Кошарка Кошарка/Најава утакмица

Operacija: “Osvajanje Carigrada”

Autor: CZBG, Stefan N.

Nakon velike pobede u Vitoriji i jedne teške pobede nad Krkom, na domaćem terenu, izabranici Dejana Radonjića okreću se novim zadacima. Novi (stari) protivnik, u 6. kolu Evrolige je turska ekipa Galatasaraj. U Istanbul Crvena zvezda dolazi rasterećeno sa skorom 3-2.

Gostovanje Galatasaraju uz utakmicu u Pireju je možda najteža utakmica za Crvenu zvezdu u grupi, uprkos velikim kadrovskim problemima popularne ‘Galate’. Na ovom meču za tursku ekipu neće nastupiti Vladimir Micov, Martinas Pocijus, kao i Nejtan Džavai koji je posle derbija sa Fenerbahčeom dobio otkaz, dok Nolan Smit odavno više nije član ekipe iz Istanbul. Danas u toku dana se i pojavila vest da je otkaz dobio grčki centar Jan Vujukas, a da je potpisao Skoti Hopson (neće nastupiti na ovoj utakmici). Vrlo verovatno je da Galatasaraj u petak uveče neće imati svih 12 igrača u rosteru.

Iako će na papiru vrlo verovatno imati 11 igrača u rosteru, realno je očekivati da se rotiraju njih osmorica.

Na pleju tu je Karlos Arojo, koji je od strane Čarlsa Dženkinsa ugušen u prvoj utakmici. Portorikanac je dao na toj utakmici 7 poena, od čega samo jedan koš iz igre (kao i na kraju utakmice jednu trojku). Na ovoj utakmici će vrlo verovatno morati dosta vremena da provede na terenu. Ostatak spoljne linije čine Ender Arslan, koji će na ovoj utakmici igrati na obe spoljne pozicije zbog situacije sa povredama, kao i Sinan Guler koji će verovatno imati i neku minutažu na poziciji niskog krila. Jedina praktično „trojka“ u ovom trenutku je italijanski internacionalac Pijetro Aradori.

Spolja linija je dosta skraćena i neće biti mnogo mesta za rotacije. Ataman će vrlo verovatno morati i pojedine greške pojedinaca da trpi. Realno je da će dosta vremena lopta provoditi u rukama Karlosa Aroja, koji će pokušati na sve načine da razigra svoju ekipu. Iz pika će završavati dosta akcija, kao i uvek. Sada će verovatno to biti još više izraženo, zbog situaije u kojoj se nalazi. Vrlo je moguće da će tražiti širinu iz tog pika, sa Ercegom i Aradorijem pre svega.

Unutrašnja linija nije pretrpela jače udare, sem odlaska australijskog centra. Furkan Aldemir se kroz sezonu u konkurenciji još dva odlična centra izborio za svoju minutažu. Izuzetan je pikenrol igrač, ume ponekad da odigra i iznad obruča. Ima odličnu komunikaciju sa Karlosom Arojom, koji kada god može u 90% situacija, iz pika razigrava svog centra. Prva četvorka je Zoran Erceg, i možda jedan od najboljih i najkonstantnijih igrača ovog tima. Utakmica u Pireju mu je bila najlošija u sezoni, gde je šutirao 2/11 iz igre. Jedina izmena za ovaj centarski tandem je Kerem Gonlum. Reč je o igraču koji isključivo igra na niskom postu i postavlja veoma čvrste blokove. Gonlum iako već u godinama, izuzetno je aktivan na ofanzivnom skoku i ume da prosto rečeno „izmisli“ koš ispod samog obruča u velikoj gužvi nakon skoka.

Zvezda će na poziciji beka šutera i niskog krila imati izrazitu prednost u odnosu na protivnika. Branko Lazić, Jaka Blažič, Nemanja Dangubić, Čarls Dženkins i Nikola Kalinić, naspram samo tri protivnička igrača na tim pozicijama.

10580423_363057820537493_1999545050_n

Velika šansa u ovoj utakmici kao i u utakmici protiv Olimpijakosa, biće igra na niskom postu Nikole Kalinića, kada je on na poziciji niskog krila. Ta mogućnost će se još više otvarati kada na toj poziciji u protivničkoj ekipi bude Guler. Nažalost, protiv ekipe iz Pireja to možda nije dovoljno korišćeno. Mada je Kalinić na toj utakmici imao dosta slobode u napadu koja nije materijalizovana (4/13 iz igre). Bio je drugi najveći potrošač lopti za crveno-bele u toj utakmici.

Kao što je već napomenuto, Galata će vrlo verovatno svoju šansu na ovoj utakmici tražiti u šutu za tri poena, dok će u odbrani zbog kratke rotacije igrati malo više zonske odbrana nego obično. U odbrani, čini se da Zvezda ne bi trebala da ima veće probleme, ali izgled može i da zavara, pogotovo kada je sa druge strane plejmejker kakav je Karlos Arojo. Na Zvezdinim bekovima je upravo da uguše njegovu igru iz pikenrola, i da se probijaju blokovi, kao što je to u prvoj utakmici radio Čarls Dženkins.

Zoran Erceg i Pijetro Aradori će biti prve spoljne napadačke opcije u širini. Erceg upravo iz pika ili popularnih rogova, dok će Aradori kao treći čovek u piku čekati asistencije Aroja koji će kažnjavati tako svako skupljanje Zvezdine odbrane. Aradori je izuzetan strelac i to možda nije u tolikom obimu pokazao u Beogradu. Izuzetan je u kretnji bez lopte i odlično koristi blokove svojih centara iz kojih će tražiti direktan šut sa distance. Tokom sezone nije dobijao veliku šansu, ovo je možda utakmica u kojoj će on hteti da dokaže Atamanu da ima potreban kvalitet. Ipak, nakon izjave Atamana, postavlja se možda i pitanje koliko su Aradori i Vujukas motivisani za ovu utakmicu kao i za nastavak sezone u Galatasaraju.

10600575_803492223046023_3280621294367194492_n

Za očekivati je da Zvezda na ovoj utakmici neće imati problema sa defanzivnim skokom. Galata će koliko je god moguće pokušati da smanji Zvezdinu tranziciju. Uz to, kratka klupa ne dozvoljava nepotrebna trošenja energije. Spoljna linija Crvene zvezde imaće verovatno za zadatak, da u napadu što više traže kontakt sa protivničkim bekovima, i tako iznuđenim faulovima, još više skrate bekovsku rotaciju protivnika. Takođe, rešenja na postavljene zone Galatasaraja koju će sigurno igrati, biće jedan od ključeva utakmice.

Izuzetno je teško prognozirati kako sama utakmica može da se odbije. Ponekad su i ovakve situacije mač sa dve oštrice. Protivnička ekipa, usled problema, motiviše se i zbije redove unutar tima. Uz to, igraju na domaćem terenu, pred zaista jednom od vatrenijih publika u Evropi. To se nikako ne sme smetnuti sa uma. Crvenu zvezdu očekuje neprijateljska atmosfera turskih navijača. To je jedna od prednosti Galate možda, koja može „nahraniti“ u jednom trenutku Aroja i ostale igrače. Crvena zvezda je navikla već nekoliko sezona unazad da igra pred vatrenim gostujućim navijačima.

Utakmica će biti odigrana u petak, sa početkom u 19:00, a prenos će biti omogućen na kanalima Sportkluba.

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама