Košarka Košarka/Najava utakmica

Borba za prvo mesto – Budućnost

Autor: CZBG, Stefan N.

Nakon još jedne pobede u Evroligi, Zvezda se vraća u regionalne okvire. U sklopu 6. kola Jadranske lige, protivnik Crvene zvezde biće još jedna neporažena ekipa, podgorička Budućnost. Utakmica će biti igrana u nedelju u dvorani Pionir, sa početkom od 21:00.

Ekipa Budućnosti je kampanju u Jadranskoj ligi počela na izuzetan način. Vezali su pet pobeda, kao Crvena zvezda i ova utakmica će biti praktično „borba za presto“ na Jadranu. Trener ekipe Igor Jovović, ove sezone napravio je sjajnu selekciju i podgorički tim izgleda možda i najbolje u poslednjoj deceniji. Mladi stručnjak forsira izuzetno agresivnu igru koja mu se u poslednje vreme zaista isplaćuje. Ove sezone ima i dubinu na klupi, tako da rotacijama drži svežinu svojoj ekipi.

U poslednje tri utamice u ABA ligi, Budućnost prosečno beleži preko 96 poena u proseku. Izuzetno su efikasni ove sezone, za razliku od predhodnih sezona, kada su bili poznata kao ekipa koja igra na ‘koš manje’. U Evrokupu, nakon početna dva poraza došli su do pobede na gostovanju u Poljskoj protiv Zelene Gore, gde su postigli 90 poena! Još jedan pokazatelj, da je podgorička ekipa u poslednjih nekoliko utakmica našla pravi napadački ritam.

Omar-Cook-615x400

Prvi plejmejker ekipe Budućnosti je bivši igrač Crvene zvezde Omar Kuk. Nakon slabog starta Aleksandra Ćapina i povrede talentovanog Nikole Ivanovića, klib je morao da nađe rešenje. Omar Kuk je počeo sjajno sezonu u plavom dresu, podgoričke ekipe. Kao plejmejker, pravi je lider ekipe. U dosadašnjem toku ABA lige ima prosek od 7 poena i 6 asistencija. Njegova izmena je Aleksandar Ćapin, slovenački internacionalac, koji ove sezone ne igra na svom prepoznatljivom nivou. Procenti šuta su dosta upitni, čak i igra u pikenrolu nije na potrebnom nivou. U ovom trenutku, Ćapin je zaista van bilo kakve forme i služi samo da Omar Kuk ima oko 10ak minuta odmora po utakmici, da ne bi igrao svih 40 minuta.

df61c280cccd78ae56a1c3f0d1cf6db0_XL

Na spoljnim pozicijama tu su fantastični Suad Šehović i Džejms Rejnolds. Za Šehovića se može reći da ima otvaranje sezone iz snova. U ovom trenutku je najbolji igrač Budućnosti. Procenti šuta su mu zaista impozantni, kako za dva (75%) tako i za tri poena (54%). U slaboj konkurenciji igrača ove sezone na pozicijama „dvojke“ i „trojke“ on je u ovom trenutku verovatno najbolji igrač na Jadranu. Doza samopouzdanja koju ima raste iz utakmice u utakmicu. Igrač koji kompletira spoljnu liniju je još jedan Amerikanac Džejms Rejnolds. Kombo bek, je još jedan od igrača koji je falio Budućnosti godinama unazad, bek sa poenima u rukama. Zaista trio Kuk – Rejnolds – Šehović od početka sezone izgleda odlično na terenu. Rejnolds je i statistički najbolji igrač u Evrokupu u svom timu. Može se reći da je kompletan napadački košarkaš, jer poseduje prodor igru i šut za tri poena.

Njihove izmene u ovom trenutku su Aleksa Popović, košarkaš koji u svojoj roli treba da doprinese pre svega u defanzivi. Jedan je od fizikalaca u ekipi Budućnosti i svoje zadatke obavlja na korektan način. Kada je na terenu, često čuva sve igrače od ‘jedan’ do ‘tri’ u zavisnosti šta trener traži od njega. Igrač koji kompletira spoljnu liniju je bivši student Indijana univerziteta Vilijam Šili. Njemu je ovo prva sezona u Evropi, tako da se još uvek traži. Na koledžu je bio poznat po svojim zakucavanjima, igrač kojeg karakterišu pre svega fizičke predispozicije. Protiv Cibone je i pokazao da može da šutira, jer je pogodio 4 od 4 van linije 6,75. Sporadičan je šuter, ali ume da pogodi. Igrač je koji može da odgovori zadacima na obe krilne pozicije.

vladimir-dasic-buducnost-aba-liga


Vladimir Dašić
se posle nekoliko sezona provedenih u inostranstvu, „vratio kući“. Po partijama koje pruža to mu izgleda i prija. Zbog kvaliteta spoljne linije podgoričke ekipe, u dosadašnjem toku sezone, nije imao prostora da se „raspuca“ u dovoljnoj meri, ali reč je o igraču koji je zaista veliki talenat… Ugovori u Španiji i Italiji nisu slučajnost. Njegova zamena je još jedan bivši košarkaš Crvene zvezde Čedomir Vitkovac, koji je nakon sezona unazad gde je bio prva opcija, napokon dobio malo prostora i da odmori. Iskusni 32-godišnjak jedan je od najiskusnijih igrača u Jadranskoj ligi, praktično od sezone 2003/2004, njen je član. Od njega se već zna šta može da se očekuje.

Prvi centar je Darko Planinić. 24-godišnji hrvatski centar nakon nekoliko loših sezona (Makabi, Cibona) napokon igra standardno, i vidi se da mu prija. Još uvek traži svoju formu, ali reč je o već dokazanom centru za uslove Jadranske lige. Njegova izmena je trebalo da bude Robert Rikić, ali je to na kraju ipak Bojan Subotić, treći bivši igrač Crvene zvezde u ovom timu. Subotić je u potpunosti izbacio Rikića iz rotacije. Igra zaista odlično, i na pravi način menja Planinića, koji je u ovom trenutku jedina klasična petica ove ekipe.

Budućnost_photo
Ove sezone Budućnost igra daleko raznovrsnije. Nekim pojačanjima dobili su na širini koja im je bila potrebna. Uske odbrane koje su bile model za igru protiv Budućnosti, više ne važe. Više nije moguće u tolikoj meri skupljati sa pojedinih igrača. U defanzivi i dalje imaju svoj stari ritam. Dosta pritiska na loptu i plejmejkera. Defanziva im je u neku ruku dosta slična sa igrom Crvene zvezde u odbrani. Dejan Radonjić je uostalom dugo vremena proveo u Podgorici i ostavio je iza sebe uređen sistem. Na taj sistem su ove godine dodate i neke napadačke solucije koje nisu bile jača strana ove ekipe.

Omar Kuk je arhitekta igre Budućnosti, i neko od koga sve počinje. Neko ko treba da razigra Šehovića, Rejnoldsa, Dašića… U napadačkoj igri Budućnosti postoji mnogo blokova, i pikenrol igre, gde Omar Kuk traži najbolje moguće solucije. U dosta situacija zbog skupljanja, igrači Budućnosti ostaju sami na liniji za tri poena. Jednostavno, možda je ostala i ta navika godinama unazad. Veliki zadatak će biti pred bekovima Crvene zvezde da zaustave protvničkog plejmejkera. Ono što Zvezda u defanzivi treba takođe da iskoristi jesu minuti na terenu Aleksandra Ćapina i vršenje što jačeg pritiska na njemu. To će verovatno i biti zadatak Blažiča, Jovića, Dženkinsa, Lazića da uradi kada Ćapin bude na terenu.

* Problem koji može da se javi jeste u tome što su sva tri spoljna igrača Budućnosti napadački potentna. Nažalost, Markus Vilijams nije toliko dobar defanzivac. Može se desiti tokom utakmice da ima probleme, kako sa Šehovićem, tako za Rejnoldsom (pre svega sa njim). Ipak, to je nešto što može da se istrpi tokom utakmice. Markus Vilijams nije čuvao plejmejkere do sada, tako da će to sigurno biti slučaj i ovog puta. Izuzetak je bio samo početak utakmice protiv Mega Vizure i Nenad Miljenović. U trenutcima kada je Aleksa Popović na terenu, biće moguće pomagati „sa njega“ na prodoru njegovih saigrača, jer nije igrač kojeg krasi precizan šut sa perimetra. Pratično on je u ovom trenutku i jedini takav igrač u rosteru Budućnosti u spoljnoj liniji.

Zvezdin napad na papiru kao i u mnogim utakmicama Jadranske lige izgleda lako. Spustiti loptu na Bobana Marjanovića. Na još dve pozicije, Crvena zvezda može imati prednost. Na poziciji krilnog centra, kao i na poziciji beka šutera. Rejnolds i Dašić nisu poznati kao dobri defanzivci. U nekim izolacijama za Luku Mitrovića na poziciji „četvorke“, kao i Jaku Blažiča i Čarlsa Dženkinsa na poziciji „dvojke“ može se doći do nekih lakih poena u igri 1na1.

Takođe treba očekivati da Omar Kuk ne čuva Markusa Vilijamsa, već da to rade Suad Šehović ili Aleksa Popović u trenutcima kada je on na terenu.Takva preuzimanja mogu dovesti to missmatch situacije na poziciji niskog krila za Kalinića i Dangubića gde Budućnost nema dovoljno centimetra da brani Zvezdine trojke. Pogotovo kada je spoljna linija u sastavu Kuk – Rejnolds – Šehović. Takva postavka može doneti lake poene sa niskog posta Nikole Kalinića koji ume da sa pozicije niskog krila odigra leđima ka košu. U kombinacijama sa Šehovićem na poziciji „dvojke“, a Šilija ili Popovića na poziciji „trojke“ te missmatch situacije neće biti moguće.

Nakon pobede protiv Valensije, potrebno je da navijači u što većem broju dođu u Pionir i vode svoju ekipu do 28. pobede zaredom u sklopu regularnog dela Jadranske lige na domaćem terenu.

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama