Istorija Košarka Sećanja

KAKO JE OSVOJENA DESETA TITULA U NIZU

Autor: CZBG, Žarko D.

1955 godine je Crvena zvezda uzela svoju desetu uzastopnu titulu i tako obeležila jednu dekadu u svojoj istoriji na najsjajniji mogući način. Ispostaviće se, to će biti poslednja titula u nekom dužem vremenskom periodu sve do 1969 godine. Dugo je tokom te decenije Zvezda vodila borbu sa svojim najljućim rivalom Partizanom,ali te 1955 godine je to bilo drugačije. Tada joj je glavni konkurent za titulu bio Zrenjaninski Proleter koji joj je unazad par godina zadavao dosta problema.

Sve do 15 kola se vodila bespoštedna borba izmedju ova dva tima, tada u tom 15 kolu Proleter je pobedio Zvezdu i sustigao na tabeli po broju bodova ali je i Zvezda dalje bila prva zbog bolje koš razlike. Ostala su jos tri kola do kraja prvenstva i Zvezda nije smela da napravi nijedan kiks.

Ali lako je to bilo reći ali treba imati u vidu da je tim Crvene zvezde bio bukvalno desetkovan. Konjović je prestao da igra, Godžić je otišao na odsluženje vojnog roka, Andrijaševiću je bila ruka u gipsu, a Milan Musa Bjegojević se nalazio u bolnici. Naime u suretu 15. kola protiv Proletera Bjegojević je doživeo tešku povredu oka ( izgubio je oko na toj utakmici) a pored Ćurčića je bio glavna Zvezdina uzdanica i najbolji igrač. Nažalost posle te povrede se vise nije nikada vratio na teren završio je svoju igračku karijeru. Nebojša Popović koji je već polako počeo sa povlačenjem sa mesta igrača a sve više bivao samo trener morao je da se vise aktivira i pomogne svojoj Zvezdi.

U zadnja tri kola Zvezda prvo pobedjuje Olimpiju sa 59-53, potom večitog rivala Partizana sa 77-63, a u zadnjem kolu ekipu Montažnog sa 64-52. Ta utakmica protiv Zagrebačke ekipe je za tim Crvene zvezde bila biti ili ne biti. Važnost utakmice se itekako prenela i na igrače pa su tako gostujući košarkaši to koristili i preko svog najboljeg igrača Miletića diktrirali i tempo igre i rezultat u svoju korist. Tako je Montažno sredinom drugog poluvremena vodilo i sa pet poena prednosti. Ključni momenat utakmice se desio kada je Miletić dobio četvrtu ličnu pa se čuvajući se da ne dobije i petu u odbrani sklanjao maltene statirao, što su košarkaši Zvezde obilato koristili. Uvidevši to trener Montažnog ga je izveo iz igre i čuvao za kraj utakmice. Zvezda to koristi i u tim trenucima preko svog najboljeg igrača Ćurčića kome se priključio i Pavasović prelama utakmicu i osvoja dva zlata vredna boda za desetu uzastopnu titulu. Proleterski Zrenjanin nije izdržao trku do kraja ,u zadnja tri kola je jednom pobedio, jednom remizirao i jednom izgubio meč pa je tako završio na drugom mestu. Već sledeće godine će dočekati svojih pet minuta i prekinuti dominaciju Zvezde.

Te 1955 godine za najboljeg košarkaša Jugoslavije proglašen je Čurčić Borislav.To je bila ujedno i njegova zadnja sezona u Crvenoj zvezdi za koju je odigrao 97 zvaničnih utakmica i postigao 1255 poena.

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama