Кошарка Кошарка/Најава утакмица

Borba za TOP16 počinje

Autor: CZBG, Stefan N.

Susret starih poznanika je pred nama. Kao i prošle godine Crvena zvezda i Kuća Laboral su u istoj grupi. Prošle sezone, Crvena zvezda odnela je duplu pobedu. Ovo je ipak nova utakmica i novih 40 minuta. Obe ekipe imaju skor 2-2 i ova utakmica je bitna kako za Zvezdu, tako i za Kuću Laboral.

10756426_374125182764090_1986221812_o

Ekipa Kuće Laboral, ranije TAU Keramika, jedna je od najboljih španskih timova. Osnovani su 1959. godine. Uvek su u samom vrhu i redovno dolaze do polufinala svog prventsva, pa i velikog finala. Tri puta su bili prvaci svoje zemlje (2002, 2008, 2010), a dva puta su došli do finala Evrolige (2001, 2005). Od 2000. godine počinje veliki uspon u rezultatima ove ekipe. Sve je počelo sa generacijom Štombergasa, Oberta, Skole i Noćionija i traje do danas. Kroz ovu ekipu prošli su mnogi košarkaši koji su danas velika imena, poput: Hoze Kalderona, Mirze Teletovića, Gorana Dragića, Tiaga Splitera i Zvezdinog bivšeg košarkaša Igora Rakočevića, koji u Vitoriji ima praktično status legende.

Ove sezone, Kuća Laboral igra dosta promenljivo, 2-4 u Endesa ligi i 2-2 u Evroligi je njihov trenutni skor. Novi trener Marko Krespi, koji je nasledio Serđa Skariola, i dalje pokušava da sklopi kockice u svojoj ekipi. Oscilacije u igri i dalje postoje. Italijanskom stručnjaku je ovo nakon duge pauze, prvi samostalni posao. Praktično je čitava decenija prošla, da bi ovaj 52-godišnji stručnjak dobio i mesto koje za sada obeležava njegovu karijeru.

Thomas Huertel
Thomas Huertel

Kuću Laboral, na poziciji plejmejkera predvodi sjajni francuski reprezentativac Tomas Ertel. Odlikuje ga odlična igra u pikenrolu, iz kojeg često ume da uputi šut koji pogađa u izuzetno visokom procentu!  U ovom trenutku jedan je od boljih igrača španske ekipe, iako je sklon oscilacijama u igri. Njegov saigrač u bekovskoj liniji je trenutno Fabijan Kozer, još jedan od nekoliko igrača francuskog porekla u ovoj ekipi. Kozer igra u proseku 10-15 minuta, i počinje utakmice iz razloga da pokuša da donese neku vrstu čvrstine u spoljnu liniju Laborala. Ostatak igrača koji ćine spoljnu liniju su Doron Perkins i novo pojačanje Saša Vujačić koji je zamenio Orlanda Džonsona. Doron Perkins je zamena za sjajnog Ertela, iskusni 31-godišnjak odlično nosi svoju rolu i trudi se da u tih 10-15 minuta tempo igre španskog tima ne opada. Sa druge strane Vujačić nije tipičan igrač sa klupe, jer je do sada u ove tri utakmice pokazao da će imati veću minutažu u odnosu na Kozera. Slovenački repreznetativac sa NBA iskustvom, vratio se u Evropu. Odlikuje ga fantastičan šut pre svega, uostalom u Americi je dobio nadimak „Mašinka“. Odigrao je 4 utakmice već, zaigrao je odmah po dolasku u Vitoriju. Krepsi mu od samog starta daje veliku minutažu i veliki broj šuteva.

 

Davis Bertans
Davis Bertans

Kapiten ekipe Fernando San Emeterio je statistički najbolji igrač Kuće Laboral. Većinu utakmica počinje sa klupe, a jednu je i u španskom prventsvu preskočio. Počeo je sezonu sjajno, ali u poslednje dve utakmice (Valensija i Gran Kanarija) odigrao je slabije. San Emeterio može da odigra na poziciji ‘dva’ i ‘tri’ u zavisnosti od petorke koja je na parketu. Starter na poziciji tri je Letonas Davis Bertans. Bertans je od početka sezone profilisan kao najevći potrošač lopti i najbolji poenter. Uzima 7 šuteva za tri poena u proseku u ovih 10 utakmica. Dosta akcija od samog starta u ofanzivno setu Krepsija ide upravo na ovog sjajnog šutera.

Centarsku liniju po odlasku Di Džej Vajta i Rajana Gomesa, čini pre svega trio Kolton Ajverson, Torinke Šengelija i Lamont Hamilton. Četvrti visoki je Kim Tile. Ajverson i Šengelija pre svega nose unutrašnju igru Laborala, dok će Lamont Hamilton kao treći visoki pokušati da „zakrpi“ kada neko od njih dvojice nije na terenu. Na poziciji četiri u „small ball“ petorkama, Krespi može da računa i na Bertansa, i u tim situacijama bi igra Kuće Laboral bila dodatno raširena. Kolton Ajverson je petica koja isključivo igra na niskom postu i dobro završava oko obruča. Veliki raspon ruku (preko 215cm) mu omogućava da koristi i poluhorog preko viših čuvara. Igra u odbrani mu nije jača strana, zbog sporih nogu. Postavlja izuzetno čvrste blokove, koji šuteri poput Vujačića i Bertansa umeju da koriste. Torinke Šengelija je dosta nezgodna ‘četvorka’. Poseduje mogućnost da odigra i unutra i spolja, takođe mu nije strano i da napadne licem košu. Napadački nije mnogo različit od Luke Mitrovića, iako možda nije toliko kreativan. Defazivno poseduje čvrstinu, koja mu omogućava da dosta dobro brani na niskom postu, pa ponekad i da preuzme centra. Lamont Hamilton je može se reći korektor u centarskoj liniji Kuće Laboral, koji zatvara rupe kada je to potrebno. Najbolji je bloker ekipe. Tile kao donekle i peti visoki (zbog Bertansa) ima ograničenu minutažu, ali svojom „širokom“ napadčkom igrom ume da našteti protivniku.

Mamodu i Ilimane Diop kompletiraju roster od 12 igrača, u pitanju su 20-godišnjaci na poziciji ‘trojke’/’četvorke’ odnosno ‘petice’.

Kutxa Laboral
Kutxa Laboral

Koncepcija igra, dosta im je slična Olimpijakosovoj. Sve počinje i završava se sa igrom u pikenrolu. Naravno, postoje i izuzetci od toga, odnosno akcije za šutere gde oni „izlaze“ iz blokova.

Tomas Ertel je motor ove ekipe. Kod njega u rukama, lopta provodi dosta vremena. On započinje pikenrol i on ga završava. Bilo asistencijom, bilo šutem sa distance. Prodor igra mu je dosta slabija. Kuća Laboral u prvih 10 utakmica ima skor 4-6, može se reći upravo zbog oscilacija koje Ertel pokazuje, u jednoj utakmici će odigrati vrhunski, a već u sledećoj će podbaciti. To može videti i po samoj statistici.

* Primer:
1. Otvaranje Evrolige protiv Neptunasa: 13 poena, 10 asistencija, 5/7 iz igre, a u sledećem kolu protiv Olimpijakosa: 0 poena uz 5 asistencija.
2. Otvaranje španskog prventsva protiv Barselone: 4 poena, 5 asistencija, 2/10 iz igre, sledeće kolo Unikaha: 14 poena, 10 asistencija, 6/11 iz igre

Igrački, sklon je velikim oscilacijama. Praktično od sjaja do očaja. U dosadašnjem toku sezone bilo je još ovakvih primera. Ne odgovaraju mu agresivne odbrane, Barselona i Olimpijakos su pre svega velikom agresivnošću ugušile njegovu kreativnost i naterale ga na neke greške i loše šuteve. Nešto slično je u Beogradu radio Olimpijakos i sa Markusom Vilijamsom. Sigurno je da će i u ovoj utakmici Jaka Blažič i Branko Lazić pre svega imati zadatak da „uguše“ Ertela. Veliki problem može da predstavlja i kreativnost koju Ertel poseduje. U dosadašnjem toku sezone podelio je 76 asistencija. Odlična pikenrol igra i čitanje protivničkih odbrana, zaslužna je za toliki broj asistencija. Naravno centri, kao i treći igrač u pikenrolu tu su samo kao egzekutori (Bertans, Vujačić, Hamilton, Ajverson, Šengelija).

+ Ugušiti igru Ertela, znači ugušiti svaku povezanost u igri Kuće Laboral.

Osim pikenrola, igru Kuće Laboral karakteriše i dosta blokova, pre svega uzastopnih za šutere. Tu se ove sezone sjajno snašao izuzetan letonski šuter Davis Bertans. Izuzetno dobro koristi čvrste blokove svojih visokih igrača, pogotovo kada igra na poziciji niskog krila. Najčešće iz tih blokova šutira sa 45 stepeni (obe strane) po samom prijemu. U 10 utakmica već ima 26/70 za tri poena. Ovakav šut u ovom trenutku mu dozvoljava da bude najbojli strelac ekipe kao i najveći potrošač lopti. Ertel dosta često koristi njega kao trećeg igrača u piku, jer u toj situaciji ume i da šutne preko ruke sbog svoje visine i prednosti koje ima, pogotovo na poziciji ‘trojke’. Slabost u njegovoj igri je prodor igra, odnosno nemogućnost da spušta loptu na parket toliko često. Izlazak kroz blokove već biti veoma bitna stvar u čuvanju Bertansa.

Još jedno pojačanje u šuterskoj liniji Kuća Laboral je dovela, Slovenca Sašu Vujačića. U dosadašnje 4 utakmice, uspeo je već da šutne 24 trojke, verovatno bi taj broj bio i veći da za 30 minuta protiv Valensije nije šutnuo samo dve trojke. Procenat šuta za tri poena mu je u ovom trenutku izuzetno nizak – ispod 30%, ali ne treba ni na trenutak sumnjati da će svaku slobodnu poziciju iskoristiti za šut. Ono što ga kroz celu karijeru krasi, jeste i preciznost sa linije slobodnih bacanja.

Fernando San Emeterio je u ovoj ekipi „devojka za sve“, kada ne znaju šta će u napadu, kada treba da se iskoči iz šablona, tu je 30-godišnji košarkaš, koji je u celoj ekipi u dosadašnjem toku sezone pokazao najviše. Odigraće 1na1, uzeti šut, pokušati nešto za šta verovatno on i Ertel samo imaju ovlašćenje u ekipi. U ovom trenutku to ide dobro, jedina slabija utakmica mu je bila protiv Valensije u sklopu Evrolige. Sve ostale je igrao na izuzetno visokom nivou. Nije veliki potrošač lopti, i praktično je za celu sezonu manje puta šutirao iz igre, nego Bertans za tri poena. Treba naglasiti da to što šutira pogađa u izuzetno visokom procentru 19/33 za dva poena i 14/32 za tri poena!

Centri Kuće Laboral, uključujući i Šengeliju, solidni su u pik igri. Hamilton i Šengelija, u nekim situacijama mogu da rašire iz pika, dok je Kolton Ajverson čist pikenrol igrač. Galatasaraj je upravo savladan pobedničkim košem iz pikenrola Ertel – Ajverson.

Ono što bi Zvezdi moglo da odgovara jeste to što je Kuća Laboral tim koji dosta često ide na skok u napadu. Beleže oko 10 skokova u napadu po utakmici. Ako Crvena zvezda uspe da iskontroliše defanzivan skok, biće mesta za tranziciju crveno-belih po kojoj je ove sezone prepoznatljiva. Takođe, Kuća Laboral nije poznata kao defanzivna ekipa. 797 primljenih poena u 10 utakmica, ide tome u prilog. Utakmica sa Manrisom i Neptunasom oborile su taj prosek, a Olimpijakos je ekipa koje je poznata da igra utakmice sporijeg ritma gde su utakmice sa malim brojem poena očekivane. U samoj odbrani postoji dosta rupa koje mogu biti iskorišćene, kako u pikenrolu, tako i u izolacijama.

– U odbrani od pikenrol igre, Kolton Ajverson nije neko ko može da se snađe.
– U izolacijama 2na2, Dangubić i Marjanović bi mogli u dosta navrata da izvuku Bertansa i Ajversona.

Ovo su samo neki od načina, na koji Crvena zvezda može nauditi Kući Laboral. Uz naravno dobar defanzivni skok, iz kojeg bi mogla da se trči tranzicija.

Takođe, u defanzivi Kuća Laboral izuzetno dobro brani liniju za tri poena. Što bi moglo donekle i da odgovara Crvenoj zvezdi, jer bi se u reketu otvorilo dosta prostora. Jednostavno Kolton Ajverson je dosta čvrst igrač i sa dosta centara može na niskom postu da odigra 1na1. Izuzetci su bili utakmice protiv Neptunasa koja je poznata kao šuterska ekipa, onda još Unikahe i Galatasaraja. Ovakav način odbrane, mogao bi odgovarati Jaki Blažiču, Nemanji Dangubiću i Nikoli Kaliniću. Pa čak u nekim varijantama i Luki Mitroviću koji je sposoban da spusti loptu na parket sa visokog posta.

Problem u samoj pripremi utakmice za Crvenu zvezdu, mogao bi da se javi u tome, kako defanzivno sakriti Markusa Vilijamsa. Fabijan Kozer dok je u igri, je idealno rešenje, pošto Kozer nije napadački previše „aktivan“, šta više statičan je. Problem je eventualna postavka Ertel – Vujačić – San Emeterio – Bertans, na poziciji od ‘jedan’ do ‘četiri’. Kao idealno rešenje, možda bi mogao biti San Emeterio, ali u tom slučaju iskusni španski košarkaš bi mogao ako oseti da može da igra 1na1 sa Zvezdinim plejmejkerom. Kozer će odigrati vrlo verovatno svojih 15 minuta, problem bi zaista mogao predstavljati ostatak minuta Markusa Vilijamsa, pre svega u defanzivnom smislu.

Utakmica će biti odigrana u četvrtak, sa početkom u 20:30, a prenos utakmice biće emitovan na kanalima Sportkluba.

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама