Košarka Košarka/Najava utakmica

Novi evroligaški izazov – Valensija

Autor: CZBG, Stefan N.

 

http://remadelija.deviantart.com
http://remadelija.deviantart.com

Putovanje crveno-belih kroz Evroligu se nastavlja, sledeći protivnik Crvene zvezde je ekipa Valensije. U Beograd u četvrtak dolazi jedna od trenutno najjačih španskih ekipa uz Real Madrid i Barselonu. Klub je osnovan 1986. godine. Iako nemaju veliku tradiciju, veoma brzo su ušli u krem španske košarke. Iza sebe imaju tri osvojena Evrokupa. Prošle sezone upravo je Valensija osvojila to takmičenje u finalu savladavši Uniks. Još jedan trofej koji Valensija ima je Kup Kralja, osvojen 1998. godine. U poslednje dve sezone u domaćem prventsvu ispadali su u finalu, odnosno polufinalu u sezoni koja je za nama.

1393790882_608282_1393791321_noticia_normal

Nakon odlaska Svetislava Pešića iz Valensije, klub je doveo još jednog trenera sa ovih prostora, reč je o Velimiru Perasoviću. Nakon Mihajla Vujovića, Nevena Spahije i malopre spomenutog Pešića, Perasović je četvrti trener sa prostora bivše Jugoslavije u Valensiji. 49-godišnji stručnjak iza sebe ima tri osvojene Evrolige kao član slavne Jugoplastike (Pop 84). Bio je član reprezentativnih selekcija u to vreme. Kao trener za sada najveće rezultate ostvario je u Ciboni u periodu između 2008. i 2010. godine. Danas je jedan od cenjenijih trenera u Evropi. Njegove ekipe igraju izuzetno disciplinovano, i pre svega izuzetno agresivno u odbrani. Ispred sebe ima zadatak da u Evroligi dovede ekipu Valensije što je dalje moguće. To mu je uspevalo već u dva navrata sa Cibonom, kada je stizao do TOP16 faze.

Predstavljanje ekipe, počećemo od plejmejkera. Prvi plejmejker „slepih miševa“ je Sem Van Rosom. 28-godišnjem Belgijskom plejmejkeru ovo je prva sezona u Evroilgi. Dosta dobar je u kreaciji iz pika, takođe ne libi se da šutne upravo iz bloka. Najčešće za tri poena, gde ove sezone u oba takmičenja šutira oko 37% (10/27). Iz bloka najčešće traži širinu sa Harangodijem. Dok sa obručem najčešće spaja Krešu Lončara ili Sergeja Livščuka. Kao treći čovek u piku, obično lopte čekaju iskusni Romejn Sato ili Rafa Martinez. Još jedan plejmejker u ekipi je Pau Ribas. 27-godišnji bek, već ima 4-godišnje iskustvo igranja u Evroligi (TAU Keramira i Huventud). Sa belgijskim plejmejkerom organizuje napad Valensije. Neretko se moglo desiti da su i zajedno na parketu. To je pogotovo bilo izraženo u njihovoj poslednjoj utakmici, kada zbog povreda nisu igrali Romejn Sato i Vladimir Lučić. Tada je Valensija igrala sa tri niska igrača u spoljnoj liniji. Ribas je igrač koji ume da trži tempo. Takođe jedan je od bitnijih igrača koje Perasović koristi u zonskom presingu koji forsira većim delom utakmice, gde se najčešće nakon toga vraća ili u klasičnu 2-3 ili 1-3-1 zonu. Treći plejmejker je Giljem Vives. 21-godišnji plejmejker je dobio dosta prostora od početka sezone. Pogotovo u ACB ligi. Uostalom došao je iz Huventuda gde je prošle sezone imao zaista dobru ulogu i odličan učinak. Neko je koga ne treba očekivati na parketu Kombank Arene u četvtak uveče. Mnogo toga u njegovoj igri i dalje izgleda stegnuto, ali Perasović mu u možda i najjačoj košarkaškoj ligi u Evropi, daje sasvim lepu šansu za dokazivanje. U Evroligi igra dosta manje, ali i tu je imao svoju minutažu u obe utakmice.

Rafa Martinez

Na poziciji beka, tu je kapiten ekipe Rafa Martinez. Iskusni 32-godišnjak nije najsjajnije započeo sezonu. Ipak, u utakmici pred Evroligu pokazao je ono što ga kroz karijeru krasi. Siguran šut i smirenost u igri svoje ekipe. Kao kapiten, on je zaista lider ekipe Valensije. Sezona nije možda slavno počela za njega, ali ovo je možda i prvi put da u spoljnoj liniji Zvezda neće trebati samo da obrati pažnju na plejmejkera. Uostalom, u prvom poluvremenu protiv Galatasaraja je i Aradori pravio velike probleme Zvezdinoj odbrani svojim šutevima. Martinez sa uspehom iako je visok samo 190cm, može da odigra i na poziciji niskog krila. Drugi bek u rotaciji je Amerikanac Dvajt Bajks. Nakon sezone u NBA gde je odigrao 14 utakmica za Toronto, 25-godišnji bek se vratio u Evropu. Nakon Francuske i sezone u Gravelinasu, došla je na red Španija i Evroliga. Bivši student Univeziteta Market, je imao svog uzora. To je upravo bio bivši stundent istog univerziteta, Dvejn Vejd. Tokom leta spominjan je i kao zamena za Rikija Hikmena u Makabiju. Reč je u izuzetno čvrstom igraču koji je pre svega jak u prodor igri. Selekcija šuta nije nešto što je najsjajnije kod njega, i može se desiti da ispuca više lopti nego što je to potrebno. Ne uzima često šuteve za tri, jer su mu procenti kroz karijeru bili dosta sumnjivi. Izuzetak je možda poslednja godina na Marketu i sezona 2012/13 koju je proveo u Španiji.

Na poziciji niskog krila Perasović pre svega ima dva fizikalca. To su iskusni Romejn Sato i naš repretentativac Vladimir Lučić. Od početka sezone Perasović ima probleme da ih uklopi. Zbog povreda koje vuku. Poslednju utakmicu u domaćem prventsvu obojica su preskočili u želji da što spreminiji dočekaju susret sa Zvezdom, koji je Valensiji zbog lošeg starta biti ili ne biti. U defanzivi oni su veoma biti igrači za stručnjaka Valensije. Što zbog zonskog presinga, što zbog zone 1-3-1 koju igraju. U 1-3-1 zoni, upravo njih dvojica su „korektori“ odnosno igrači u poslednjoj liniji zone, kao igrači koji idu od kornera do kornera. U napadu se njihov učinak svodi na backdoor (protrčavanje po čeonoj liniji), na šut za tri poena (Sato) ili iz skraćenog kornera koji je Lučićev specijalitet. Iako možda nisu učinkom vidljivi na terenu, ova dva krilna igrača su jedni od bitnijih štafova u španskoj ekipi.

dubi-harangody

Od kako je sezona počela, Luk Harangodi igra kao u transu. Izostanak Dubljevića, prijao je američkom krilnom igraču. Trenutno je najopasniji igrač Valensije, i pravi naslednik Džastina Dolmana, bar tako izgleda u ovom trenutku. Harangodi izuzetno dobro poznaje Arenu, prošle godine je nastupao za ekipu Uniksa. Za rusku ekipu, igrao je samo Evrokup. Čini se da je Perasović našao zaista pravu ulogu za njega. Napadački, on je trenutno prva opcija španske ekipe. U toku sezone često se dešavalo i da ima par minuta na poziciji centra, iako to praktično nije njegova pozicija. Jednostavno u presingu i zonama koje Perasović igra, to u odbrani može da se „sakrije“. Njegova zamena, ako se to tako može reći je Bojan Dubljević. Jedan od najtalentovanijih crnogorskih košarkaša, vratio se za vikend iz povrede. Pored Luka Harangodija pitanje je koliko će dobiti minutaže. Za očekivati je da zaigra i u Beogradu. Za centarsku liniju Zvezde on može biti izuzetno nezgodan, ako bude igrao na poziciji centra. Dubljević sa uspehom igra na obe unutrašnje pozicije. Sa pozicije centra on bi vrlo verovatno izvlačio Bobana Marjanovića iz reketa i samim tim može napraviti problem. Crnogorski košarkaš je verovatno za centarsku liniju Zvezde najnezgodniji mogući igrač. Dobra strana svega je što ipak nakon povrede, Dubljević i dalje nije u nekom idealnom takmičarskom ritmu. Još jedna opcija koju Perasović ima na ovoj poziciji je španski košarkaš Pablo Agilar. Ovaj 25-godišnjak je imao lepo otvaranje sezone, ali je nakon toga jednostavno stao. Uostalom, kada Harangodi igra zaista kao u transu, teško je nametnuti se treneru za neku veću minutažu. Povratkom Dubljevića, vrlo verovatno je da će dobijati sve manje prostora, kako Crnogorac bude ulazio u ritam utakmica. Agilar je pre svega igrač koji će raširiti šutem protivničku odbranu, ali sa procentima se muči od početka sezone, jer šutira ispod 20% (4/21). Kao igrač koji zavisi od šuta, sigurno je da kad tad treba očekivati da taj šut počne da ulazi. Zaista je igrač na kojeg se treba obratiti pažnja, jer ako mu se ostavi dosta prostora u širini, može biti izuzetno nezgodan. Loši procenti, ne smeju zavarati.

Centri Valensije su hrvatski košarkaš Krešimir Lončar, kao i Ukrajinac Sergej Liščuk. Obojica praktično imaju jednaku minutažu na terenu, oko 15 minuta. Dok je Liščuk praktično jedini igrač na niskom postu Valensije, Lončar takođe ume da izvuče centra protivničke ekipe do kapice, odnosno slobodnog bacanja. Obojica postavljaju izuzetno čvrste blokove i umeju da odigraju pikenrol. Lončar kao što je već spomenuto, nije tipičan centar, tako da se lako može desiti da ode i u širinu ponekad. Kao i Sato i Lučić, na poziciji niskog krila, i na poziciji centra Valensija ima košarkaše koje odgovaraju na zadato pred njima. Oba centra su u ranim 30im godinama, tako da imaju dosta iskustva i dosta evropskih utakmica iza sebe.

45d (1)

Valensija je igrački gledano, možda ekipa koja igrački namanje odgovara Crvenoj zvezdi. Pre svega centarska linija može napraviti velike probleme odbrani Crvene zvezde, koja je do sada kroz sezonu igrala veoma usku odbranu, dozvoljavajući šut svom protivniku. Kako u Litvaniji, tako i protiv Galatasaraja, gde je protivnicima dozvoljeno ukupno 50 šuteva za tri poena. Šuterski su jedna od potentnijih ekipa u Evroligi. Lopta sa Ribasom i Van Rosom pre svega ide odsta dobro, u tom protoku lopte pomaže i Martinez. Traže najbolju moguću poziciju za šut. Za 6 utakmica, imaju već 156 šutnutih trojki, što je 26 šutnutih trojki po utakmici! Izuzetno dobro koriste širinu koju imaju i imaju zaista solidan procenat od 37%. Širinu koju imaju na centarskim pozicijama im dozvoljava da igraju tako. Povratak Dubljevića će još više doprineti tome.

* Crvena zvezda će u ovoj utakmici moraće da izađe „iz krila“ svog centra i tako se nada da će njegove reakcije biti dovoljno brze da zaustavi protivnike na prodoru. Pokušati tako da ih izbacimo iz neke njihove konforne zone i ne dozvoliti im protok lopte oko linije za tri poena, kao njihovo glavno napadačko oružje.

Defanzivno, kao što je već pomenuto, pre svega dosta zonskog presinga. Trenerski, upravo je u igri Valensije nasledio Svetislava Pešića. Dosta presinga, u kojem Ribas najčešće vrši pritisak na prenos lopte. U nižim petorkama, mogu se videti i česta udvajanja na sredini, odnosno 3/4 terena, gde će tada biti potrebno ostvariti protok lopte i napraviti višak. Iz presinga, takođe je već rečeno, vraćaju se u zonsku postavku najčešće. Pre svega, jer dosta igrača nisu dobri individualni defanzivci. Sato kao verovatno i najbolji atleta u ekipi koriguje dosta toga u odbrani Valensije, i jedan je od igrača sa najvećom minutažom.

* Napadački crveno-beli će pre svega zavisiti od toga kako će izgledati njihov defanzivan skok, i da li će iz njega moći kao protiv Galatasaraja da dolaze do poena na nepostavljene odbrane. Takođe, i rešenja na zone i zonske presinge. Tu se pre svega dosta očekuje od Markusa Vilijamsa i Luke Mitrovića koji će vrlo verovatno graditi napade na zone, i onda tražiti rešenja. Čarls Dženkins, Nemanja Dangubić, Jaka Blažič… Na postavljene odbrane, mogu se javiti problemi, jer iako nisu individualno dobri, odbrana Valensije je izuzetno dobro „upakovana“. Ekipa su koja kroz dosadašnji deo sezone prima oko 70 poena po utakmici. Ipak, zbog jednodimenzionalnosti donekle u samom napadu, oni imaju 3-3 skor, jer postižu 66 poena u proseku u Evroligi. Ukupan prosek u toku sezone im je malo veći, zbog dve utakmice na domaćem terenu gde su postigli 96 odnosno 84 poena.

Valensija pre svega nije iskusna ekipa za Evroligaške standarde, to se videlo i na obe dosadašnje utakmice u toku Evrolige. Na gostovanju u Turskoj su bili blizu toga da šutnu više trojki nego dvojki. Odnos je bio 38-33. U nekoj malo tvrđoj utakmici, na gostovanju, bilo je primetno da su bili na ničijoj zemlji. Atmosfera u Areni može biti možda i taj faktor koji će prevagnuti na stranu Crvene zvezde.

Utakmica će biti odigrana u četvrtak, sa početkom u 19 časova. Prenos će biti omogućen na kanalima Sport kluba.

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama