Кошарка Кошарка/Најава утакмица

Dvodnevno putovanje do Klaipede

Autor: CZBG, Stefan N

Naši momci će preživeti pravo malo putešestvije do Litvanije, odnosno Klaipede. Klajpeda je jedan miran lučki gradić na zapadu Litvanije, a sada je tu došao „putujući cirkus“ zvani Evroliga. Neptunas je debitant u Evroligi i prva ekipa koju će dočekati je upravo Crvena zvezda Telekom, koja nakon pobede protiv Galate želi da otvori „kampanju“ sa 2-0. Još jedna zanimljivost oko ovog kluba je i da je naziv dobio po imenu rimskog boga mora, Neptuna. Osnovani su 1962. godine. Još uvek u svojim „riznicama“ nemaju nijedan trofej. Prošle sezone su igrali Evro kup. Bili su u grupi sa Radničkim, tako da ih Nikola Kalinić sigurno dobro poznaje, odnosno bar neke od njih, koji su ostali tu.

Zbog štrajka „Lufthanze“, crveno-beli će morati dosta puta da presedaju, do Moskve preko Rige, a na kraju autobusom do Klaipede. Ako ništa drugo, ekipa je još uvek nova, i sigurno je da će dugo putovanje pomoći da se još više upoznaju. Mladi momci igraju ove sezone, tako da dugo putovanje ne bi trebalo da previše utiče na njih.

Neptunas se na svom debiju u Evroligi u Španiji pokazao u jednom lepom svetlu, koje je trajalo jedno poluvreme, odnosno prvih 20 minuta. Sa 11 litvanskih igrača i jednim Amerikancem, na kraju su poraženi od Kuće Laboral rezultatom 88:69. Ovo će za njih biti nova prilika. Prva utakmica na domaćem terenu, koji je poznat kao izuzetno vruć za tamošnje uslove. Ipak, ne može da se poredi sa atmosferom u Turskoj, Grčkoj i na ovim prostorima.

Kazius Maksvitis je jedan od najmlađih trenera u Evroligi. Ovim poslom je počeo da se bavi 2011. godine na klupskom nivou. 37-godišnji stručnjak je i vrlo verovatno generacija sa nekim koji i dalje aktivno igraju košarku po Evropi. Ono što treba napomenuti jeste da je u razmaku od 2008 do 2012 uzeo četiri zlatne medalje sa mlađim selekcijama Litvanije.

Počeo je 2008. godine u Italiji sa U16 generacijom (Evropsko), 2010 godine na domaćem terenu, sa istom generacijom ponovio je taj uspeh, savladavši Srbiju u polufinalu (67:66), na red je došlo i Svetsko prvenstvo 2011. godine u Letoniji gde se ovog puta naša selekcija sastala sa njima u velikom finalu, ali i tu biva poražena (85:67). Kraj njegove trenerske reprezentativne karijere bio je u Sloveniji 2012. godine, gde je opet dominantno uzeo zlatnu medalju i to bez lidera te generacije Jonasa Valančijunasa, danas NBA igrača.

Red je došao na klupsku karijeru gde pokazuje veliki napredak za samo nekoliko godina. Sa Neptunasom, stao je između Lietuvos Ritasa i žalgirisa prošle sezone. Kroz sezonu, kao da striktno rotira deset igrača, sa popularnom rotacijom 25-15. Pozicija za poziciju, dosta striktne rokade, tako pokušvajući da drži tempo igre, gde praktično svi imaju iste dozvolu u napadu, sem nekih izuzetaka.

Jedini stranac u ekipi Neptunasa je Mustafa Šakur. Šakur je košarkaš koji je kroz svoju karijeru promenio dosta klubova i sakupio dosta iskustva. 30-godišnjak je uz još neke košarkaše koji će kasnije biti spomenuti jedan od glavnih igrača ovog tima. Bivši student Arizona univerziteta, već je igrao Evroligu za poljski Prokom (07/08), i tada Tau Keramiku (08/09). Poslednjih sezona lutao je po NBA razvojnoj ligi, Italiji i Francuskoj. Prošle sezone, odigrao je tri utakmice i u NBA za Oklahomu, ali u manjoj roli. Ako ne najopasniji, onda je Šakur sigurno jedan od najopasnijih i na njega se treba obratiti posebna pažnja. Njegova zamena je Mindaugas Girdžiunas. 25-godišnji košarkaš je čitavu svoju profesionalnu karijeru u Klaipedi. Prošla sezona u VTB ligi mu je bila prva ozbiljna, uostalom odigrao je prošle sezone i Evrokup. Danas igra na velikoj sceni. Pored Šakura će u Evroligi dobijati verovatno između 10 do 15 minuta. Kroz karijeru za razliku od većine litvanskih košarkaša ne krasi ga šut za tri poena. Iako ove sezone u litvanskom prventsvu šutira 50%.

29-godišnji Martinas Mazeika je jedan od najiskusnijih igrača Neptunasa, sa verovatno i najviše evro iskustva. Nastupao je za Berlinsku Albu, Ostende i AEK. Spoljni igrač sa uspehom pokriva poziciju beka šutera i niskog krila. Jedan je od igrača koji na terenu ima najveću minutažu. Uostalom protiv Kuće Laboral proveo je skoro 30 minuta na terenu. Najmlađi Arnas Butkevičijus je njegov ‘back up’. 22-godišnji košarkaš iako neiskusan dobija veliku minutažu ove sezone tako pokušavajući da se nametne mladom treneru.

Deividas Gailius je sigurno jedan od najbitnijih šrafova Neptunasa. 26-godišnji košarkaš je ljudima sa ovim prostora verovatno i najpoznatiji, jer je prošle sezone nastupao sa dosta uspeha za Union Olimpiju. Gailius se ove sezone vratio u klub u kojem je ponikao i tako pokušava da im pomogne na prvom putovanju kroz Evroligu. Reč je o igraču koji je dosta kompletan u napadačkom smislu. Nije mu strano da kreira iz pikenrola, kao i da pogađa iz raznih situacija. Sigurno jedan od igrača koji ima dosta poena u rukama i na njega se treba obratiti pažnja. Justas Sinika pokriva takođe krilnu poziciju, kako ‘trojke’, tako i ‘četvorke’. Ovaj 29-godišnjak pre svega zavisi od šuta za tri poena i isključivo zavisi od njega. Igrač sličnog profila poput Lihodeja koji je prošle godine igrao za Lokomotivu Kubanj protiv Crvene zvezde. Najveći je potrošač lopti u ekipi kada je u pitanju šut van linije 6,75.

Donatas Zavackas, već veteran je jedan od najboljih igrača Neptunasa ove sezone. 34-godišnjak je to pokazao i protiv Kuće Laboral, gde je praktično samo on bio nerešiva enigma za odbranu španske ekipe. Sa velikim uspehom igra kako spolja (izvlačenjem na šut), tako i unutra ispod samog koša. Zvezdin kapiten imaće dosta defanzivnih zadataka može se reći. Sigurno će imati pomoć i u Nikoli Kaliniću koji u poslednje vreme sve više igra na poziciji krilnog centra. Ipak, Zavackas je snažan, i pitanje je koliko će Kalinić moći protiv litvanskog veterana. Valdas Vasijulis je njegova zamena i igrač koji igra slično kao i Zavackas. Kao i Sinika uspešno pokriva obe krilne pozicije. Zbog manjka mase nije kadar da se spusti na poziciju centra.

Simas Galdikas je praktično jedini ‘low post’ igrač u rotaciji, odnosno igrač koji ne šutira za 3 poena. Dosta teško postiže poene van reketa, i kao i njegova izmena Egidijus Dimša ima velike probleme sa linije slobodnih bacanja. Mada to protiv Kuće Laboral nije moglo da se vidi gde je pogodio 7 od 8 slobodnih bacanja. Dimša je taj deseti igrač u rotaciji kojim se dupliraju petorke, opet igrač na isti kalup kao i igrači na poziciji četiri. Za poziciju centra mu fale centrimetri, tako da se nikada ne zna kada je npr Zavackas na centru, a kada on.

Po samom rosteru može se predpostaviti samo jedno. Pravi su predstavnik litvanske škole košarke. Šut za tri poena, dosta ‘letećih’ blokova koji će morati da se probijaju i šut čim se vidi slobodan prostor. Mustafa Šakur kao američki plej daje taj brži tempo igri. Ne treba čuditi da ako ih publika ponese, pogode i po koji nemoguć šut.

Veliku prednost Crvena zvezda ima na centarskim pozicijama. Boban Marjanović je neko ko može na ovoj utakmici da napravi razliku i poremeti koncepciju igre litvanske ekipe. Utakmica će vrlo verovatno biti malo brža, jer će i zbog tranzicije koju trener Radonjić ove sezone forsira biti prihvatljivo. Domaći teren i prva domaća utakmica u Evroligi može biti mač sa dve oštrice. Nadamo se da će Markus Vilijams ‘dočekati’ novajlije isto onako kao što je svoj sadašnji klub dočekao prošle sezone, kada je svojim trojkama smirivao mnogo bučniju publiku nego što će Zvezdu dočekati u Litvaniji.

Utakmica se igra u četvrtak, sa početkom od 18 časova. Prenos će biti emitovan na kanalima Sport kluba.

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама