Историја Сећања Фудбал

Tokio, 08.12.1991

Autor: CZBG, Dario K.

I tako, neumitno (kako bi to rekao Branimir Džoni Štulić) prolaze dani, meseci i godine, od onog davnog 8. decembra 1991. godine kada smo mi stariji ili sedeli kraj malih ekrana, ili bili na licu mesta, gledajući verovatno poslednju generaciju koja nam je izmamljivala osmehe na licima i koja je osvojila ono što je bio san svih nas u crveno-belom.

Te davne 1991., pre tačno 23 godine, igrači Zvezde su odigrali jednu maestralnu utakmicu u glavnom gradu Japana i popeli se na svetski tron klupskog fudbala.

Crvena zvezda je igrala u sledećem sastavu: Zvonko Milojević, Duško Radinović, Goran Vasilijević, Vladimir Jugović, Miodrag Belodedić, Ilija Najdoski, Milorad Ratković, Vlada Stošić, Darko Pančev, Dejan Savćević i Siniša Mihajlović.

Ni isključenje Savičevića, ni sva južnoamerička magija nisu pomogli igračima Kola-Kola da se suprostave crveno-beloj mašini.

“Zvezdino dete sa druge planete”, Vladimir Jugović je prvo u 19. minutu načeo mrežu južnoamerikanaca da bi na svoju maestralnu partiju zaokružio još jednim golom u 59. minutu.

U 73. minutu, nakon kontranapada i asistencije Mihajlovića, Pančev pogađa za konačnih 3:0 i veliko slavlje naših igrača i navijača.

Verovatno mnogi od nas tada nisu ni slutili da je to poslednji veliki uspeh našeg fudbalskog kluba. Mislili smo da nam je samo nebo granica. Ali sva ona nesrećna događanja na prostorima bivše Jugoslavije uticala su i na fudbalski klub Crvena zvezda.

Prostor se suzio. Više u Zvezdu nisu dolazili igrači iz bivših republika. Zvezda je počela da se koprca u maloj barici punoj zmija i žaba. Da, ta velika bela ajkula više nije imala mesta i prostora za kretanje i počela je polako da odumire. Mnoge su se fudbalske i nefudbalske kriminalne njuške pojavile u klubu. Uzimali su, krali, ojadili klub koji je danas oronuo, nasukan kao brod na hrid.

Ali, mi smo još uvek tu. Mi, zaluđenici u crveno-bele boje, koji živimo za Zvezdu… mi, koje boli svaki tvoj poraz (ne samo fudbalski).

Tu smo za tebe JEDINA LJUBAVI! Zato ti za kraj posvećujemo ovu pesmu koja govori sve.

SREĆAN VAM TOKIO, CIGANI I CIGANKE!!!

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама