Кошарка Кошарка/Извештаји и анализе

Decembarski presek

Autor: CZBG, MCZ, Stefan N. Aleksandar K.

Još jedan mesec je iza crveno belih košarkaša. Tokom decembra, izabranici Dejana Radonjića odigrali su 8 utakmica, a pobedili na 7. Jedini poraz desio se u Pireju, od ekipe Olimpijakosa. Crvena zvezda je i dalje neporažena u Jadranskoj ligi, i to je zaista veliki podvig. Igrači Crvene zvezde broje do 15 u ABA ligi i ne misle da stanu. Kada se sve sabere, Crvena zvezda na kraju 2014. godine ima skor: 21-4

Rezultati u mesecu decembru:
1. Valensija – Crvena zvezda 68:77
2. Metalac – Crvena zvezda 74:82
3. Olimpijakos – Crvena zvezda 64:59
4. Crvena zvezda – Igokea 76:71
5. Crvena zvezda – Laboral Kuća 90:82
6. MZT – Crvena zvezda 76:79
7. Levski – Crvena zvezda 58:99
8. Crvena zvezda – Cibona 80:64

Ovako, ovog meseca izgleda timska statistika Crvene zvezde:
Timska statistika
Crvena zvezda je i dalje skakački dominantna ekipa, u 8 utakmica, ostvarila je skoro 100 ofanzivnih skokova, što je zaista impozantna cifra. Takođe, crveno-beli nastavljaju u visokom procentu da pogađaju za dva poena, i to izgleda dosta dobro. Izgubljene lopte su ipak nešto na šta se treba obratiti pažnja. Crvena zvezda ne samo u decembru, nego generalno tokom sezone gubi dosta lopti. U nekim malo jačim utakmicama, svaka izgubljena lopta više, može skupo koštati Crvenu zvezdu. Iako ih “bije glas” da su defanzivna ekipa, izabranici Dejana Radonjića su najefikasnija ekipa na Jadranu. Tokom ovog meseca dva puta su došli do 90+ poena. To je bilo protiv Laborala u praznom Pioniru, i na gostovanju u Bugarskoj, gde je zamalo “pukla” stotka. Pobede, visoki procenti šuta za dva, efikasna igra, omogućava i Zvezdi da njen timski index izgleda zaista dobro. Još nešto na šta treba obratiti pažnju je procenat šuta za tri poena. U oktobru je taj procenat bio 34.2%, u novembru je bio 33.9%, a sada je 32.1%. Sve slabija šuterska izdanja crveno-belih su nešto što može da brine, ali je decembra možda i ipak mesec gde se forma obara, trening pojačava, samim tim su i ruke malo teže.

Dok sa druge strane, ovako izgleda statistika ekipa, koje su ekipe ostvarivale protiv Crvene zvezde:Protivnička statistika
Nešto što će navijačima Crvene zvezde odmah upasti u oči jeste broj primljenih poena, koji je ispod 70. Utakmice koje su bile na veliki broj poena poput Laborala i MZT-a doprinele su malo većem proseku. Crvena zvezda nastavlja da dobro gradi svoj obruč, tokom decembra imala je seriju do 3 utakmice gde je dopustila dvocifren broj ofanzivnih skokova, ali je na kraju to regulisano, i prosek je na nekom optimalnom nivou – 8.5. Ono što možda treba da brine, jeste malo slabija odbrana na liniji za tri poena crveno-belih. U oktobru, to je izgledalo dosta dobro sa 24.6%, danas je to čak 36%! Takav procenat šuta za tri poena, Zvezda koriguje unutrašnjom odbranom, jer je protivnicima dozvolila da za dva poena šutiraju ispod 45%. Utakmice protiv Kuće Laborala su pokazatelj za to, gde se španska ekipa isključivo držala u utakmici velikim brojem postignutih trojki (11).

Na red dolazi i individualna statistika. Počećemo od kapitena:

#9 – Luka Mitrović Luka MitrovićLuka Mitrović iza sebe ima sjajnu sezonu. Kao “nagradu” od stručnog štaba, nije igrao utakmicu protiv Levskog. Igrač je koji je u proseku igrao najviše u decembru 25.9 minuta, ali nije igrao najviše, upravo zbog te jedne preskočene utakmice. Procenti šuta su na zaista dobrom nivou, s obzirom da je Luka jedan od većih “potrošača” u ekipi. Na koš je šutirao 58 puta, a pogodio je 26 (44,8%). Odnosno uzima malo preko 8 šuteva po utakmici. Sa 7 skokova po utakmici, drugi je skakač ekipe u decembru. Takođe uz Markusa, najbolji je sa linije slobodnih bacanja. Nažalost protiv Cibone nije nastavio seriju i tako decembar završio u stilu. Na 6 vezanih utakmica imao je pojednu rampu, ipak ostao je kratak za tu jednu protiv Cibone.

#3 – Markus VilijamsMarkus VilijamsMarkus je za kratko vreme postao ljubimac Zvezdinih navijača. Ipak, zbog velike potrošnje, presedeo je utakmicu protiv Igokee. Taj odmor se najbolje video već protiv Laborala, gde je došao do svežine, i bio najbolji pojedinac na tom susretu. Procenti šuta, s obzirom na selekciju i težinu šuteva koje Vilijams uzima su dosta dobri. Uzima 8,7 šuteva po utakmici i ima procenat šuta iz igre 42,6% (26/61). Prosečno to ga čini najvećim potrošačem lopti u decembru, uz Bobija. Broj asistencija se možda malo smanjio, ali u svakoj utakmici gde je imao malo veću minutažu uspeo je da razigra ekipu. Markus ne ide često na liniju slobodnih bacanja, ali kada ode pogađa u visokom procentu.

#4 – Nikola Rebić
Nikola RebićRebić je poslednji igrač u rotaciji, samim tim nema mnogo prostora za njega u rotaciji. Protiv Levskog Dejan Radonjić mu je dao 20 minuta i on je to iskoristio na najbolji mogući način. Pre nekog vremena Čarls Dženkins je javno pohvalio Rebića, rekavši da nije lako sedeti 15 utakmica na klupi, a onda dati pun doprinos. To je Rebić uradio u Sofiji. Protiv možda za navijače nije bio merodavan, ali je za samopouzdanje igrača veoma bitna stvar.

#6 – Nemanja DangubićNemanja DangubićDangubić je igrač, čiji se razvoj praktično vidi iz utakmice u utakmicu. Kada biste pogledali neku utakmicu sa početka sezone i utakmicu protiv Laborala u Pioniru, ta razilika bi bila uočljiva za sve. U poslednje vreme dobija veliku slobodu u napadu, i loptu u rukama. Odgovornost u odbrani se sve više povećava. Radonić mu daje sve teže zadatke, čuvajući protivničke plejmejkere. Statistički to na terenu, nije možda još toliko uočiljivo, ali na terenu, Dangubićev stav je daleko drugačiji nego na početku. Pogodio je 18 puta iz igre, iz 53 pokušaja (33,9%). Ima 6,6 šuteva iz igre po utakmici. Obično se dosta toga završava prodorom.

#10 – Branko LazićBranko LazićKako ove sezone igra Branko Lazić, govore i skandiranja sa tribina koje je dobio na utakmici protiv Cibone. Iza sebe u crveno-belom dresu ima 200. utakmica. U utakmici protiv Igokee, bio je MVP susreta. Na oba kraja terena, izgleda dosta dobro, iako su procenti ovog meseca pali, kao i generalno celoj ekipi. Nije veliki potrošač lopti, i zna svoju ulogu na terenu.

#11 – Jaka BlažičJaka BlažičBlažič je igrač koji je ovog meseca proveo najviše minuta na terenu, 185. Energija koju poseduje, sigurno mu je pomogla da iznese prelazni period u kome je minutaža pojedinih igrača bila smanjena. Slovenački reprezentativac, u poslednjih nekoliko utakmica nije bio na svom nivou, pre svega napadački. Procenat šuta za tri poena (16,7%), dosta je siromašan, i drastično je pao u odnosu na utakmice koje su već daleko iza njih. Manji pad forme, sigurno postoji, Jaka za sada igra bez pauze, i konstantno je u rotaciji. Sve to je možda uticalo i na procenat sa linije slobodnih bacanja (66,7%), koja je do decembra izvodio oko 90%. Procenat šuta iz igre mu je 40.7% (24/59), i uzima 7.3 šuta iz igre.

#12 – Nikola KalinićNikola KalinićKalinić u poslednje vreme igra sve bolje. Nakon napornog Svetskog prventsva koje je bilo iza njega, izgleda da je tek sada napokon došao do daha. Procenti šuta su porasli, u napadu izgleda daleko bolje, a odbrana ne trpi.  Šutirao je iz igre 60 puta, a pogodio je 31 (51,7%). Uzima 7,5 šuteva po utakmici iz igre. Sa 87 poena, drugi je strelac ekipe. U utakmici protiv Levskog bio je MVP. Šest puta je bio dvocifren u decembru. Igrač je koji je ovog meseca možda i bio najkonstantniji.

#13 – Boban MarjanovićBoban MarjanovićBoban Marjanović je trenutno možda i najdominantnijih centara u Evropi. Doza samopouzdanja sa kojom igra je zaista nešto što pleni. Uz to, decembru mu je smanjena minutaža i igra u proseku ispod 20 minuta, a i dalje je najbolji strelac, najbolji skakač, pa i najveći potrošač lopti (8,5 šuteva po utakmici). Cirbes se u poslednje vreme nametnuo kao prvi centar ekipe i Bobi je uspeo da dođe malo do daha. Protiv Igokee, MZT-a i Levskog nije igrao mnogo, tako da je sigurno došao do svežine. Na 4 utakmice u decembru, imao je dabl dabl učinke.

#15 – Marko TejićMarko TejićTejić iza sebe ima uspešan mesec, uspeo je da se izbori za svoju minutažu. Odigrao je i preko 10 minuta u Pireju i pokazao da može da bude igrač u rotaciji, i da je strah navijača oko pozicije četvorke i pojačanja, možda i neopravdan. Na najbolji mogući način je iskoristio neigranje nekih igrača, pa i njihovu manju minutažu. Polako se oslobađa i treba pokazati dosta strpljenja za 19-godišnjeg krilnog centra.

#22 – Čarls DženkinsČarls DženkinsPopularni Đenka kao da se još uvek traži. Ipak napadački polako izgleda kao da se oslobađa. Takođe, drastično je popravio ove sezone igru u pikenrolu, što se vidi i po broju asistencija. Dženkins je bio karakterisan kao igrač koji iz pika pravi poziciju za sebe, u poslednje vreme vidi se i njegova sposobnost da spoji centra sa obručem. Procenti šuta sigurno nisu nešto čime i on sam može biti zadovoljan, ali tokom sezone je dosta puna rečeno da Dženkins ima punu podršku svih. To je u nekoliko navrata pokazano i u Pioniru ove sezone. Procenat šuta mu je na 43,9% (18/41), i troši 5.1 loptu po utakmici.

#24 – Stefan JovićStefan JovićJović se polako vratio iz povrede i izgleda sve slobodnije na terenu. Broj asistencija (22) iz utakmice u utakmicu raste, kao i minutaža. Na početku sezone imao je početka sa povredom, nakon toga desila se i utakmica u Vitoriji. Sada izgleda da je napokon došao do svoje igre. Jedan je od zaslužnijih za pobedu u Skoplju. Kao i Lazić, svestam je svoje napadačke uloge, i to se koristi na najbolji mogući način. Izuzetno je dobro kreirao iz pikenrol situacija, a i imao je nekoliko asistencija koje su zaista bile lepe za oko. Procentualno, jedan je od boljih u šutu iz igre (54,5%), ali broj pokušaja nije preveliki (12/22).

#33 – Majk CirbesMajk CirbesCirbes je u nekim utakmicama dobio više prostora od prvog centra Crvene zvezde, i to je iskoristio na najbolji mogući način. Utisak je da Zvezda ima pravog back-up centra u Nemcu i igrača koji može odgovoriti većoj minutaži, kada je to potrebno. Procentualno, najbolji je u Zvezdi ovog meseca. To nije čudno, s obzirom da dosta toga završava iz pikenrola, blizu obruča. Promašaji su donekle i njegovi pokušaji sa kapice. Uzima 4,25 šuteva po utakmici, i to ga čini jednim od najmanjih potrošača u ekipi. Iako uzima malo šuteva, on je čak tri puta bio dvocifren ovog meseca. Takođe sa 2 ofanzivna skokoa po utakmici, najbolji je i u tom segmentu igre.

Ovim putem se još jednom zahavljujemo sajtu “Moja Crvena zvezda”, na pomoći.

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама