Košarka Košarka/Izveštaji i analize

Oktobarski presek

Autor: CZBG, Stefan N.

Oktobar mesec je iza nas, ujedno i pravo vreme za “statistički presek.”

Osam utakmica je iza Crvene zvezde. Skor izabranika Dejana Radonjića je 7-1. Jedini poraz doživeli su na gostovanju u Litvaniji, protiv Neptunasa (83:81). Iako, dovoljno neuigrani zbog sitnih povreda (Branko Lazić i Nemanja Dangubić) i reprezentativnih obaveza (Stefan Jović i Nikola Kalinić), Zvezda je na pravi način odigrala prvih mesec dana, i pokazala da je ove sezone ozbiljnija nego lani. Redom su u Jadranskoj ligi padali: Levski (85:55), Cibona (88:64), Olimpija (73:65), Mega Vizura (93:77) i Zadar (79:63), dok su u Evroligi na domaćem terenu “pali” turski Galatasaraj (76:68) i španska Valensija (76:63).

U ovih osam utakmica, Crvena zvezda je postigla 651 poen (81,4 u proseku), a primila je 538 (67,25). Donekle se i u ovim parametrima “plastično” najbolje oslikava ono što je Zvezda u nekoliko predhodnih utakmica radila najbolje – igra u odbrani. Na liniju penala Zvezda je u oktobru išla 171 put, koš je postigla 121, što je negde oko 70% (70,8%). Ostali napadački paramteri su kod crveno belih dosta dobri. Za dva poena to je 193/351, odnosno 55%. Van linije 6,75 Zvezda ove sezone šutira malo, trenutno je na 48/140 (34,2%).

Sa druge strane, Zvezda je dozvoljavala protivnicima tačno 50% šuta za dva poena (152/304) i 24,6% za tri poena (42/171). Ono što upada u oči jeste procenat šuta protivnika za tri poena. Zaista nizak procenat šuta koji je Zvezda dozvolila u ovih 8 utakmica. Jedini izuzetak je Neptunas (9/22) sa 41%, gde je Zvezda neshvatljivo igrala dosta usku odbranu protiv šuterske ekipe na njihovom parketu. Već protiv Valensije, crveno-beli su zaigrali daleko bolju odbranu na liniji za tri poena, i Valensiji su dozvolili da postignu samo 3 trojke iz 23 pokušaja!

U dosadašnjem toku sezone, ono što je svima upalo u oči jeste pritisak koji Zvezda vrši na protivničkog plejmejkera. Jedini koji se praktično izmigoljio svima jeste plejmejker Mega Vizure, Nenad Miljenović (14p, 14as), uz njega možemo dodati i Mustafu Šakura (11p, 6as, 5 ukr. lopti). Arojo, Blesingejm, Marinović, Florens, Van Rosom… Nijedan od navedenih plejmejkera nije uspeo da razigra svoju ekipu. Činjenica da je Zvezda dozvolila manje od 17 (16,75) asistencija u proseku protivničkim ekipama ide u prilog tome kako su Dženkins, Blažič, Jović i Lazić pre svega odigrali svoje role u odbrani. Mnogi od navedenih plejmejkera su tek na kraju došli do neke malo bolje statistike, poput Van Rosoma, Marinovića i Aroja npr. Dok su sa druge strane Florens i Blesingejm bili kompletno izbačeni iz utakmice, pogotovo se to odnosi na Blesingejma i utakmicu sa Cibonom u Zagrebu. Još jedan parametar koji pokazuje koliko su bekovi Crvene zvezde bili agresivni odbrani, jesu i izgubljene lopte. Crveno-beli naterali su protivnike da izgube loptu čak 139 puta (17,3), a ukrali su je 68 (8,5) puta. Broj izgubljenih lopti je zaista impozantan. Zvezda tera svoje protivnike na praktično duplo više izgubljenih lopti nego što je to po nekim teorijskim pravilima tačno (8-10 izgubljenih lopti po utakmici)

*
Gušenje organizacije igre, i često menjanje čuvara na organizatoru protivničke igre (Jović, Blažič, Dženkins, Lazić), doneo je dosta toga u ekipi Crvene zvezde. Ne samo u defanzivnom, nego i napadačkom smislu. Gušenje protivničkih plejmejkera, donelo je za to da je selekcija šuta protivničkih ekipa ponekad dosta loša, pa otud i lošiji procenti. Iz toga su došli defanzivni skokovi ili ukradene lopte iz kojih je Crvena zvezda lako trčala tranziciju u leđa protivničke odbrane. U Evroligi Zvezda je druga najbolja ekipa u defanzivnom skoku. Uhvatila je 87 skokova ispod svog koša, odnosno 29 u proseku. Ovo je takođe još jedan od razloga dobre igre Zvezde u tranziciji. Posle dobrog defanzivnog skoka, mnogo je lakše otvoriti tranziciju u svojoj igri.

Protivničke ekipe nisu se naskakale ispod Zvezdinog koša. Jedini dvocifreni bili su Galatasaraj sa 12, odnosno Cibona sa 10 skokova. U osam utakmica, Zvezda je dozvolila svega 65 ofanzivnih skokova, odnosno nešto preko 8 u proseku (8,12). Sa druge strane, Zvezda kao mlada ekipa poseduje dosta energije koja se izražava na jedan izuzetno borben način kroz sam skok. Ukupno su zabeležili 285 skokova (35,6) u 8 utakmica. Od toga je 71 skok bio u napadu (8,88), a 214 u odbrani (26,75).

Napad Crvene zvezde na početku sezone izgleda verovatno kao nikada do sada. Razlog za to je Markus Vilijams. Crveno-beli su u mesecu oktobru podelili 171 asistenciju na 231 pogodak iz igre (193 pogodka za dva, a 48 pogodaka za 3 poena). Ovaj statistički parametar izgleda zaista lepo, 75% postignutih poena, postignuto je nakon asistencija. Izabranike Dejana Radonjića u ovoj statističkoj kategoriji predvodi Markus Vilijams sa 55 asistencija, odnosno 6,9 asistencija u proseku.

U nekoliko narednih dana, na našem sajtu, moći ćete da pročitate i individualni statistički presek svakog igrača u dva dela.

I deo: Markus Vilijams, Jaka Blažič, Čarls Dženkins, Branko Lazić, Stefan Jović, Nikola Rebić
II deo: Bobi Marjanović, Luka Mitrović, Maik Cirbes, Nikola Kalinić, Nemanja Dangubić,  Marko Tejić

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama