Blog

Pick and Roll – O igri i njegove varijacije

Autor: CZBG, Bojan (Lucky#13)

U najnovijem blogu pokušaću da Vam objasnim što jednostavnije korišćenje igre „pick and roll“ u napadu i njegove varijacije.

Pick and roll je osnovni i najčešće korišćeni napadački set u košarci. Najveću popularnost ima u NBA gde se čak 75%  svih odigranih napada u sezoni 2013/2014 zasnivalo na toj igri ili nekoj od njegovih varijacija. Na ovim prostorima pre dolaska „fensi“ komentatora znan je i kao igra 2na2. Najčešće se u ulozi napadača nalaze bek koji vodi loptu i visoki igrač koji mu postavlja blok.

blok 1

S obzirom da se „pick and roll“ često koristi u napadu, normalno je i da se njemu i njegovom usavršavanju posveti dosta vremena na treningu. Najvažnija stvar kod ove igre je da bek ume da prepozna odmah u začetku akcije koju će odbranu postaviti protivnički igrači i kako će to da iskoristi. Zbog toga se za pik kaže da je potrebno da igrač „poseduje glavu“. U današnjoj košarci postoji mnogo igrača koji su sposobni  da iskoriste „pik and roll“ i pobegnu čuvaru, iako ne razumeju  koncept igre 2 na 2, a za to su najzaslužnije njihove neverovatne fizičke predispozicije.  Igrač koji pored fizičkih predispozija ima i osnovno znanje igre 2na2, koji je u stanju da pročita odbranu protivnika, biće u velikoj prednosti i predstavljaće paklenu mašinu na terenu. Druga stvar koja je ključ uspešno započetog pick and roll-a je način na koji visoki igrač postavlja blok. Mnogi treneri kažu da je pored jakog bloka potrebno i da visoki igrači usavrše  njegovo postavljanje pod pravim uglom u odnosu na ramena protivnika. Veoma je bitno da visoki igrač (C/PF) koji dolazi u blok ne „telefonira“ svom čuvaru na koju će se stranu postaviti, gde će da nastavi svoju kretnju nakon bloka, kao i da u isti ulazi odlučno i hitro, u suprotnom odbrambeni igrač će lako izaći na kraj sa njim. Bek može pomoći visokom igraču prilikom postavljanja bloka tako što će voditi loptu po sredini i do poslednjeg trenutka neće odavati protivniku sa kojom rukom i na koju će stranu krenuti.

 

czbgtv.com
czbgtv.com

 

Tri osnovne varijacije igre „pick and roll“

– Pick And Roll –

Pick and roll je klasična akcija u kojoj visoki igrač dolazi u blok igraču sa loptom. Visoki igrač ima zadatak da se odmota ka košu i da izgradi sebi situaciju da primi loptu od saigrača. Igrač sa loptom ima tri mogućnosti. Prva je da u slučaju dobrog bloka i otvaranja prostora ode do samog koša i poentira. Druga da uputi asistenciju ka svom saigraču koji se okrenuo ka košu. A treća mogućnost se odnosi na to da nakon dobrog bloka i dovoljno prostora između dva protivnička igrača, igrač sa loptom naskoči i šutne sa distance.

[youtube id=”bwT15tI3H70″]

– Pick And Pop –

Druga najčešća varijacija iz pika, danas veoma popularna. Za ovu akciju je potreban brz visoki igrač sa dobrim šutem. Visoki igrač će nakon postavljenog bloka, igraču sa loptom, da se izvuče na šut.

[youtube id=”B3g3eJXXMPo”]

– Pick and Slip –

Najmanje korišćena varijacija. Sastoji se iz toga da visoki igrač fintira dolazak u blok, igraču sa loptom, i samo sklizne ka košu. Ovo je potrebno izvesti veoma brzo dok se protivnički igrači još spremaju za odbranu pick and roll-a.

 

[youtube id=”M8xjbT0j104&feature=youtu.be&t=20s”]

 

Mnoge ekipe koriste u napadu igru „pick and roll“, ali i pored utrošenih silnih sati na treningu ne uspevaju da pronađu uspešan put ka košu. Razloga za to je mnogo, ali evo nekih od osnovnih:

  1. Blok nije odgovarajuće postavljen,

Blok je nešto osnovno kod pika i na prvom mestu treba da bude čvrst. Uglavnom se postavlja tako da visoki igrač bude lice u lice sa protivnikom koga blokira. Blok treba da se postavi što je bliže moguće protivniku s tim da se mora voditi računa da bude pravovremeno postavljen (ispravan je sve dok protivnik može da ga vidi), bez dodatnih kretnji visokog igrača nakon postavljanja i bez upotrebe laktova. Ukoliko se povredi neko od ovih pravila, sudija će svirati faul u napadu. Veliki broj visokih igrača blok postavlja tako što ruke spušta dole i štiti prepone, to je pogrešno jer ruke u svakom trenutku treba da budu gore, spremne da uhvate loptu nakon odmotavanja.

  1. Blok nije postavljen dovoljno dugo,

Često se dogodi da visoki igrač krene u odmotavanje pre nego što omete protivničkog beka što rezultira propadanjem akcije. Visoki igrač mora da ostane u blokiranju protivničkog igrača sve dok igrač sa loptom ne prođe, a protivnik zaostane ili ispadne iz igre.

  1. Neuspeh igrača s loptom da navede protivnika na blok,

Da li će pik biti uspešan ili ne, mnogo zavisi i od igrača sa loptom. Što je igrač sa loptom brži, sa boljom tehnikom vođenja i driblinga, to mu je lakše da završi akciju uspešno. Veoma je bitno da bek ima dobar prodor, a poželjno je i da mu je prvi korak brz.

  1. Loše odmotavanje,

Da li je visoki igrač dobar u igri 2 na 2 videćete po načinu kako se odmotava ka košu nakon bloka. Uglavnom se igrači samo okrenu umesto da se odmotaju iz bloka. Odmotavanjem igrač stiče prednost i mogućnost da pravovremeno vidi pas svog saigrača, dok se okretanjem ta prednost gubi.

  1. Loš pas (presečena ili ukradena lopta),

U bilo kojoj situaciji na terenu igrač sa loptom treba da vodi računa da pas ka visokom igraču izvede ili od parket ili da baci visoko (prebaci) preko protivnika.

Crvena zvezda i pick and roll

Što se tiče igre našeg kluba glavno oružje trenera Dejana Radonjića je upravo igra 2 na 2 u saradnji Bobija i Vilijamsa. Ove sezone zahvaljujući sjajnom Vilijamsu naša ekipa maksimalno koristi u napadu pick and roll. On je sjajan igrač koji poseduje sve ono što je potrebno igraču sa loptom da izvede odličan pik. Osim toga što ima sjajan pregled igre, solidan šut, on je i veoma brz sa savršenom kontrolom lopte i odličnim driblinzima. Njegov najslabiji aspekt u piku je definitivno prolaz do samog koša. Što se tiče Bobija ove sezone se mnogo bolje otvara ka košu, maksimalno je iskorišćen i vidi se da mu saradnja sa Vilijamsom prija. On u blok uglavnom izlazi visoko i otvara se pravovremeno. Ono što mu je prednost u piku je sigurno mogućnost da mu saigrač loptu baci dosta visoko preko ruku odbrane. Najveći problem kod Bobija je kordinacija/orjentacija i nemogućnost da loptu dobije od parket ispod ruku protivnika. U poslednjih mesec dana primetno je da Radonjic pokušava da iz pika napadne sa Blažićem kao i sa Dangubićem, koji svojom brzinom i fizičkim predispozicijama mnogo lakše pronalaze put do samog koša od Vilijamsa. Crvena zvezda veliku rezervu u igranju pika ima kod Cirbsa koji je sposoban da se dobro kreće u napadu, a kada ćemo ga videti na terenu uparenog sa Vilijamsom zavisi od trenera Radonjića.

U ovom tekstu smo se bavili napadom,a uskoro stiže i blog o odbrani pick and roll-a.

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama