava: Crvena zvezda Telekom – Alba Berlin

Autor: CZBG, www.mojacrvenazvezda.net

Posle 10 godina pala je Budućnost na svom parketu u Podgorici. Dosta sreće, dosta oscilacija, odlična partija Vilijamsa i Dženkinsa, sve to smo videli u derbiju 19. kola ABA lige. Nakon jednog prekinutog niza poraza, možda je vreme da na krilima te pobede prekinemo i drugi niz poraza. Crvena zvezda i Unikaha su jedine ekipe bez pobede u TOP 16. U 5. kolu naš tim dočekuje vicešampiona Nemačke, Albu iz Berlina.

czbgtv.com
czbgtv.com

Alba ove sezone nastupa po treći put u Evroligi u prethodnih deset godina. Obezbedili su ulazak u ovo takmičenje nakon ulaska u finale plej-ofa nemačke lige gde su poraženi od minhenskog Bajerna. Poslednju titulu su osvojili pre sedam godina, a nacionalni kup su osvajali prethodne dve godine. U domaćem prvenstvu trenutno zauzimaju prvo mesto, ispred Bamberga i Bajerna. Što se nastupa u Evroligi tiče, prolazak u TOP 16 su izborili sa skorom 4-6, dok u drugoj fazi takmičenja imaju skor 2-2. U prvom kolu su iznenadili Barselonu u Berlinu, dok su u prošlom kolu savladali Galatasaraj u Istanbulu pred praznim tribinama. Poraženi su od Žalgirisa i Real Madrida.
Već treću sezonu ovaj tim vodi čovek koji ih je kao igrač doveo do prvog evropskog trofeja (Kup Koraća 1995.), čovek koji je ponikao u Crvenoj zvezdi prema kojoj nikad nije krio svoju ljubav, Saša Obradović.
Ono što je interesantno jeste činjenica da je Zvezda do sada u TOP 16 fazi, u proseku, postigla više poena od Albe, uhvatila više lopti, imala više asistencija i manje izgubljenih lopti, ali sve to uz slabije procente šuta, naročito za dva poena.

Upravo tu prevagu u šutu za dva donosi krilni centar Albe i njihov najbolji strelac i skakač, Džamel Meklin. U proseku postiže 14 poena uz 5,7 skokova po meču. Izuzetan atleta i strelac, jako težak za čuvanje što pokazuje činjenica da je najviše fauliran igrač u Evroligi, posle Spanulisa. Odličan je i u odbrani, često čita dodavanja u reketu, a odlično gradi i koš. Nije igrač koji voli da se izvlači na šut spolja, češće traži prodor i igru jedan na jedan i leđima i licem ka košu. Pored njega, na poziciji „četiri“ se ističe i hrvatski internacionalac Marko Banić. Postiže manje poena i hvata manje lopti zbog činjenice da ume često da igra i na poziciji krila, dalje od koša, iako nije istaknuti trojkaš, kao i Meklin. Prvi plej tima je Aleks Renfro. On je najbolji asistent sa 5 asistencija po meču kojima dodaje 9 poena i čak 4 skoka. Često šutira za tri poena ako mu se ostavi prostora, kao i za dva sa polu-distance. Nije klasičan plej koji traži poene iz prodore, igru u reketu uglavnom ostavlja centrima sa kojima često vrti pik-en-rol. Tu je i Klif Hemonds, kombo bek koji uzima najviše šuteva u ovoj ekipi po utakmici. On u proseku postiže samo 8 poena, uglavnom igra kao bek, ali ume da se spusti i na poziciju „jedan“. Uživa veliko poverenje trenera Obradovića, jer je dobar u igri jedan na jedan gde traži poene iz prodora, kao i u odbrani gde njegovo dobro kretanje dolazi do izražaja. Naročito slabo šutira za tri poena u ovoj fazi takmičenja.

Ova četvorica igrača su istaknuti kao lideri tima, kao igrači koji imaju najbolje procente šuta i najveću slobodu u timu. A koliko su opasni po protivnike govori i činjenica da su u TOP 16 pogodili ukupno 54 uzastopna slobodna bacanja!

U spoljnoj liniji treba istaći još i Redžija Redinga koji nema toliko dobre procente šuta, ali ume da šutira jako brzo u fazi napada, iz driblinga, preko igrača i upravo zbog toga ne ostvaruje dobre statistike, ali postiže u proseku 11 poena. Pored njega, tu su još Stojanovski i Vargas, ali oni imaju daleko manju minutažu, dok se Stojanovski više ističe igrom u odbrani.

Gifi i King mogu da pokriju i krilne pozicije i pozicije u reketu zbog svoje građe i atletskih sposobnosti. Koriste uglavnom otvorene pozicije za šut u napadu, a imaju i jako loše procente šuta.

Na poziciji centra je usamljen Leon Radošević. Visok 208cm ima oko 50% šuta iz igre, sve za dva poena. U prethodne dve utakmice jako slab učinak, uprkos dobroj minutaži, što govori da se ne radi i veoma kvalitetnom igraču.

Iz ovog pregleda možemo zaključiti da se radi o ekipi kojoj je spoljna linija jači deo tima, ali cela filozofija Obradovića počiva na jakoj odbrani i ofanzivnom skoku. Odnos u tom segmentu igre sa našim tim je skoro izjednačen, iako imaju u proseku nižu ekipu. S obzirom da Zvezda ima problema često sa ofanzivnim skokovima protivnika, to može biti veliki problem. Razlika u visini igrača, kao i brzina i atlecizam obe ekipe, mogli bi da daje naznake o utakmici sa brzom igrom, razmenom poseda, ali možda i Zvezdinim traženjem poena iz mis-meča u reketu.

Utakmica se, za razliku od prethodnih, igra u dvorani „Pionir“, prvi put pred publikom ove godine. Sigurni smo da će dvorana biti ispunjena do poslednjeg mesta, s obzirom na manji kapacitet u odnosu na Arenu, a atmosfera koja vlada posle pobede u Podgorici obećava još jedan spektakl na tribinama, a nadamo se i prvu pobedu u TOP 16.

Crvena zvezda Telekom – Alba Berlin, četvrtak, 20:40, dvorana „Pionir“

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama