Fudbal Fudbal/Najava utakmica

147. derbi: Partizan – Crvena zvezda

 

Autor: CZBG, Vladimir J

9. kolo JSL:

Partizan – Crvena zvezda

U subotu 16. oktobra na stadionu Partizana na programu je 147. večiti debi. Biće to duel jedine dve neporažene ekipe u dosadašnjem delu Jelen superlige. Komšije iz Humske su uspešnije jer su na sedam odigranih utakmica zabeležili svih sedam pobeda, dok Crvena zvezda ima učinak od šest pobeda i dva remija. Partizan je odigrao jednu utakmicu manje jer je meč 7. kola protiv OFK Beograda odložen.

Crveno-beli dočekuju derbi u ne baš najboljem raspoloženju. U poslednjem kolu neočekivano su izgubili bodove na svom terenu od poslednjeplasiranog Voždovca i umesto sa prvog, večiti derbi će dočekati sa trećeg mesta. Ipak mnogo više od gubitka dva boda brine loša igra izabranika Nenada Lalatovića. U poređenju sa igrom prikazanom u prva tri kola prvenstva, ono što je kasnije usledilo je razočaralo navijače crveno-belih.

26. april 2014. Partizan – Crvena zvezda 2:1

Najveća boljka od početka sezone je realizacija koja je zamaskirana uspehom odbrane koja sve do utakmice protiv Voždovca nije primila gol. Na osam prvenstvenih utakmica Zvezda je postigla samo 12 golova a u tom segmentu su uspešniji Partizan(23), Vojvodina(18), OFK Beograd(13) I Rad(13). Najbolji strelac je Đorđe Rakić sa četiri postignuta gola, od ostalih napadača, u strelce se upisao još samo Despotović i to jednom protiv Novog Pazara.

Drugi veliki problem crveno-belih je loša kondiciona priprema koja se naročito manifestovala na nekoliko poslednjih utakmica. Treba napomenuti da je upravo fizička pripremljenost bila najjači adut u prva tri kola kada je Zvezda visokim presingom protoskala protivnike na njihovoj polovini i na taj način iznuđivala greške iz kojih su stvarane šanse. Jasno je da su na to utiče sve veća minutaža Bosančića, Pečnika i Kataia koji su došli potpuno nespremni ali to ne sme da bude opravdanje za ostale igrače koji su prošli kompletne pripreme.

Treći očigledan problem u igri su diskutabilna rešenja trenera Lalatovića na pojednim pozicijama. To se pre svega odnosi na forsiranje Gavrića na levom krilu, koji pored golova na prethodnim utakmicama pruža ispodprosečne partije, zatim Pečnika na mestu iza špica gde se očigledno ne snalazi najbolje. Takođe veliki problem po mnogim mišljenjima je formacija sa samo jednim isturanim napadačem, naročito na utakmicama protiv slabijih rivala.

Što se tiče zdravstvenog biltena, loša vest je stigla pre sedam dana iz Jagodine kada se na utakmici mladih reprezentacija Srbije i Španije povredio standardni desni bek Petković. Nazalost, ova sezona je završena za njega. Pečnik je ranije napustio igru zbog povrede u duelu reprezentacija Slovenije i Litvanije, ali se ispostavilo da nije ništa ozbiljnije. U prethodnom periodu sa povredama je kuburio makedonski reprezentativac Daniel Avramovski, ali bi trebao da bude spreman za derbi.

Odsustvo Petkovića predstavlja najveći problem za Nenada Lalatovića. Predrag Đorđević je na početku sezone predviđen kao njegova zamena, ali je malo verovatno da će dobiti priliku protiv Partizana. U mladjim kategorijama Darko Lazić je pokrivao poziciju desnog beka kao i Savo Pavićević u dresu Crne Gore, ali je malo varovatno da će mladi stručnjak “tumbati” odbranu koja se pokazala kao najjači deo tima. Mnogo verovatnije je da će se odlučiti za Najca Pečnika na toj poziciji, poput njegovog prethodnika na klupi crveno-belih.

U veznom redu su sigurni Kovačević, Bosančić i Lazović, dok su pod znakom pitanja preostale dve pozicije. Mesto polušpica su u dosadašnjem delu sezone pokrivali Savićević, Pečnik I Avramovski, pri čemu se prva dvojca nisu naročito pokazali. Najvrovatnije će izbor pasti na Avramovskog ili Ristića. Avramovski je bio prvi izbor Nenada Lalatovića na toj poziciji, ali zbog povreda nije imao prilike da igra u kontionuitetu. Ristić se takođe nije naigrao, ali je svako ukazanu priliku iskoristio na najbolji način. Razlog više da dobije priliku je i majstorski pogodak na prijateljskoj utakmici u Banja Luci protiv Borca. Na levom krilu Lalatović će birati između Gavrića i Kataia. Do sada je prednost imao Gavrić ali svojim igrama nikog nije ubedio da zaslužuje priliku protiv Partizana. Katai se kasno priključio ekipi i bio je potpuno nespreman, pa je priliku dobijao uglavnom na kašičicu. Ipak na predstavljanju je izrazio očekivanje da će biti spreman do večitog derbija, što ćemo imati prilike da proverimo u subotu. U Banja Luci Katai je deo utakmice odigrao na mestu polušpica i ostavio solidan utisak, pa ne treba isključiti mogućnost na protiv Partizana dobije priliku upravo na toj poziciji. U špicu će sasvim sigurno od prvog minuta igrati Rakić.

Očekuje se da Nenad Lalatović izvede sledeći tim:

Rajković – Pečnik, Pavićević, Lazić, Mijailović – Kovačević, Bosančić, Lazović, Avramovski, Gavrić – Rakić

Partizan ima najbolji start u domaćem prvenstvu u svojoj istoriji. Igrali su od sjaja do očaja, ali su po pravilu na kraju utakmice završavali sa sva tri boda. Sličan utisak su ostavili u evropskim utakmicama, gde su igrali sa velikim oscilacijama, pa im se dva puta dešavalo da posle dvadesetak minuta gube 2:0 pa da u nastavku preokreću. Najbolje izdanje ove jeseni su imali protiv Totenhema na svom terenu(0:0) gde su nadigrali engleskog predstavnika koji je, treba napomenuti, igrao u kombinovanom sastavu. Najgore lice su pokazali na gostovanju protiv Asterasa, (ispod)prosečne ekipe u evropskim okvirima gde su se izvukli sa samo dva gola u svojoj mreži, a po prikazanoj igri zaslužili su još najmanje toliko.

Najjači adut Marka Nikolića je napad koga predvode najbolji strelac lige Škuletić i povratnik u reprezentaciju Lazović. Petar Grbić takođe igra kao preporođen i prestavljaće veliku opasnost po boku. Ključni igrač u veznom redu je i dalje Saša Ilić, koji iako u poznim fudbalskim godinama predstavlja igrača koji pravi razliku na domaćim terenima. Zbog povrede Brašanca, Nikolić je u prethodnim utakmicama bio prinuđen da izrotira neke igrače, pa je tako na mestu zadnjeg veznog igrao Branko Ilić koji je po vokaciji štoper. Njegovo mesto u zadnjoj liniji je zauzeo mladi reprezentativac Ćirković. Upravo je odbrana najslabija tačka Nikolićevog tima i najveći adut Nenada Lalatovića.

Očekuje se da Partizan nastupi u sledećem sastavu:

Lukač – Vulićević, Čirković, Stanović, Volkov – B. Ilić, S. Ilić, Drinčić, Grbić – Lazović, Škuletić

Bilans u večitim derbijima:

60 pobeda Crvene zvezde, 43 pobede Partizana i 43 remija. Gol razlika 213-179 u korist crveno-belih.
Ipak u poslednje vreme dosta uspešniji je Partizan. Na poslednjih deset utakmica crno-beli su zabaležili 7 pobeda naspram samo 3 crveno-belih. Naročito uspešni su na stadionu u Humskoj gde su crveno beli poslednju pobedu slavili 5.maja 2012. golom Kadua Mendeša u sudijskoj nadoknadi. Pre toga, crveno beli su se poslednji put slavili 5. maja 2007 rezultatom 2:1. U međuvremenu Partizan je slavio pet puta, a neke od pobeda su direktno odlučivale o titluli prvaka.

Jasno je da Crvena zvezda u poslednje vreme teško izlazi na kraj sa Partizanom na stadionu u Humskoj. Pored toga, Partizan je zabeležio sve pobede u domaćim takmilenjima, takođe nastupa u Ligi Evrope što ga stavlja u poziciju favorita pred derbi. Ipak iskustvo u prethodnim utakmicama ovih rivala je mnogo puta pokazalo da trenutna forma i pozicija na tabeli ne znače puno, da “boj ne bije svijetlo oružje, već boj bije srce u junaka”. To najbolje zna Nenad Laltović jer je kao igrač u sličnim situacijama umeo da pobedi na JNA, a kao trener Napretka razbio favorizovani Partizan, koji je tad nastupio u manje-više istom sastavu kao što će nastupiti u subotu.
Najlakši način da se pobedi Partizan je da se iskoristi nesigurnost njegove odbrane, da se presingom nateraju igrači iz poslednje linije na grešku… Recept je igra iz prva dva kola prvenstva protiv Radničkog I Jagodine.
Najveće probleme Partizanovoj odbrani bi trebao da zada Darko Lazović, bez sumnje najbolji fudbaler crveno-belih. Imajući u vidu da mu istuče ugovor na kraju godine, predstojeći derbi će biti poslednja prilika da skrene pažnju mnogobrojnih skauta evropskih klubiva i da na zimu sebi obezbedi klub u skaldu sa svojim renomeom.
Početak utakmice je zakazan za 19 časova.

Direktan prenos je na televiziji Arenasport 1.

 

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama