Košarka Košarka/Izveštaji i analize

Poraz u Litvaniji

Autor: CZBG, Vladimir J

Crvena zvezda nažalost nije uspela da dođe do nove pobede u Evroligi. Poražena je od ekipe Neptunasa rezultatom 83:81.

Nakon 5 vezanih pobeda u svim takmičenjma, došlo je vreme da gorčinu poraza osete po prvi put u ovoj sezoni. Na “hladnom” gostovanju u Litvaniji, izabranici Dejana Radonjića nisu se snašli baš najbolje. U prvom poluvremenu, ekipa Neptunasa je trojkama “zatrpavala” koš Crvene zvezde. Deividas Gailius je igrao kao u transu. Sredinom prve četvrtine, Neptunas je napravio dvocifrenu prednost koju je pratično održavao do kraja treće četvrtine koja se završila sa prihvatljivih -6 (67-61). U poslednjoj deonici Crvena zvezda se rezultatski u potpunosti vratila u meč zahvaljujući trojkama Blažiča i Dangubića, ali nije bilo dovoljno koncentracije da se meč prelomi do kraja.

Početak utakmice pripao je crveo-belima koji su poveli 0:5 poenima Mitrovića i Dženkinsa. U nastavku probudili su se domaći i demonstrirali oni što je zaštitni znak litvanske košarke – precizan šut sa distance. Do kraja četvrtine nemilosrdno su zatrpavali koš naše ekipe. bilo da je u pitanju poludistanca ili šut za tri poena. U tom periodu čak pet puta su pogodili van linije 6,75, u čemu je prednjačio Deividas Gailius sa 3 pogođena šuta. Sa druge strane, Zvezda nije uspevala da uspostavi ravnotežu pod košem preko visinski dominantnog Bobana Marjanovića. Ipak zahvaljujući raspoloženima za igru Markusa Vilijamsa na početku i Jake Blažiča na kraju četvrtine, Neptunas se nije rezultatski odlepio. Na kraju je bilo 25:20.

U istom ritmu Litvanci su nastavili i u drugoj četvrtini. Pogodili su ukupno četiri trojke, pri čemu je prednost u više navrata dostozala 15 poena. U tim trenucima se konačno razigrao Bobi Marjanović, a trojkom Branka Lazića došlo se do podnošljivih -10, koliko je i ostalo do poluvremena. Na semaforu je pisalo 47:37.

U najvećem delu treće četvrtine bilo je između 7 i 13 razlike u korist domaćina. U tim trenucima dobro se snašao Branko Lazić koji je nanizao 6 poena, uz standardno dobrog Markusa Vilijamsa koji je svojim prodorima i pogođenim trojkama bio premanentna opasnost po koš Litvanaca. Tek u 28. minutu crveno-beli su prvi put spustili ispod 7 posle trojke Blažiča. Ubrzo je usledio pogodak Dangubića za -4, ali su domaći ipak otišli na +6 na odmor pred odlučujuću četvrtinu, 67-61.

Posle troki Blažiča i Dangubića Zvezda konačno dolazi do rezultatskog egala, 69-69. Pri tom rezultatu slovenački reprezentativac olako gubi loptu prilikom prenošenja što će biti početak serije neverovatnih grešaka koje su koštale beogradski tim zlata vrednih bodova iz Litvanije. Kalinić, Jović, Dangubić, Lazić, Blažič redom su grešili i propuštali prilike da dokusure protivnika koji im se “nudio kao na tacni “. U tim trenucima Neptunasu je u potpunosti stao šut, a jednini način na koji su pogađali koš je bio sa linije slobodnih bacanja, ali veoma neuspešno. Upravo zahvaljujući očajnom učinku sa penala, Zvezda je ušla u završnicu sa aktivnim rezultatom. Za razliku od svojih kolega, Vilijams i Blažič su bili nepogrešivi za 81-80 60 sekundi pre kraja. Usledio je promašaj Mazeike i napad Zvezde za prvo vođstvo još od prve četvrtine koji je “zapeo u organizaciji”, ali je kapiten Mitrović uspeo da izvuče faul pri isteku napada. Sa linije penala je bio polovičan, rezultat na semaforu je bio 81-81 a do kraja je ostalo nekih 27-28 sekundi. Trener Radonjić je odlučio da “brani produžetak” što se ispostavilo kao loše rešenje jer je posle jedne gotovo bezizlazne situacije Vasilius pogodio poluhorogom. 4 sekunde koje su preostale nisu bile dovoljnje crveno-belima da ogranizuju napad za pobedu ili produžetak i pored tajm-auta koje je zatražio naš trener. Usledio je težak šut Markusa Vilijamsa preko ruke koji nažalost nije prošao kroz obruč.

Neptunas – Crvena zvezda Telekom 83:81 (25:20, 22:17, 20:24, 16:20)

Vilijams 23 (4sk, 6as), Rebić, Dangubić 5, Mitrović 6 (10sk), Lazić 9, Blažič 16 (6sk, 4as, 5il), Kalinić 4 (5as), Marjanović 11, Tejić, Dženkins 3, Jović 2, Cirbes 2. Trener: Dejan Radonjić.

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama