Кошарка Кошарка/Најава утакмица

Novi derbi kuca na vrata

Autor: CZBG, Stefan N.

Prvi derbi u sezoni je pred nama, derbi koji je u poslednjih nekoliko sezona uvek bio najzanimljivi. Možda upravo zbog pritiska, kojeg u ovom periodu sezone ima najmanje. Crvena zvezda će kao formalni domaćin „dočekati“ Partizan u Palati Pionir.

Nakon svojih utakmica u Evropi, ekipe ulaze u ovu utakmicu željne pobede. Zvezda da nastavi sa svojom serijom i veže dvocifren broj pobeda u Jadranskoj ligi, a Partizanu ova utakmica dosta znači u borbi za plejof odnosno prva četiri mesta.

Sve se praktično zna. Malo toga je nepoznato, a navijači od svog kluba žele samo jednu stvar – pobedu.

crvena_zvezda__partizan_by_remadelija-d87ygdm

Ekipa Partizana, nakon slabog početka sezone, uspela je da veže nekoliko dobrih utakmica. Trener Duško Vujošević je uspeo da složi kockice, i digne formu svoje ekipe. Dolazak Milana Mačvana, bivšeg igrača Galasaraja, Makabija, Hemofarma, FMP-a bio je pravo pojačanje za klub. Na to se nadovezala i sjajna forma centra Nikole Milutinova, kao i eksplozija mladog 17-godišnjeg beka Vanje Marinkovića. Tu su naravno još i Milenko Tepić, Edo Murić i Đorđe Gagić kao bitniji igrači u rotaciji..

Partizan i dalje nije kompletirao svoj roster, očekuje se povratak Dragana Milosavljevića, kapitena crno-belih. Uz njega, dolazak još jednog igrača na poziciji plejmejkera je nešto što se takođe očekuje. Sapunica oko Saše Pavlovića i dalje traje.

Partizan u Jadranskoj ligi ima skor 5-4, dok u Evrokupu ima skor 1-6, i težak put pred plasman u LAST 32 fazu.

Partizan u dosadašnjih 15-ak utakmica i dalje traži svoju igru. U tom traženju, mnoge mane su vidljive, jer i dalje crno-beli uče neke principe koje drži Duško Vujošević. Zato nisu čudne oscilacije koje ekipa ima kako od utakmice do utakmice, tako i u toku same utakmice. Ipak, utisak je da se nakon poraza od Olimpije, digla forma ekipe na jedan viši nivo. Verovatno prinudno rešenje Vujoševića, koji ni sam možda nije očekivao ovako slab start svoje ekipe.

sp-tepic

Jedini plejmejker u ekipi u ovom trenutku je praktično Milenko Tepić. Iako po vokaciji, na toj poziciji mogu da odigraju i Boris Dalo i Petar Aranitović. To se najbolje vidi i po minutaži u toku sezone, gde 201cm visoki plejmejker igra u proseku preko 30 minuta (30,4). Uz Murića i Milutinova ima najveću minutažu.

milan-macvan-partizan

Milan Mačvan, Đorđe Gagić i Nikola Milutinov su nosioci unutrašnje igre Partizana. Četvrti visoki koji pomaže, i to isključivo na poziciji krilnog centra je Luka Bogdanović. Spomenuti trio troši najveći deo kolača od 80 minuta, na poziciji ‘četiri’ i ‘pet’. Kada u igri nije Đorđe Gagić, to je jedna izuzetno spora centarska linija. Pogotovo kod odbrane od pikenrola. Sa Gagićem u petorci, to se menja, jer je za svoju visinu i gabarite koje ima dosta mobilan i pokretan. Nikola Milutinov, iako u poslednje vreme igra u dobroj formi, koja se ogleda odličnom statistikom, i dalje ima iste probleme kao ranijih sezona, a to su problemi sa ličnim grešakama. Takođe, u napadu ne odgovaraju mu tvrđe odbrane, pre svega jer koševe postiže ili nakon ofanzivnog skoka, ili ispod samog obruča najčešće zakucavanjima. Milan Mačvan ima manjih problema sa povredom, ali ne treba sumnjati da će biti spreman za ovu utakmicu. Partizan je u njemu dobio inteligentnog igrača koji može da razigra ekipu sa niskog posta i pronađe saigrača samog na šutu za tri poena, najšečće su to Vanja Marinković i Mihajlo Andrić.

sp-muric

Na poziciji beka šutera i trojke, Partizan ima najdublju rotaciju. Edo Murić kao prva opcija na niskom krilu, a uz njega utakmice počinje najčešće Mihajlo Andrić. Tu su još Vanja Marinković i Andrija Milutinović, uz Grka Janisa Kuzeloglua. Edo Murić je igračkim kvalitetima dosta sličan Nikoli Kaliniću. Prva je napadačka opcija u Partizanu i igrač koji završava dosta napada. U Jadranskoj ligi šutira 12 puta po utakmici, dok u Evrokupu to ide do 13 šuteva po utakmicu. Mihajlo Andrić je sa druge strane čisti šuter, član generacije koja je u Pragu bila juniorski vicešampion sveta sa reprezentativnim malđim kategorijama. Andrija Milutinović je bivši košarkaš Crvene zvezde, koji je nakon odlaska lutao po Evropi, i sada u Partizanu pokušava da se vrati košarkaški u život. Vanja Marinković je jedan od najtalentovanijih domaćih igrača u tom uzrastu. Tokom sezone imao je nekoliko sjajnih utakmica, i njegov učinak će se pratiti. Ne samo na ovoj utakmici, već u toku sezone.

Partizan_photo

U ovom trenutku, napad Partizana dosta je jednodimenzionalan. Vidi se nedostatak kreacije, pa i umor pojedinih igrača. U dosta situacija, dešava se da je lopta predugo u rukama Ede Murića ili Milenka Tepića, gde oni u izolacijama 1na1 traže svoje šuteve. Još uvek ne dobijaju toliko koševa iz asistencija, koliko bi možda želeli. Milan Mačvan u tim situacijama dosta pomaže sa niskog posta, jer vidi dosta toga. Poseduje izuzetan košarkaški IQ, koji mu dozvoljava da to radi.

Kao što je spomenuto, Edo Murić je najveći potrošač lopti. U ovom trenutku, to je možda i najveći problem Partizana. Prošle sezone, taj igrač je za Partizan bio Bogdan Bogdanović. Napadačka razlika između Bogdanovića i Murića je evidentna, iako Murić ima možda bolje fizikalije i same atletske sposobnosti.

Nikola Milutinov se u poslednje vreme pre svega statistički eksponirao. U napadu dosta toga dolazi nakon ofanzivnog skoka, i ispod samog obruča. Pokušava u tranziciji što bolje da zauzme prostor u samom reketu. Kada je van te konforne zone, ume da ga uhvati nervoza, koja se ogleda pre svega u defanzivi, gde onda pravi brze faulove, odnosno lične greške. Đorđe Gagić, bivši junior Crvene zvezde (šampionska generacija ’90-’91) je trenutno jedan od najkonstantnijih igrača na obe strane terena u Partizanu. U napadu, pokazuje napredak na niskom postu, iako i dalje to izgleda dosta tvrdo, dok je u odbrani najbolji defanzivac u centarskoj liniji Partizana.

U odbrani Partizana, vide se neki novi momenti, sem već sada standardne 1-3-1 zone koju forsira Vujošević. Takođe, tu se vidi i fintiranje zonskog presinga, kojim pokušavaju da zbune protivnika u nekim momentima utakmice, gde trener Partizana koristi fizičke predispozicije pojedinih igrača. Ipak, ono što upada u oči jeste loše branjenje pikenrola ove sezone. Dosta poenta ispod samog obruča Partizan dozvoljava, pogotovo kada Milutinov igra na poziciji centra. Iako statistički dobar u poslednje vreme, i dalje tu postoji dosta stvari u kojima mladi centar treba da napreduje.

Crvena zvezda, svoju šansu treba da traži isključivo u pikenrol igri u ovom trenutku. Pitanje je kako će to braniti Partizan. Sa Gagićem na centru, lako se može desiti da dođe i do udvajanja, kao što smo videli u nekim evroligaškim utakmicama. Sa Milutinovim na terenu, situacija će vrlo verovatno biti drugačija, gde će se Markusu verovatno ići ispod bloka, i čuvati zonski piknerol. Tada bi moglo dosta da zavisi od procenta šuta Markusa Vilijamsa. Ne treba sumnjati da će u nekim odlučujućim utakmicama, upravo ovakva odbrana možda biti i izražena kod crno-belih, kao vid psihološke igre.

Zonski presing, pa i fintiranje istog, je takođe stvar na koju Zvezda treba da obrati pažnju. Najčešće se to dešava kada Gagić igra na poziciji četvorke. Ta udvajanja su prošle sezone bila viđena i kod crveno-belih, kada je sa Lovernja udvajao Ivan Radenović na prenos lopte. Generalno kroz utakmice ove sezone, Gagić je dosta bitan igrač u defanzivi, kao što je već spomenuto. Dosta dobro koriguje neke stvari u kojima je Partizan u ovom trenutku loš i pokušava da digne nivo timske odbrane na viši nivo.

Izolacije 1na1 u slučajevima sa Milanom Mačvanom, pa i Milenkom Tepićem je nešto što Luka Mitrović, Markus Vilijams i Čarls Dženkins kada igra na poziciji plejmejkera trebaju da koriste. Luka Mitrović je kadar da sa kapice odigra licem okrenut košu, i sigurno je da će to koristiti protiv Mačvana, koji u defanzivi nema toliko brze noge.

Još jedna stvar, gde Crvena zvezda može ostvariti prednost jeste kontrola skoka. Defanzivan skok će biti jedan od ključnih faktora u svakom derbiju do kraja sezone. Partizan je poznat kao ekipa koja često ide na ofanzivan skok. To u ovoj situaciji i na način igre na koji igra Zvezda može biti kocka. Crvena zvezda ove sezone igra odličnu tranziciju, i ako se iskontroliše na pravi način defanzivan skok, može doći do dobre transformacije i otvaranja tranzicije. Dobar defanzivan skok je praktično pola posla u tranziciji, druga polovina je prvi pas nakon skoka.

Crvena zvezda ulazi u utakmicu kao favorit, ali takve uloge u derbiju je izuzetno nezahvalno davati, pa je možda najbolje reći da su šanse 50-50, bez obzira možda na trenutnu formu i rezultate, derbi je utakmica od 40 minuta kada se sve zaboravlja.

Utakmica će biti odigrana u nedelju (30.11.), u terminu od 19 časova. Prenos će biti omogućen na kanalima Sportkluba.

Iza Crvene zvezde je zaista mukotrpan mesec, koji je bio pun izazova. Bilo bi lepo da se mesec novembar zatvori pobedom, protiv najljućeg rivala.

Скочи на траку са алаткама