Кошарка Кошарка/Најава утакмица

Sa Baltika na Jadran

Autor: CZBG, Stefan N.

Nakon poraza u Litvaniji od Neptunasa, dugih putovanja, Zvezda sutra gostuje ekipe Zadra u sklopu ABA lige. Peto kolo Jadranske lige je pred nama, a Zvezda je uz podgoričku Budućnost jedini neporaženi tim.

Zadar je košarkaški grad, za sebe kažu da su izmislili košarku na ovim prostorima. Poznata je uzrečica: “Bog je stvorio čoveka, a Zadar košarku.” kojom se Zadrani hvale decenijama unazad. Zadar je ipak danas daleko od renomea koji je nekad imao. Ipak, gostovanje na Hrvatskom primorju, Zvezdi je uvek bilo nezgodno. Nije mnogo puta Crvena zvezda pobeđivala na tim gostovanjima. Zvezdini navijači se i dalje sećaju velike pobede u sezoni 2010/11, kada su crveno-beli pobedili Zadar u dvorani Krešimira Ćosića, rezultatom 60:83.

Ante Nazor ove sezone vodi ekipu Zadra, u dosadašnjem toku sezone ima polovičan učinak, oslanjajući se na osnovu Florens – Sobin, kao i na kapitena Ivu Ivanova. Ekipa Zadra ima dosta kratku rotaciju, načešće 8 do 9 igrača, u zavisnosti od utakmice. Nazor kroz utakmice pokušava da traži petorke, i kada je nađe, on je forsira. Zbog kratke klupe, jednostavno prinuđen je na to da ponekad dva ili tri igrača igraju preko 30 minuta.

Džejms Florens je u ovom trenutku jedan od najboljih plejmejkera Jadranske lige. Sa 19.8 poena po utakmici, trenutno je drugi strelac lige. Florens je ujedno i najveći potrošač lopti u ekipi Zadra. Za 4 utakmice, uzeo je već preko 60 šuteva (62). Ipak, i uz veliku potrošnju lopti, njegovi procenti su visoki – 60% za dva poena, 40% za 3 poena. Igrač je na koga se mora obratiti velika pažnja. Ono što treba spomenuti, jeste da je sklon izgubljenim loptama, i da ih trenutno ima više od 4 po utakmici. Organizacija igre mu nije jača strana, iako ima preko 4 asistencije u proseku. To su u dosadašnjem toku prventsva više bila spuštanja centrima na niski post.

abaliga.com
abaliga.com

Centarski tandem Zadra je možda uz Florensa najjači deo tima. Ovu liniju ekipe predvode, Josip Sobin i kapiten Zadra Ive Ivanov. Obojica su izuzetno čvrsti igrači koji mahom poentiraju iz reketa. Ivanov kao četvorka ume da raširi, ali njegov šuterski ‘domet’ je izuzetno kratak. Josip Sobin je sezonu otvorio na maestralan način, sa dva vezana dabl dabl učinka, ali u poslednjoj utakmici protiv Cibone, videle su se sve njegove mane. Još uvek je i dalje dosta krut u igri i dosta lako pravi lične greške, nešto slično Akošu Keleru iz Solnoka. Ako uđe u utakmicu na pogrešan način, njegova koncentracija pada. Ive Ivanov sa druge strane je dosta stabilniji igrač, i iskusniji uostalom. Sa 29 godina najstariji je član ekipe. Ivanov dosta toga ‘krpi’ u mladom rosteru Zadra.

Glavni trio pokušavaju da prate pre svega Domagoj Bošnjak pojačanje iz Širokog i Marko Ramljak, dete Zadra. Bošnjak iako dobija veliku minutažu, još uvek se ne snalazi na najbolji mogući način u novoj ekipi, jednostavno i dalje luta, pa se tako menja mladim 21-godišnjim Henrikom Širkom, koji je takođe novi igrač u ekipi Zadra. Marku Ramljaku, ovo je peta sezona u ekipi Zadra, on je u prvi tim ušao već sa 16 godina. Reč je o ljubimcu navijača, čija se eksplozija na terenima ABA lige čeka već evo treću sezonu. Kroz karijeru u Zadru pokazivao je veliku nekonstantnost, kako napadački, tako i defanzivno. Možda su i prevelika očekivanja nešto što Ramljaka sputava da napravi nešto više. Ova tri igrača su praktično i jedina tri igrača na pozicijama beka šutera i niskog krila.

Još par igrača koje treba spomenuti, a imaju manju ulogu su: 19-godišnji bek Lovre Bašić i centar Filip Kraljević koji je treći visoki u rotaciji Zadra, i može postati vrlo nezgodan igrač, ako na pravi način uđe u utakmicu. Praktično ovo je tih osam igrača u rotaciji koje Zadar koristi na utakmicama, dok roster popunjavaju mlade snage: Jurica Marko, Segarić Juraj, Domagoj Bubalo…

Zvezda ulazi u ovu utakmicu kao favorit, iako se radi o tradicionalno nezgodnom gostovanju za crveno bele. U ovom trenutku može se reći da je dubina klupe na strani Crvene zvezde, i da agresivnost na Florensu, može doneti prevagu na stranu izabranika Dejana Radonjića. Na bekovskim pozicijama Zvezda ima više mogućnosti da sačuva Florensa.

Procenti šuta Zadra u njihovoj dvorani ove godine nisu za podceniti, jer praktično šutiraju 50% za tri poena u svojoj dvorani (18/39)! Tako da ostaje nada da crveno beli neće ponoviti istu grešku kao i protiv Neptunasa iz prvog poluvremena, gde su ostavljali dosta prostora Litvancima u šutu za tri poena koji su oni koristili. Dobra stvar je u tome što je većinu tih šuteva uzimao Florens, a nisu bile akcije poput Neptunasovih gde su iz skupljanja tražili taj ekstra pas za slobodnog igrača. Bošnjak i Ramljak su igrači koje će tražiti Florens, ako oseti da je u reketu „gužva“. Bošnjak ove sezone šutira preko 50% za tri poena, dok Ramljak u dvorani Krešimir Ćosić ove sezone šutira 50%! Ne treba se zavaravati malim uzorkom, jer je sigurno da će i kod Zadrana postojati velika motivacija za pobedom.

Prenos utakmice biće emitovan u nedelju, sa početkom u 19 časova, na kanalima Sport kluba.

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама