Intervjui

SARAJEVSKI ZVEZDAŠ IZ ZENICE: Gledao bih Zvezdu i da igra klikere!

Autor: http://mojkontakt.com

– Kad sam imao tri godine, bili smo na moru, ja sam vidio kapu nekog mornara i počeo da vičem: ”Vidi zvijezdu, vidi zvijezdu”, a onda je moj pokojni otac rekao da postoji fubalski klub koji se zove Crvena zvezda. Tog trenutka to se urezalo u moj život sve do dana današnjeg – priča za naš portal o počecima svoje crveno-bijele sudbine, Dario Kapin, vjerovatno najveći navijač Crvene zvezde u Federaciji BiH.

Foto: privatna arhiva Darija Kapina

Ovaj sveštenik (pastor) Biblijske protestantske crkve u Zenici prati bukvalno sve utakmice Crvene zvezde, a često su s njim i njegove dvije kćeri.

Do nedavno sam išao na utakmice sa kćerkama, ali sada trenutno nemam vremena zbog obaveza. Ali, to što zbog obaveza ne mogu da odem ne znači da ne pratim svaki Zvezdin meč. Ponekad me supruga gleda i pita se da da li postoji ijedna utakmica Zvezde koju ja ne ispratim, ali odgovor je uvijek negativan. Znači, nije bitno o kom sportu se radi. Davno sam rekao: Zvezda da igra prvenstvo u klikerima, i to bih gledao!

Na našu primjedbu da u ovom vremenu nije uobičajeno da u Federaciji BiH nađemo mnogo navijača klubova iz Beograda, ovaj Delija kaže:

– Mislim da to nije tačno. Iskreno, možda nije poželjno ako dođete među neke ekstreme, ali među ekstremima (bilo koje boje i nacije) danas je jako rijetko šta poželjno. Ja u Zenici, gdje trenutno živim i radim, bez ikakvih problema hodam u Zvezdinoj majici ljeti, ili zimi sa kapom i šalom i nikada nisam imao niti jedan jedini problem. Moj pokojni prijatelj i član grupe “Delije Sarajevo”, Šljoka, inače musliman, hodao je centrom Sarajeva sa Zvezdinim dresom  i nikada ga niko nije dirao – opisuje nam g-din Kapin i zaključuje da, danas možda ipak i nema toliko Zvezdinih navijača u Federaciji jer je dosta ljudi koji su živjeli na sadašnjim prostorima Federacije otišlo ili u Republiku Srpsku, ili u Srbiju, ili negdje dalje u inostranstvo. Međutim, kako kaže, vidi se da i dalje Zvezda ima svoje navijače u Federaciji. Neki idu na Marakanu, a neki prate skoro svaki Zvezdin meč putem tv prijemnika ili interneta.

Prva utakmica

Dario je prije rata bio član grupe ”Delije Sarajevo” (koju od srca pozdravlja) i sjeća se tih nezaboravnih dana – “dana naše slavne prošlosti”, kako kaže i pjesma navijača. Prvu utakmicu nikada neće zaboraviti.

– Otac me odveo neke 1973. na prvu Zvezdinu utakmicu u Zenicu protiv Čelika. Tada me je odveo u stari hotel  gdje sam upoznao pokojnog Boška Kajganića, Jelikića, Filipovića i ostale igrače Crvene zvezde. Kada smo trebali da uđemo na stadion bila je tolika gužva da sam se umalo ugušio, ali me podigao neki navijač Čelika i sa smješkom pitao (pošto je vidio Zvezdin šal na meni): “Mali, što ti navijaš za Zvezdu?”, a ja mu odgovaram: “Čiko, ja od rođenja navijam za Zvezdu.”  Izgubili smo, mislim, 2:0, ali ta ljubav prema Zvezdi je postajala sve jača i veća.

Mladost na ‘Severu’

Naš sagovornik zna sve ”pesme Severa”, ali izbjegava da pjeva one vulgarne, ”jer to stvarno ne bi priličilo jednom svešteniku”, objašnjava sa smiješkom.  Sve ostale pjeva sa radošću, pred utakmice, za vrijeme utakmica, u kolima…

Foto: Privatna kolekcija Daria Kapina
Foto: Privatna kolekcija Daria Kapina

– Što se tiče severne tribine, zaista dugo nisam otišao tamo. To je tribina moje mladosti. Tamo sam proveo zaista najljepše mladalačke dane, ali znate kako…valjda kada čovjek dođe u godine, plus sa sobom vodi kćerke, nekako se sigurnije osjeća na ‘istoku’ ili ‘zapadu’. Ipak kada je derbi bile su velike gužve da bi kćerke vodio tamo, a i mnogi moji dobri prijatelji su bili na ovim bočnim tribinama tako da sam se ipak odlučio za njih.

Biće Zvezda prva ponovo

Zvezdaš od glave do pete ne prati Premijer ligu BiH i zanima ga samo i isključivo Zvezda, ali ne krije da bi mu bilo izuzetno drago da svoju Zvezdu može gledati na Koševu, Grbavici, Bilinom Polju, Banjaluci, a u prilog svojoj nadi priziva i legendarnog predsjednika voljenog kluba, Dragana Džajića koji je jednom rekao: “Ako je neko izgubio raspadom bivše Jugoslavije, onda je to Zvezda.”

Zašto? Pa, Zvezda vam je kao velika bijela ajkula. Da bi pobjeđivala i razvijala se njoj treba veliki prostor. A to je Zvezda imala u bivšoj SFRJ. Sada su ovo sve male barice gdje su isplivale mnoge “žabe i zmije” koje se u malim baricama snalaze mnogo bolje od velike bijele ajkule koja u tim baricama ne može da pliva. Pa i sama pjesma Zvezdinih navijača na jedan način priziva tu regionalnu ligu (iako su mnogi protiv iste), a to je ona pjesma: “Nek nam Bog da sreće da se vrate dani, slavni dani naše prošlosti, da i deca naša na Marakani raduju se svetskoj tituli.” Vidite, ti slavni dani su bili onda kada je Zvezda mogla da krstari, pliva kao velika bijela ajkula. Pa, shvatite da je upravo zbog tog kvaliteta Zvezda postala i prvak Evrope i svijeta. Danas je to samo pusti san i iskreno naučna fantastika za bilo koji klub sa ovih prostora. Mada, znate kako, Zvezda je Zvezda i ja vjerujem da ako neko može da ponovi taj uspjeh, onda smo to mi – završava svoju priču Dario Kapin optimizmom koji vjerovatno više ne stanuje u beogradskoj ulici Ljutice Bogdana.

(mojKontakt/Željko Svitlica)

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama