Košarka Košarka/Najava utakmica

U Mađarsku po novu pobedu

Autor: CZBG, Stefan N.

Crvena zvezda se nakon poraza od Olimpijakosa u Evroligi okreće novim zadacima. Već u nedelju, novi protivnik crveno-beli je ekipa mađarskog Solnoka. Nakon manje od 48 časova posle susreta sa Olimpijakosom, Zvezda će imati zadatak da odnese još jednu pobedu u Jadranskoj ligi, na izuzetno nezgodnom gostovanju.

Ekipu sa klupe predvodi naš stručnjak Dragan Aleksić. Solnok u dosadašnjem toku prventsva ima skor 3-3, sve tri pobede ostvarene su na domaćem terenu (Metalac, Igokea i Levski). Jedini poraz na domaćem terenu im je bio na otvaranju sezone od Partizana. Izrazito su domaćinska ekipa i dobro “čuvaju” svoj teren.

Osim trenera u ekipi Solnoka, ima i mnogo naših igrača. Stefan Sinovec, Strahinja Milošević, Marko Brkić. Naši igrači uz Akoša Kelera, Davida Vojvodu i Lazarusa Džonsa, čine okosnicu od šest igrača ovog tima, uz njih još treba dodati mađarskog plejmejkera Kristiana Vitmana. Marton Bader služi da doprinese svojim iskustvom, dok se Petar Lorant polako vraća iz povrede koju je doživeo. Ostali igrači služe praktično da popune broj i uđu na 2-3 minuta.

Lazarus Džons je plejmejker ove ekipe, i uz Stefana Sinoveca najbolji igrač. Odlično diktira tempo igre i ume da ubrza kada je potrebno. Teško je popuniti mesto koje je ostavio Vili Voren, ali za sada Džons igra na izuzetno visokom nivou. Sa pozicije niskog krila, kao sekundarni plejmejker pomaže mu već pomenuti Stefan Sinovec. Sinovec je sa 15 poena po utakmici najefikasniji igrač u redovima Solnoka. Aktivan je na skoku, i jedan je od retkih “all around” igrača koji igraju u ovoj ligi. David Vojvoda je najveći potrošač lopti u mađarskoj ekipi. Pratično ima sva ovlašćenja u napadu. Ne libi se da uputi šut sa bilo koje pozicije na terenu. U odlučujućim trenutcima, prave se situacije isključivo za njega da on rešava. Izuzetno je čvrst igrač, za poziciju ‘dvojke’ poseduje malo jače gabarite, i dosta jak gornji pojas. Spoljnu liniju popunjava mađarski bek Kristian Vitman, koji ima minutažu, i koji se koristi radi “odmaranja” udarne trojke Solnoka.

Strahinja Milošević je zbog situacije sa Peterom Lorantom prva četvorka Solnoka. Ume često da se spusti na poziciju niskog krila, jer je igrač koji može da odigra na obe krilne pozicije. Nije mu strano da odigra licem košu i spusti loptu u dribling. Njegov parter u centarskoj liniji je Akoš Keler, mađarski centar koji je fizički zaista dobar. Atleticizam koji poseduje dosta je atipična za mađarske košarkaša (izuzetak Adam Hanga). Njegov najveći problem je ulazak u problem sa ličnim greškama i to je nešto što Boban Marjanović može da iskoristi. Treći visoki u rotaciji u ovom trenutku je Marko Brkić. Ima dosta mekan šut, i nezgodan je za ekipe koje imaju klasične petice, jer ima mogućnost da iz blokova izađe u širinu i šutne za tri poena. Centarsku liniju u ovom trenutku još popunjava roviti Peter Lorant, koji je prošle sezone bio jedan od najboljig četvorki ABA lige, kao i iskusni Marton Bader.

25.1.2014. Solnok – Crvena zvezda. I ovog puta Zvezda će imati podršku svojih najvernijih navijača

Teško gostovanje je pred crveno-belima samo dva dana nakon iscrpljujuće utakmice u Evroligi. Ostaje da se protiv nezgodnog rivala zbiju redovi i opravda status favorite. Utakmica se igra u nedelju sa početkom u 16 časova, TV prenos će biti emitovan na kanalima Sport kluba.

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama