Košarka Košarka/Najava utakmica

Rasterećeno na Barsu

Autor: CZBG, Stefan N.

Nova utakmica u Evroligi je pred Crvenom zvezdom. Sledeći protivnik u sklopu 4. kola TOP 16 faze evrolige je španski gigant, Barselona. Barselona nakon 3 utakmice ima skor 1-2, dok izabranici Dejana Radonjića i dalje čekaju svoju prvu pobedu nakon tri utakmice.

http://remadelija.deviantart.com
http://remadelija.deviantart.com

U najavama utakmice, obe ekipe su pobedile. Barselona je pobedila Andoru na gostovanju 71:56, dok je Crvena zvezda zabeležila 18. uzastopni trijumf u ABA ligi, pobedom nad Zadrom 93:66.

Popularna Blaugrana osnovana je 1926. godine. Iza sebe imaju 18 osvojenih titula, 23 osvojena kupa i dve Evrolige (2003 & 2010). Ekipa su koja je među prvim favoritima da se ove godine nađe na Fajnal foru u Madridu, i tako pokuša da se dokopa nove Evropske titule. Ove sezone, uspeli su da izbace nekoliko mladih igrača. Pre svega u prvi plan se istakao Mario Hezonja. Tomas Satoranski i Aleks Abrines su ipak javnosti poznati i od ranije. Po nekim najavama, na utakmici u petak, neće nastupiti Bred Oleson i jedan od najboljih evropskih bekova Huan Karlos Navaro. U španskom prventsvu trenutno se nalaze na petom mestu, sa dve pobede iza prvoplasirane Unikahe.

2012-05-08_RP_XAVI_PASCUAL_007.v1336479143
Trener popularne katalonske ekipe je Ćavi Paskval. Ovaj 42-godišnji trener je u Barseloni od 2004. godine, ali od 2008. je trener prve ekipe. Od samog početka, ostavio je jak pečat u Barseloni. Barselona godinama unazad igra sjajnu timsku odbranu i tako uspeva da krije pojedine igrače, koji individualno nisu sjajni defanzivci. U napadu, Barselona je oduvek bila dovoljno jaka, da Paskval ne mora da brine toliko o tome, jer u rosteru ima uvek 4-5 vrhunskih individualnih igrača, koji jednim potezom mogu rešiti utakmicu.

2013-11-09_FCBvsCBCANARIAS_VIC__75_.v1388490851
Plejmejker ove ekipe je nezgodni brazilski košarkaš Marselinjo Uertas. 32-godišnji bek, igra sjajno u poslednje vreme i u velikoj je formi, iako je u Tel Avivu odigrao slabiju utakmicu. Izuzetno je nepredvidiv u svojim kretanjima. Ima dosta čudnu selekciju, ali i mehaniku šuta. Nisu mu strani izuzetno teški šutevi iz driblinga, ili iz koraka koje lako može da pogodi. Ove sezone, odigrao je 30 utakmica, u kojima je šutirao 48.3% iz igre (114/236). Njegova zamena, ako se to tako može reći je Čeh Tomaš Satoranski. Za razliku od Uertasa, on je pre svega fizikalac, i iako ima 23 godine, možda je jedan i od najjačih plejmejkera u Evropi. Karakteriše ga nesvakidašnja visina za tu poziciju (201cm), i odlična odbrana koju igra na protivničkim bekovima. U dosadašnjem toku sezone, odigrao je 26 utakmica i šutira 50% iz igre (56/112). Marselinjo je ipak mnogo bojli organizator igre, dok Satoranski iako zbog visine dosta stvari vidi ‘preko odbrane’, nije na tom nivou kao Brazilac. Takođe, „Karioka“ je košarkaš sa najvećom minutažom ove sezone u ekipi.

Zbog povreda Breda Olesona i Huan Karlos Navara, Barselona je morala da reaguje i dovela je iz ASVELa, Edvina Džeksona, 25-godišnjeg francuskog reprezentativca. Kao i Uertans izuzetno je nezgodan za čuvanje. Sposoban je da sam sebi iskreira poziciju za šut, ali kao i npr Pargo iz Makabija, može se desiti da mu selekcija šuta, od utakmice do utakmice varira, samim tim i procenat šuta. Defanziva je donekle slabija strana njegove igre i može da se napada 1na1, pa i u pikenrol igri. U dresu Barselone, ove sezone je odigrao 8 utakmica i šutira 35.7% iz igre (15/42). Drugi bek, koji je u poslednje vreme dobro po sebe iskoristio povrede saigrača je Mario Hezonja. Talentovani hrvatski košarkaš je u poslednjih mesec dana eksplodirao. Pogađa iz raznih pozicija, dobio je na samopouzdanju, a Ćavi Paskval mu daje sve veću minutažu. Fizikalije ovog 19-godišnjeg košarkaša su na vrhunskom nivou. Ove sezone viđeno je nekoliko izuzetno atraktivnih poteza, na račun tih fizikalija. Sposoban je kao i Marselinjo i Džekson, da uputi loptu ka košu iz bilo koje pozicije na terenu. Hezonja je ove sezone odigrao 27 utakmica i šutira 47.9% iz igre (58/121).

Peti bek u odsustvu Olesona i Navara je 18-godišnji Šveđanin Lude Hakanson.

2013-04-01_FCB_REGAL_-_VALENCIA_BASKET_-_036.v1367236342
Prvo krilo Barselone ove sezone je Dešon Tomas, levoruki američki košarkaš igra dosta dobro u poslednje vreme. Sposoban je da na obe strane terena odigra dobro, iako je više napadački orijentisan. Jedan je od retkih niskih krila u Evropi, koji umeju da leđima napadnu koš. U poslednje vreme, nalazi se u sjajnoj formi. Odigrao je 30 utakmica ove sezone i šutira 57.8% iz igre (107/199). Drugo krilo je Aleks Abrines. Košarkaš koji već nekoliko sezona igra Evroligu, ali je utisak da tek ove sezone pokazuje svoj maksimum. Imao je povredu, ali iz nje se vratio i opet počeo da igra. Na početcima su ga nazivali „novi Rudi Fernandez“. Tako i igra. Dosta sličnih pokreta, dosta slična selekcija šuta, a i sama mehanika šuta. Sve liči na prvo krilo španske reprezentacije. Abrines u odsustvu dva povređena beka, može i da pomogne na poziciji ‘dvojke’ po potrebi. Ovaj 22-godišnji španski košarkaš odigrao je 23 utakmice ove sezone i šutira 52.4% iz igre (76/145).

2014-10-31_FCB_BASQUET_-_TUROW_035.v1414842444
Prva četvorka Blaugrane je američki košarkaš, Džastin Dolman. Ovog 29-godišnjeg košarkaša pre svega odlikuje izuzetna košarkaška inteligencija. Poseduje sposobnost da u nekim momentima uradi pravu stvar na terenu i tako pomogne svojoj ekipi, na najbolji mogući način. Sa pozicije četiri ume da raširi igru šutem za tri poena, i tako dodatno otvori reket svojim centrima. To je sposobnost koju generalno imaju svi igrači na poziciji krilnog centra u Barseloni. Odigrao je 30 utakmica ove sezone, i šutira 46.6% iz igre (122/262). Ostale četvorke u rosteru su Boštijan Nahbar i Maćej Lampe, koji može i da pomogne na poziciji centra. Kao što je malopre napomenuto, obojica iz pik igre mogu da pogode šut za tri poena. To im je ujedno i glavna napadačka karakteristika. Nahbar ima 34 godine, i iako je odigrao 28 utakmica, igra oko 10 minuta po utakmici i šutira 43.6% iz ige (44/101). Maćej Lampe igra na obe unutrašnje pozicije, i pomaže tako na najbolji mogući način Paskvalu, koji u dosta situacija neke dosta bitne šuteve daje Poljskom košarkašu. Što je dosta čudno, kada se uzme u obzir njegova uloga i minutaža na terenu. Ove sezone odigrao je 27 utakmica, i šutira 45.2% iz igre (61/135).

2012-10-14_FCB_REGAL_-_UCAM_MURCIA_CB_004.v1350754751
Prvi centar je Ante Tomić, još jedan hrvatski košarkaš u ekipi Barselone. Ovaj 217cm visoki košarkaš, izuzetno je nezgodan, i već 2-3 godine unazad jedna od najboljih čistih petica u Evropi. Odličan je u pikenrol igri i koristi na najbolji mogući način saradnju sa Marselinjom. Kada primi loptu oko obruča, dosta je nezgodan da se odbrani. Boban Marjanović bi mogao imati velike probleme u defanzivnom smislu. Ipak, Tomić nije igrač koji u reketu igra na snagu, već na anticipaciju i osećaj. To se može donekle naplatiti u odbrani. Odigrao je 30 utakmica ove sezone i šutira 55.8% iz igre (120/215). Njegova zamena je nemački centar Tibor Plajs. Plajs je došao iz druge španske ekipe Kuće Laboral, i ove sezone nema preveliku minutažu. Ovaj 25-godišnji košarkaš, odigrao je 27 utakmica i šutira 60% iz igre (60/100). Plajs je igrač koji odlično „izlazi“ iz bloka u pikenrolu, i skoro sve zakucava.

pic_2014-09-18_MAKING_OFF_FOTOS_BASQUET_006.v1411052757
Ove sezone, igra Barselone počinje i završava se sa Marselinjom Uertasom i njegovoj pikenrol igri. Gde svojim preglednom igre i nepredvidivošću, zaista dovodi do ludila protivničke odbrane. U dosta situacija, izgleda kao da ni on sam ne zna šta će sa loptom, a ona na kraju ipak prođe kroz mrežicu. U pikenrol igri, kazniće svakoga ko mu ide ispod bloka. Ove sezone šutira 41.7% za tri poena (35/84). Bekovi Crvene zvezde su u dosadašnjem toku sezone pokazali da mogu da zaustave protivničke plejmejkere, ostaje da se vidi da li će to moći da urade sa Marselinjom Uertasom. Tomaš Satoranski sa druge strane, nije vičan u šutu za tri poena, i za razliku od brazilskog košarkaša, njemu se može ići ispod bloka u piku. U Evroligi Satoranski šutira 20% za tri poena. Oslanja se isključivo na fizikalije i ulaz, kada je reč o napadačkom arsenalu. Koristi svoj jak torzo, da dođe sa loptom do samog obruča. Satoranski takođe, gubi malo lopti i izuzetno je siguran u kontrolisanju tempa igre. Dok Marselinjo ponekad ume da se „zaigra“ i tako izgubi nekoliko nepotrebnih lopti.

Pikenrol igra sa Tomićem je najjači adut igre Barselone. Iz te igre Marselinjo može da kreira gotovo za celu ekipu. Jednostavno, kazniće svaku odbranu od piknerola na način na koji on to vidi. Da li korišćenjem trećeg igrača u piku, da li šutem da distance, da li upošljavanjem igrača koji je napravio blok, ili na kraju njegovim prepoznatljivim flouterom. Jednostavno Marselinjo je igrač, koji ako mu je dan praktično sam može da dobije mnoge ekipe u Evropi.

pic_2014-12-28_FCBvsMADRID_01.v1419797035
Hezonja i Džekson su bekovi koji mogu da kreiraju sami svoje pozicije za šut, i sposobni su da igraju u izolacijama. Kod oba beka taj način igre je izražen, jer vole da se nadmeću sa protivnicima i sposobni su da postignu po 20 poena, ako im se utakmica na takav način otvori. Hezonja je trenutno u boljoj formi, i zbog tog samopouzdanja počinje da pogađa mnogo više, nego na početku sezone, kada se još uvek tražio. Obojica ipak, nisu fantastični defanzivci i preko njih neke stvari mogu u napadačkom smislu da se urade. Džekson je dosta lenj defanzivno, dok Hezonja zbog godina lako izgubi fokus, i može da uđe u problem sa ličnim greškama.

2014-11-30_FCB vs UCAM MURCIA
Dešon Tomas je napadački dosta širok igrač, i može koševe da napada na različite načine. Ipak, u ovakvoj spoljnoj liniji Barselone, možda je i najbolji matchup za Markusa Vilijamsa. Tomas je sposoban da odigra na niskom postu. Spuštanje Dangubića i Blažiča u ovoj utakmicu na Tomasa bi značilo upravo to. Lopte na niski post za američkog košarkaša. U Beogradu protiv Reala, Vilijams je nekoliko puta branio Maciulisa na niskom postu. U Evroligi, Tomas daleko bolje šutira za tri poena, nego u Endesa ligi. Kao i Džekson, sklon je tome da isforsira ponekad svoj šut i tako uđe u minus fazu, pogotovo šutevima sa perimetra, gde ume da počne da se ispucava i igra 1na1. Ipak, kada se tu desi, tu je Abrines, koji na obe strane terena igra dosta dobro. Generalno, oba krilna igrača Barselone igraju dobro u oba pravca.

Za odbranu Crvene zvezde od pikenrola, možda je bolje što prvi centar ekipe nije Plajs, već Tomić. Tomić je u „izlasku“ iz bloka, sporiji, samim tim Marjanović može i lakše da se vrati. Ipak, ako se Paskval možda odluči da da veću minutažu Plajsu to može biti problem, koji ume i da šutne oko penala. Defanzivno je takođe, bolji od Tomića zbog fizičkih predispozicija.

2014-09-07_FCB_-_JOVENTUT_045.v1411717701
Treba očekivati uske odbrane Barselone, jer je Zvezda među šuterski najlošijim ekipama sa perimetra u Evroligi. Na sve to, Barselona svoje protivnike u Evroligi ostavlja na 26% šuta za tri poena, u utakmicama na kojima je domaćin! Utakmica verovatno može zavisiti od Zvezdinog šuta za tri poena, koji nije sjajan u poslednje vreme. Ipak, ovo je utakmica u kojoj je Barselona apsolutni favorit, pa se to može iskoristiti kao mogućnost da se ekipa rastereti, samim tim i ruka donekle opusti.

1415_BAR-MAD_16_.v1419849030
Kao i Barselona, Crvena zvezda može svoje šanse u napadu tražiti u igri dva na dva, pogotovo preko Džeksona ili Hezonje, kada je na poziciji dvoje Čarls Dženkins. Takođe Markus Vilijams to isto može raditi i preko Marselinja Uertasa. Dženkins u ovoj utakmici može dobiti prostora, pogotovo u izolacijama, gde može iskoristi neke defanzivne mane koje imaju bekovi Blaugrane.

Mitrović je u poslednje vreme možda u blagom padu forme, ali je u poslednjoj utakmici protiv Galatasaraja, pogazao da može da odigra i odličnu defanzivnu rolu, protiv možda trenutno najbolje napadačke četvorke u Evropi, Zorana Ercega. Kapiten crveno-belih moraće možda na isti način da zaustavi i najvećeg potrošača lopti u katalonskoj ekipi, Dolmana.

Barselona je druga najbolja šuterska u ekipi. Jednostavno, na najbolji mogući način korsite prisustvo Tomića u reketu i tako sa sva četiri igrača šire odbrane protivnika. Do donose četvorke Barselone. Takođe, jedna su od ekipa, koja dopušta i dvocifren broj ofanzivni broj skokova protivničkim ekipama (11 skokova), i tu se možda nalazi još jedan od ključeva utakmice. Taj broj ofanzivnih skokova je bio izražen i u utakmici protiv Makabija, ali nije bio naplaćen na pravi način. Možda je taj „čas“, kako voli da kaže trener Crvene zvezde u Tel Avivu, bio dovoljan da košarkaši Zvezde nešto izvuku iz toga.

U ovoj utakmici ekipe Barselone je apsolutni i izraziti favorit. Zvezda ide na noge, jednom od najvećih klubova u Evropi. Utakmica je na programu u petak u 20:45, a televizijski prenos će biti omogućen na kanalima Sportkluba.

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama